Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Premiérový ročník medzinárodnej filmovej slávnosti si nenechali ujsť hviezdy česko-slovenského šoubiznisu

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: June Film Fest)

Na červenom koberci v Kine Hviezda zažiarili počas otváracieho ceremoniálu festivalu významné osobnosti z umeleckého, filmového, módneho či zábavného priemyslu. Historické centrum mesta Trnava sa tak od stredajšieho večera stane na niekoľko dní jedinečnou kulisou úplne nového filmového podujatia s pestrým sprievodným programom vhodným pre široké divácke spektrum.

Kultúrno-spoločenské podujatie s názvom June Film Fest privítalo počas otvorenia exkluzívnych hostí. České zastúpenie reprezentovala významná herecká osobnosť Karel Roden. Svojou krásou a šarmom očarili aj známe slovenské herečky - Dominika Kavaschová, Anna Jakab Rákovská, Zuzana Kubovčíková Šebová, Martina Zábranská, Karin Haydu, Liv Bielovič či modelka Alexandra Gachulincová. Festival podporili svojou účasťou aj slovenskí herci Michal Kubovčík, Milo Kráľ, ďalej herec a komik Štefan Martinovič, slovenský herec a bývalý politik Milan Kňažko, scenárista a producent Andy Kraus či moderátor Andrej Bičan. Po umeleckej a dizajnérskej stránke povýšili toto otvorenie mená ako Lucia Šimončičová a Fero Mikloško. Nasledujúce dni budú fanúšikovia môcť stretnúť aj režiséra, scenáristu a herca Jána Svěráka, rovnako aj protagonistov obľúbeného formátu Partička - Lukáš Latinák, Michal Suchánek, Jakub Kohák či Marián Čekovský.

Premiérový ročník medzinárodnej filmovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: June Film Fest)

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Ceremoniálom sprevádzala hostí všetkým známa a obľúbená moderátorka Adela Vinczeová, ktorá bola neprehliadnuteľná aj vďaka unikátnemu modelu červených šiat z dielne slovenského módneho návrhára Fera Mikloška. Úvodného slova sa ujal župan Trnavského samosprávneho kraja, Jozef Viskupič: „Som veľmi rád, že vás tu môžem privítať. Odpoveďou prečo sa koná festival u nás v Trnave je aj tá, že my sme naozaj veľmi chceli, aby sa táto slávnosť konala práve tu. Verím, že June Film Fest založí obrovskú tradíciu, tak aby sme aj jeho pokračovanie mali v našom slobodnom, kráľovskom meste. Ďakujem ľudom, ktorý mali nápad a ten sa im aj podarilo zrealizovať. Teším sa na tieto dni od 5. do 9. júna, kedy sa Trnava stane mestom filmu.“

 

Premiérový ročník medzinárodnej filmovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: June Film Fest)

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Brány festivalu pomyselne spoločne otvorili zakladatelia a organizátori tejto filmovej párty, a to konkrétne Dano Dangl, Peter Nágel, Michal Ruttkay a Martin Frimmer spolu s tohtoročnou ambasádorkou Danou Droppovou. “Podpora hereckých osobností, ľudí z umeleckej obce a všetkých tých, ktorých sme dnes na otvorení festivalu mohli vidieť, je pre nás veľkým záväzkom. Ženie nás vpred tak isto ako dôvera partnerov, ktorí s nami podstúpili krok do neznáma a sú súčasťou prvého ročníka JuFF. Máme tak potrebu a ambíciu vytvoriť nezabudnuteľný festival, ktorý bude zážitkom pre oči aj uši. Tešíme sa všetkých návštevníkov a verím, že najbližšie dni poriadne roztancujeme Trnavu,” uviedol výkonný riaditeľ festivalu, Michal Ruttkay.

 

Premiérový ročník medzinárodnej filmovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: June Film Fest)

Vstupenky na Predpredaj.sk.

Programový riaditeľ, Peter Nágel, zas predstavil počas večera filmy, ktoré zabojujú o prvenstvo v rámci Medzinárodnej súťaže hraných filmov. Odborná porota, ktorú tvoria traja členovia - Kamila Zlatušková, Barbara Janišová Féglová, Ivan Shvedoff, bude vyberať z nasledovného zoznamu:

  • Matka sedí na gauči – réžia: Niclas Larsson – USA.
  • Slušný židovský chlapec – réžia: Noé Debré – Francúzsko.
  • Navždy, navždy – réžia: Anna Burjačkova - Ukrajina/Holandsko.
  • Nekončiaca nedeľa – réžia: Alain Parroni – Taliansko/Nemecko.
  • Bauryna Salu – réžia: Aškat Kučinčirekov – Kazachstan.
  • Achiles – réžia: Farhad Delaram - Irán/Nemecko/Francúzsko.
  • Nechaj ma – réžia:  Maxime Rappaz – Francúzsko/Švajčiarsko/Belgicko.

Organizátori sa v úvodnom ročníku rozhodli vzdať hold kinematografickému umeniu a filmovým osobnostiam, preto si pripravili špeciálne ocenenie, ktoré odovzdala mladá a talentovaná herečka a aktuálna držiteľka ocenenia Slnko v sieti – Dana Droppová. Cenu Zlatá Lipa za výnimočný prínos vo filmovom umení získal uznávaný český herec Karel Roden. Tešíme sa, že otvárame letnú filmovú sezónu novým sviežim festivalom, ktorý primárne cieli na divácke filmy, seriály, teda čo najširšiu recipientsku obec. Rovnako sme veľmi radi, že hneď v úvode festivalu môžeme nielen privítať, ale aj oceniť medzinárodne uznávanú hereckú osobnosť Karla Rodena, ktorý, ako je o ňom známe, si svoju účasť starostlivo kontroluje. Vážime si jeho prítomnosť ako dôveru v nádejné a perspektívne kultúrno-spoločenské podujatie. Pozvať medzi nás a podporiť výrazný talent slovenskej audiovizuálnej scény v osobe Danky Droppovej je ďalšou nosnou ideou premiérového June Film Fest, ktorú chceme napĺňať aj v ďalších rokoch. Karel Roden a Danka Droppová tak vytvárajú umeleckú, ale aj významovú symbiózu programového zamerania práve začínajúceho festivalu,“ vysvetlil Peter Nágel.

Po prevzatí ceny venoval publiku pár slov aj Karel Roden: „Chcel by som popriať festivalu všetko najlepšie, aby sa stal tradíciou a ukotvil sa v Trnave, ktorá je naozaj krásnym miestom. Pre mňa osobne je film či filmová tvorba doslova zázrakom, fascinuje ma a veľmi rád filmy aj pozerám. Preto si želám, aby June Film Fest navštevovalo množstvo ľudí, rovnako zdieľajúcich filmové nadšenie, ktorí sa budú predbiehať v tom, aby sa naň dostali.“

Na záver ceremoniálu dostala priestor úvodná projekcia ROXY, čierna komédia nemecko-belgickej koprodukcie. Hostia si tak spoločne vychutnali filmový snímku, ktorá je zaujímavá a blízka práve JuFF divákovi, keďže obracia naruby stereotypné kultúrne a politické nálepky medzi Východom a Západom absurdnými udalosťami a úsmevnými dialógmi, ale aj tým, že napĺňa nosnú ideu nového filmového festivalu na Slovensku zacielením na divácku pozornosť a žánrovú pestrosť.

Večer pokračoval slávnostnou recepciou, ktorá sa presunula do priestorov Divadla Jána Palárika.

Kompletný program na všetky ďalšie dni June Film Festu, vrátane vstupeniek na filmovú časť či samostatne na vystúpenia je dostupný na www.juff.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu