Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ zverejnila najväčšie klamstvá na internete: Americké tanky v Poľsku, koniec snehuliakom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: theriver1079.com)

WASHINGTON - Posledný pokus o rozpútanie vojny pred inauguráciou Donalda Trumpa, ale aj zákaz stavania snehuliakov. Dezinformácie mali v prvej polovici januára veľmi široký záber.

Ruská dezinformačná kampaň nielenže používa rôzne nástroje, ale prispôsobuje ich konkrétnemu štátu. V pobaltských krajinách sa zameriava predovšetkým na rusky hovoriacu menšinu, v strednej Európe je zas efektívnym nástrojom na šírenie dezinformácií množstvo "alternatívnych" spravodajských webov. V Škandinávii je najúčinnejšou metódou trolling.  

Vo svojej pravidelnej správe to tvrdia analytici East StratCom Task Force. Je to špecializovaný útvar Európskej únie, ktorý vznikol v roku 2015. Založili ho na podnet členských štátov, čo žiadali o vznik účinného nástroja, ktorý by pomáhal čeliť ruskej dezinformačnej kampani.

East StratCom spolupracuje s približne 400 odborníkmi, novinármi, členmi nevládnych organizácií a think-thankov z viac ako 30 krajín.

Od svojho vzniku East StratCom pravidelne publikuje Disinformation Review, v ktorej sa zameriava na objasňovanie a korekciu dezinformácií šíriacich sa predovšetkým v členských štátoch Únie. Aktuálna správa mapuje obdobie od 4. do 17. januára 2017.

Jedna z najrozšírenejších dezinformácií uplynulého obdobia súvisela s presunom americkej vojenskej techniky do Poľska. Podľa viacerých médií sa ho zúčastnilo až 3600 tankov. Informáciu priniesla napríklad ruská štátna spravodajská agentúra RIA Novosti.  

V priebehu troch dní ju postupne prebralo veľké množstvo spravodajských serverov v Rusku, Spojených štátoch, Kanade a Európe.

Ako zdôrazňuje East StratCom, v skutočnosti bolo do Poľska presunutých iba 87 amerických tankov.

Viacero analyzovaných dezinformácií zverejnených v Disinformation Review pochádza z českých webov. Príkladom je článok, podľa ktorého za silvestrovským teroristickým útokom v Istanbule stáli agenti západoeurópskych tajných služieb. Dôvodom malo byť zintenzívnenie spolupráce medzi Ruskom a Tureckom.

V skutočnosti neexistuje žiaden dôkaz, že by do organizácie istanbulského útoku boli naozaj zapojené tajné služby. K činu sa navyše prihlásil ISIS, pričom turecká polícia už zadržala páchateľa.

Ďalšia správa z českého prostredia z 9. januára 2017 sa týkala presunu amerických vojsk cez Nemecko do Poľska. Podľa jej autora malo ísť o posledný pokus o rozpútanie vojny s Ruskom pred inauguráciou nového amerického prezidenta.

Rozhodnutie o presune americkej vojenskej techniky do Poľska a pobaltských krajín však bolo prijaté už počas varšavského samitu NATO v júli 2016.

Nie všetky dezinformácie zverejnené v Disinformation Review, sa týkajú priamo NATO či Ruska. V Bulharsku sa napríklad objavil článok o údajnom zákaze stavania snehuliakov v Európskej únii. Keďže sú snehuliaci bieli, podľa bulharských médií ich stavanie vraj Únia považuje za prejav rasizmu, pričom za porušenie tohto zákazu by údajne mala hroziť pokuta až päťtisíc eur.

Zdroj: http://antipropaganda.sk/europska-unia-zverejnila-vyber-najrozsirenejsich-dezinformacii/

Viac o téme: DezinformácieEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu