Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Útočník z Berlína sa pohyboval na stanici v Turíne: Tesne pred útokom napísal odkaz

Talianska polícia zverejnila fotky Amriho v Turíne
Talianska polícia zverejnila fotky Amriho v Turíne (Zdroj: Twitter/Polizia di Stato)

RÍM - Priebeh cesty predpokladaného páchateľa útoku na berlínske vianočné trhy Anisa Amriho na predmestie talianskeho Milána, kde ho minulý piatok zastrelili policajti, dokumentujú aj ďalšie získané zábery z bezpečnostných kamier.

Talianska polícia zverejnila dnes na sieti Twitter fotografiu pochádzajúcu zo záznamu, ktorý zachytáva dianie na železničnej stanici Porta Nuova v Turíne, kde mal tento 24-ročný Tunisan prestupovať pri cestovaní vlakom z francúzskeho Lyonu do Milána. Záber potvrdzujúci jeho prítomnosť v Turíne vznikol vo štvrtok o 22.14 h. Amri je na ňom vidieť odzadu, ako prechádza sám staničnou halou.

Muža, po ktorom bolo v tom čase vyhlásené celoeurópske pátranie, zachytila o niekoľko hodín neskôr aj bezpečnostná kamera v Miláne. Krátko nato prišiel o život pri prestrelke na milánskom predmestí Sesto San Giovanni, kde ho zastavili policajti pri bežnej kontrole dokladov.

Amri bol podľa zistení nemeckých vyšetrovateľov útočníkom, ktorý 19. decembra vrazil uneseným poľským kamiónom do areálu vianočných trhov na berlínskom námestí Breitscheidplatz. K útoku s 12 obeťami na životoch a desiatkami zranených sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Amri písal odkaz iba 21 minút pred útokom, adresát je nejasný 

Predpokladaný útočník z berlínskeho vianočného trhu, ktorý tam 19. decembra kamiónom pripravil o život 12 ľudí a ďalšie desiatky sčasti ťažko zranil, iba krátko pred samotným útokom, o 19.41 h napísal prostredníctvom internetovej služby Telegram spoločníkovi, že už sedí v kamióne a "všetko je v poriadku". Súčasne požiadal túto osobu, ktorú oslovoval "brat môj", aby sa za neho modlila. Následne jej zaslal záber zachytávajúci volant vozidla a časť prístrojovej dosky kamióna.

Informovalo o tom dnes internetové vydanie denníka Der Spiegel bez uvedenia zdrojov. Kamión, ktorého sa Tunisan Anis Amri zmocnil predtým, ako premohol poľského vodiča Lukasza Urbana a spôsobil mu smrteľné zranenia, vrazil do davu na vianočných trhoch o 21 minút neskôr a zanechal tam spúšť. Adresát spomínaného posolstva zatiaľ nie je známy a jeho identita je predmetom vyšetrovania.

Či ním eventuálne bol 40-ročný ďalší Tunisan, ktorého dnes predbežne zadržala nemecká polícia a o ktorého prípadnom uväznení sa rozhodne najskôr vo štvrtok, ukážu až nasledujúce hodiny, prípadne dni. Atentátnikovi sa z miesta činu podarilo ujsť, aby sa zrejme cez Holandsko a Francúzsko po trase Nijmegen-Lyon-Chambéry-Turín dostal do Talianska. Po krátkom pobyte v Miláne ho pri prestrelke po pokuse o rutinnú kontrolu jeho dokumentov zlikvidovala policajná hliadka v Sesto San Giovanni neďaleko Milána v noci na 23. decembra. Zatiaľ však nevedno, prečo Amri smeroval práve do Talianska a prečo si na to zvolil spomínanú trasu.

Automatický brzdný systém kamióna zabránil v Berlíne väčšiemu počtu obetí 

Automatický brzdný systém sa postaral o zastavenie kamióna zneužitého na islamistický teroristický útok v Berlíne 19. decembra. Ako vyplýva z informácií, ktoré získali Severonemecký rozhlas (NDR), mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung a Západonemecký rozhlas (WDR) z kruhov vyšetrovateľov, vozidlo zastalo po 70-80 metroch iba vďaka faktu, že bolo vybavené automatickým brzdným systémom. Ten zareagoval na náraz a sám sa spustil. Zrejme tak zabránil väčšiemu počtu obetí útoku.

Na verejnosť prenikli dnes aj informácie, podľa ktorých sa v Spoločnom stredisku pre obranu proti terorizmu (GTAZ) v Berlíne hovorilo o Tunisanovi Anisovi Amrim (atentátnikovi z Berlína) v období február-november 2016 najmenej sedemkrát. Materiály, ktoré vznikli iba päť dní pred predmetným útokom, popisujú Tunisanovu existenciu v Nemecku, jeho pátranie po návodoch na konštrukciu podomácky vyrobených náloží na webe či na výrobu trhavín.

Muž, ktorý neuspel ani v Taliansku, ani v Nemecku so žiadosťami o azyl, hľadal kontakty s tzv. Islamským štátom a ponúkal sa ako samovražedný atentátnik. Najmenej dvakrát sa v GTAZ diskutovalo podľa dostupných zdrojov o tom, či Anis Amri pripravuje konkrétny teroristický útok v Nemecku. V oboch prípadoch to však experti považovali za nepravdepodobné.

Kamionista Lukasz Urban nezomrel už hodiny pred útokom v Berlíne 

Poľskí súdni lekári vylúčili po dnešnej pitve zavraždeného kamionistu Lukasza Urbana, ktorého telesné pozostatky prevzali poľské úrady v utorok, že by tento muž prišiel o život hodiny pred útokom na jeden z berlínskych vianočných trhov z 19. decembra. Pri ňom použil predpokladaný atentátnik Anis Amri z Tuniska práve Poliakov kamión. O poznatkoch z pitvy, ktorá sa uskutočnila v Štetíne, informovali dnes príslušné orgány poľskej prokuratúry dementujúc tak skoršie neoficiálne informácie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild.

Prokurátorka Aldona Lemová zo štetínskej prokuratúry pre televízny kanál Superstacja uviedla, že môže poprieť informácie denníka Bild o tom, že 37-ročný Poliak zomrel niekoľko hodín pred útokom, a to na základe materiálov, ktoré sú k dispozícii po súdnej pitve v Poľsku. Predstaviteľka vojvodskej prokuratúry síce neuviedla presný termín skonu kamionistu, avšak zdôraznila, že v rozpore s informáciami niektorých nemeckých médií Lukasz Urban neskonal 19. decembra v popoludňajších hodinách.

Ide o predbežné výsledky pitvy, ktorej definitívne závery zverejnia neskôr. Poľského kamionistu našli po teroristickom útoku, na ktorý páchateľ využil jeho vozidlo, v kabíne vozidla bez známok života, a to so strelnou ranou na hlave a bodnými zraneniami. V nemeckých médiách sa však objavili aj špekulácie o tom, že možno práve Poliak v posledných chvíľach života strhol ešte volant kamióna a zabránil tak väčšiemu množstvu obetí útoku. Tisíce ľudí preto podporujú iniciatívu, aby nemecký spolkový prezident Joachim Gauck udelil Poliakovi in memoriam vysoké štátne vyznamenanie - Spolkový kríž za zásluhy.

Pre rodinu zavraždeného poľského kamionistu sa vyzbieralo takmer 175-tisíc libier 

Internetová zbierka na pomoc rodine zavraždeného poľského kamionistu Lukasza Urbana, ktorý sa stal prvou obeťou páchateľa teroristického útoku na vianočnom trhu v Berlíne z 19. decembra, vyniesla aktuálne už viac ako 174.500 libier. Iniciátorom zbierky bol britský kamionista David Duncan, ktorý 20. decembra zriadil na platforme Gofundme osobitné konto a ktorého cieľom bolo pôvodne vyzbierať najmenej 50.000 libier pre pozostalých po kolegovi, ktorý zanechal manželku, 17-ročného syna a rodičov. Tento pôvodný cieľ sa podarilo naplniť už o dva dni neskôr.

O iniciatíve informovali tak britské, ako aj nemecké a poľské médiá. David Duncan zdôraznil, že sa nepoznal osobne s Poliakom, ktorého osud ním však tak zatriasol, že sa rozhodol pomôcť. Súčasne pripomenul, že si v plnom rozsahu uvedomuje, že žiadne množstvo finančných prostriedkov nenahradí blízkym stratu manžela, otca a syna, avšak môže im aspoň trochu pomôcť v ďalšom živote. Pôvodne sa iniciátor obrátil predovšetkým na kolegov-kamionistov, medzičasom však do zbierky prispieva aj široká verejnosť.

Viac o téme: Železničná stanicaTurínAnis Amri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu