Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie tajomstvo legendárneho Dočolomanského: Prestali sa mu páčiť ženy...

Michal Dočolomanský Zobraziť galériu (4)
Michal Dočolomanský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Michal Dočolomanský, ktorý by dnes oslávil 82 rokov, bol skvelý a veľmi obľúbený herec. V posledných rokoch jeho života sa ale viac polemizovalo o tom, s kým vlastne žije. Túto tému nakoniec okomentoval on sám aj jeho herecký kolega.

Michal Dočolomanský sa narodil 25. marca 1942 v dnešnom poľskom mestečku Niedzica. Po druhej svetovej vojne sa rodina presťahovala na územie Slovenska a detstvo strávil Michal Dočolomanský vo Svätom Jure. Tam mu učaroval svet javiska ochotníckeho divadla. Vo veku 13 rokov dostal svoju prvú divadelnú úlohu v rozprávke Hansa Christiana Andersena Snehová kráľovná.

Galéria: Michal Dočolomanský

 

Keďže ho začali fascinovať autá, vyučil sa v dnešnom susednom Česku za automechanika. Divadlo ho však opäť lákalo. V roku 1964 absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V tom istom roku sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde hral už aj ako študent VŠMU.

Eva Krížiková a Michal Dočolomanský
Zobraziť galériu (4)
Eva Krížiková a Michal Dočolomanský  (Zdroj: TASR)

Menšou úlohou vo filmovej veselohre Výlet po Dunaji debutoval v roku 1962. Film mu poskytol veľa významných hereckých príležitostí, najmä v postavách mladých atraktívnych a romantických mužov. Stvárňoval aj zložitejšie charakterové úlohy, napríklad Tvár v okne (1963), Medená veža (1970), Červené víno (1972), Skrytý prameň (1973).

Režisér Karol Zachar herca v roku 1974 obsadil do hlavnej úlohy slávneho muzikálu Na skle maľované. "Úlohu Jánošíka v muzikáli Na skle maľované považujem za najmilšiu. Jánošíka som hral rád, s láskou, lebo každé predstavenie bolo vypredané, hľadisko doslova praskalo vo švíkoch. Pre herca nie je krajší pocit ako to, že sa divákovi jeho výkon páči", uviedol herec v rozhovore pre Cardio magazín.

Najväčšie tajomstvo legendárneho Dočolomanského:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Neskôr účinkoval vo filmoch Sváko Ragan (1976), Adéla ještě nevečeřela (1977), Tisícročná včela (1983), Puto najsilnejšie (1990). Bohaté herecké príležitosti sa mu naskytli v televíznych filmoch Tri gaštanové kone (1966), Tma (1969), Medený gombík (1970), Zypa Cupák (1976), Sváko Ragan (1976), Jedenáste prikázanie (1977). 

Všestranne talentovaný herec Michal Dočolomanský zomrel 26. augusta 2008 v Bratislave vo veku 66 rokov. Po jeho smrti sa opäť otvorila téma toho, s kým rozvedený herec s dvomi deťmi žil. Podľa medializovaných informácií po ňom dedil aj televízny technik Alexander Godo. 

Samotný herec ho pár dní pred smrťou označil vo vyhlásení pre časopis Slovenka za svojho partnera. Zrejme aj tento jeho krok bol dôvodom, prečo sa túto tému po jeho smrti odvážil komentovať jeho dlhoročný kolega a priateľ Oldo Hlaváček. V roku 2010 totiž vyšla kniha Nezostalo po nich ticho II, ktorá sa venovala aj Dočolomanskému.

Michal Dočolomanský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Zaspomínal si tam na neho práve tento človek, ktorý mal s Michalom spoločnú šatňu dlhých 46 rokov. „Potreboval som od neho požičať vŕtačku. Mišo mal predstavenie, a tak mi povedal, aby som si k nemu po ňu skočil, keď dohrá. Keď som zazvonil pri jeho dverách, otvoril mi náš spoločný priateľ – veľmi populárny spevák, o ktorom sa vedelo, že je inak orientovaný. Pýtam sa ho: Ty tu čo robíš? On mi na to, že Miša čaká s večerou, keď príde z predstavenia. Marta tam nebola…” povedal na margo citlivej témy Hlaváček.

Po tomto odhalení sa vraj Dočolomanský na čas stratil a nechcel s nikým komunikovať. „Neviem, čo sa stalo, ale zrejme u Miša nastal určitý zlom a vpadol do toho, ani nevedel ako… Hovorím to preto, lebo kvôli tomu mal raz na mojom ľavom pleci položenú hlavu, plakali sme obaja nad jeho nešťastím, že sa mu prestali páčiť ženy,” prezradil Oldo.

Viac o téme: Michal Dočolomanský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu