Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kusý chce spolu s ľuďmi postaviť nový Park športu a oddychu

Rudolf Kusý Zobraziť galériu (5)
Rudolf Kusý (Zdroj: Zuzana Kmitová)

BRATISLAVA - Rudolf Kusý, starosta bratislavského Nového Mesta a kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), chce v prípade svojho zvolenia za župana postaviť na pozemku v Petržalke nový Park športu a oddychu.

Na konci bratislavskej Petržalky by mohol v budúcnosti vzniknúť Park športu a oddychu. Vyrásť by mal na pozemku s rozlohou deviatich hektárov, ktorý od roku 2008 patrí Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) a kde sa už v minulosti uvažovalo s viacerými, nakoniec nezrealizovanými projektmi, napr. Danube Arenou. Do piatich rokov ho tu chce vybudovať starosta Nového Mesta a zároveň kandidát na predsedu BSK Rudolf Kusý.

"Je to najväčší pozemok, ktorý patrí kraju. Ide o 90.000 metrov štvorcových, ktoré ležia ľadom už deväť rokov, resp. pestuje sa na nich burina. Župa žiadny ďalší takýto pozemok nemá. Ak sa stanem županom BSK, o päť rokov vás tu rád privítam a pozrieme si nový park v Bratislave," vyhlásil na dnešnej tlačovej besede Kusý. Podľa neho stačilo deväť rokov slov, sľubov a memoránd bez konkrétnych rozhodnutí.

Dnešným dňom preto na webovej stráne www.parksportu.sk spúšťa verejnú diskusiu. Je totiž presvedčený, že ak sa má niečo budovať pre ľudí, mali by byť do toho zapojení a nemali byť o tom rozhodovať poslanci či úradníci od stola. "Cieľom však nie je len vytvoriť priestor na spolurozhodovanie, ale aj zabezpečiť, aby pozemok výnimočný veľkosťou a hodnotou v tichosti nezmizol, nepredal sa alebo neprenajal sa na 99 rokov, ale naozaj slúžil ľuďom," doplnil Kusý.

Počas prvej fázy diskusie je možnosť vyskladať si, čo by na danom pozemku mohlo funkčne vzniknúť, teda zvoliť, akým spôsobom sa má ktorá časť pozemku využiť. Na výber majú obyvatelia z piatich možností - šport, oddych, príroda, deti a seniori. Výsledky tejto časti participácie budú následne odprezentované verejnosti a práve z týchto návrhov a požiadaviek vzídu podľa Kusého odpovede na otázky, čo konkrétne by sa tam malo vybudovať či koľko by to malo stáť.

"Urobme miesta pre verejnosť, kde môže bezplatne oddychovať, prechádzať sa alebo športovať. Napríklad podľa vzorov v Českej republike, Maďarsku či Poľsku," doplnil Kusý s tým, že sa nebráni ani spolupráci s rôznymi športovými zväzmi a vybudovaním menších športových hál. "Pokojne na 20 percentách pozemku môže vzniknúť päť hál. Je to také veľké," dodal Kusý. 

HISTÓRIA

Pozemok s rozlohou 90 hektárov (90 000 m²) patrí od roku 2008 Bratislavskému samosprávnemu kraju, kedy ho kúpil bývalý župan Vladimír Bajan.  Bajan pred voľbami v roku 2009 sľuboval vybudovať športovú megahalu Danube Arenu. Jeho nástupca, Pavol Frešo tento projekt po voľbách zastavil a najskôr na tomto pozemku sľuboval vybudovať národný futbalový štadión, neskôr akési rodinné centrum alà Disneyland. Skutočnosť je však taká, že na pozemku dodnes rastie burina a nikto sa oň nestará.

Viac o téme: Rudolf Kusý
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu