Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico sa pustil do Kotlebu: Experiment v Banskej Bystrici musí skončiť

Robert Fico a Marián Kotleba
Robert Fico a Marián Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pôsobenie Mariana Kotlebu (ĽS NS) ako predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja treba podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zastaviť. Vyplýva to z jeho slov v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy, kde ho označil nezmyselným experimentom. Očakáva, že nominácie na nových kandidátov ukážu, že majú štandardné politické strany na vec rovnaký názor.

Obáva sa, že "silný antifašistický" moment už nebude pri voľbách do vyšších územných celkov zohrávať takú úlohu ako v minulosti. "Treba veľmi jasne povedať, že tento experiment Banskej Bystrici poškodil, nevyužívali sa európske fondy, neurobilo sa prakticky nič, nie je možné, aby po úrade Banskobystrického kraja chodili holohlaví chlapi a vykrikovali po sebe 'na stráž'," povedal Fico v Sobotných dialógoch.

Ako fašistickú premiér Kotlebovu ĽS NS pomenovať nechcel. "Označiť niekoho napriamo, že je fašista, toto nie je môj štýl. Na druhej strane chcem však povedať, keď niečo chodí ako kačica, kváka ako kačica, vyzerá ako kačica, tak je to kačica," skonštatoval. Reálne prvky fašizmu sú podľa neho v slovenskej politike prítomné. Nepáči sa mu, že s jej zástupcami rokuje opozícia, konkrétne SaS.

Za najlepšiu hrádzu proti fašizmu a extrémizmu považuje Fico stabilnú vládu. Odporúčal tiež venovať väčšiu pozornosť historickým udalostiam a ich častejšie pripomínanie aj modernejšími spôsobmi. "Nestačí dnes iba prísť a niekde položiť vence," poznamenal s tým, že treba tvrdší jazyk a prilákať na tieto akcie mladých.

Za najväčšiu chybu štandardných strán považuje to, že nedokážu rázne a jasne odpovedať na témy, ktoré vyrušujú verejnosť. Diskusia sa venovala aj udeľovaniu vojenských hodností členom vlády či predstaviteľom parlamentu. Premiér to hodnotiť nechcel. "Odmietam hystériu a psychózu, ktorú vyrobila opozícia," vyhlásil. 

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDMarián KotlebaĽS NS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu