Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najprv sa stal slovenským hrdinom a potom... Nočná mora: Drsné obvinenia!

Matej Tóth Zobraziť galériu (6)
Matej Tóth (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Meno Mateja Tótha (35) od roku 2016 pozná celé Slovensko. Úspešný chodec totiž pre našu krajinu vybojoval olympijskú medailu. Už po roku však na jeho úspechy padol mrak podozrenia z dopingu...

V roku 2016 sa azda celé Slovensko stalo fanúšikom atletiky. Aj tí, ktorých šport ako chôdza bežne nezaujíma, pocítili určite hrdosť, keď nás v tejto disciplíne na olympiáde v Riu de Janeiro reprezentoval Matej Tóth. 

Slovenský športovec sa stal s časom 3:40:58 h olympijským víťazom v chôdzi na 50 km. Vtedy tridsaťtriročný chodec vybojoval pre Slovensko v ére samostatnosti prvú medailu z atletiky na olympijských hrách. 

Matej Tóth sa po svojom víťazstve netajil rezolútnym postojom voči dopingu. Po svojom parádnom triumfe vyslal všetkým ruským súperom, na ktorých sa vzťahoval celoplošný zákaz štartu na OH aj iných veľkých medzinárodných podujatiach, jednoznačný odkaz: Vráťte sa čo najskôr, ale čistí. Nedopujte a budete späť.”

Matej Tóth oslavuje víťazstvo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Už po necelom roku, v polovici roka 2017, však prišla šokujúca správa. Slovenský reprezentant nemohol štartovať na londýnskych majstrovstvách sveta v atletike kvôli nezrovnalostiam v biologickom pase – tie môžu aj nemusia znamenať dopingový prehrešok. Prípad bolo preto nutné vyšetriť a kauza sa ťahala niekoľko mesiacov. Až tesne pred Vianocami prišla správa, že Matej antidopingové pravidlá neporušil. 

Koncom januára už opäť začal pretekať. Zúčastnil sa 17. ročníka medzinárodného halového atletického mítingu Elán v Bratislave. Ďalší štart plánuje olympijský víťaz a slovenský Športovec roka 2016 až 24. marca na Dudinskej päťdesiatke, kde bude bojovať o štvrtý titul majstra SR na 50 km a no najmä o limit na augustové ME v Berlíne.

Naši najúspešnejší slovenskí športovci,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Matej Tóth sa narodil 10. februára 1983. Venuje sa chôdzi na 20 a 50 km. 

V rokoch 2006, 2013, 2014 a 2015 vyhral anketu Slovenský atlét roka. Po úspešnej olympiáde v Rio de Janeiro bol Matej Tóth druhýkrát nominovaný v ankete Atlét roka v Európe. V roku 2016 získal – ako prvý atlét v histórii – ocenenie Športovec roka na Slovensku.

Viac o téme: Matej Tóth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu