Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

POTVRDENÉ! Paška prezradil požiadavky SNS pred koaličnou radou: Nechceme byť len do počtu

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) nechce byť v koalícii len do počtu. Na koaličnej rade chce dosiahnuť, aby sa jej iniciatívy neodkladali a aby sa k nim pristupovalo rovnako ako pri návrhoch Smeru-SD a Mosta-Híd. TASR to spolu s požiadavkami, ktoré odznejú na piatkovej (11.8.) koaličnej rade, potvrdil prvý podpredseda národniarov Jaroslav Paška.

Čo chce SNS:

  • zvýšenie minimálnej mzdy v štátnej správe
  • 13. a 14. plat bez odvodov
  • zriadenie slovenských aerolínií
  • investičné stimuly do kúpeľníctva
  • aby minister financií neblokoval výstavbu infraštruktúry
  • aby ministri nekomentovali verejne prácu svojich kolegov
  • aby koaličná rada zasadala v pravidelných intervaloch
  • aby sa na rokovanie vlády nedostávali návrhy, ktoré neprerokovala koaličná rada

 

"Sú to témy, ktoré chceme dať partnerom dopredu vedieť, aby sa na rokovanie o zmenách a doplnkoch koaličnej zmluvy pripravili," uviedol Paška. Koaličné rozhovory by podľa jeho slov mali viesť ku zlepšeniu vnútorných koaličných vzťahov a tiež k lepšiemu fungovaniu koalície v prospech ľudí.

Priority SNS sa neplnia

"Naším záujmom je, aby sa lepšie ekonomické výsledky Slovenska viac premietli do každodenného života ľudí a aby sa primerane rozdeľovali finančné prostriedky podľa koaličnej zmluvy a tiež podľa toho, aký máme spoločný záujem pomáhať ľuďom," povedal Paška, podľa ktorého SNS mrzí, že všetky priority koaličných partnerov boli doposiaľ plnené, ale tie národniarske nie.

"Na iniciatívy SNS naši partneri prihliadali s tým, že nie sú finančné zdroje," poznamenal s tým, že partneri síce potvrdzujú, že sa napríklad o 13. plate chcú rozprávať, ale napokon realizáciu návrhov odsúvajú na neurčito. "S tým, že oni tlačia svoje priority. Napriek tomu, že programové vyhlásenie vlády je spoločné, tak témy SNS sú odkladané a ostatné sa riešia prednostne," poznamenal Paška.

13. plat čo najskôr

Dodal, že napríklad 13. plat by národniari chceli presadiť čo najskôr, aby sa s ním počítalo už v budúcoročnom štátnom rozpočte. SNS podľa Pašku dlhodobo ťaží aj fakt, že veľký počet štátnych zamestnancov nedostáva ani minimálnu mzdu. To by chceli riešiť, ale ministerstvo financií podľa Pašku argumentuje, že na to nie sú peniaze. Prvý podpredseda národniarov zdôrazňuje, že koaliční partneri spravujú štát spoločne a mali by to tak aj vnímať. V prípade štátnych zamestnancov by mali podľa neho "spravodlivo rozdeľovať finančné prostriedky všetkým štátnym zamestnancom" a nie iba vybraným skupinám týchto zamestnancov.

Paška tiež pripomenul, že táto vláda v jej aktuálnom zložení vznikla aj preto, aby pomohla Slovensku dôstojne preklenúť slovenské predsedníctvo v Rade EÚ a tiež priniesť pokoj po brexite. Slovenské predsedníctvo už je za nami a podľa Pašku je čas porozprávať sa aj o tom, "ako chceme krajinu spravovať do konca volebného obdobia". Dodáva, že ak chcú koaliční partneri pokračovať ďalej v tejto podobe vlády, SNS dáva priestor na dohodu. Zároveň však upozorňuje, že chcú plniť svoje ciele rovnako, ako sa plnia ciele partnerov.

Koaliční partneri sa zatiaľ verejne k požiadavkám SNS nevyjadrili. "Počkáme na rokovanie koaličnej rady," uviedol  Úrad vlády. Most-Híd povedal, že tak ako o vypovedaní koaličnej zmluvy, aj o požiadavkách SNS sa strana dozvedela z médií. Bugárovci na ne prostredníctvom médií odpovedať nebudú. "Budeme o nich rokovať s koaličnými partnermi, ako to máme vo zvyku," uviedol Most-Híd.

Danko vypovedal koaličnú zmluvu

Koaličná kríza vypukla v pondelok (7.8.), keď predseda SNS Andrej Danko oznámil partnerom listom cez médiá vypovedanie koaličnej zmluvy. Na následnom rokovaní koaličnej rady sa predsedovia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd zhodli, že neexistuje alternatíva k súčasnej vláde. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár za trojlístok informoval, že partneri sú odhodlaní pokračovať ďalej. Podľa neho nie je problém v koalícii taký vážny. Lídri sa majú zísť opäť v piatok na Úrade vlády.

SNS zároveň čelí kauze rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva. Národniari pripustili, že aj za spustením kauzy vidia kroky z Úradu vlády. Zároveň upodozrievajú Smer-SD zo spolupráce s OĽaNO na diskreditácii SNS. Opozičné hnutie má podľa SNS disponovať tajnými materiálmi z Úradu vlády SR. V týchto krokoch vidí poslanca NRSR a premiérovho poradcu Erika Tomáša. Ten obvinenia odmieta a považuje ich za absurdné. SNS by sa podľa neho útokmi založenými na dojmoch nemala zbavovať zodpovednosti za rezort školstva. Bugár vyzval koaličných partnerov na zodpovednosť.

Viac o téme: Andrej DankoJaroslav PaškaKoaličná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu