Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Na čo myslieť pri výbere omietky

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: xella.sk)

Sortiment omietok siaha od minerálnych po organicky viazané, od pastóznych až po špeciálne sanačné, ľahké a izolačné omietky. Ako si ale z tejto ponuky vybrať tú vhodnú omietku?

Na začiatku je potrebné urobiť analýzu podkladu: je nový alebo starý? Sú steny z betónu, pórobetónu, tehál, prepojeného systému tepelnej izolácie alebo z izolovanej konštrukcie s dreveným rámom? Práve pri tomto type konštrukcie je dôležité, aby povrch prepúšťal vodnú paru. Potom treba skontrolovať okolie: stojí budova na voľnom priestranstve? Na dedine alebo v meste? Sú na susedných budovách výrazné porasty rias alebo iné nečistoty? S akým mechanickým zaťažením treba počítať?

Na pórobetónové a vápennopieskové murivo sú určené systémové omietky Ytong

Vnútorné vápennocementové omietky Ytong zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti stien, pri práci s nimi ocení stavebník aj ľahké spracovanie, vysokú výdatnosť a pevnosť. U vnútorných priečok a stien z tvárnic Ytong a Silka voľte preto z vyššie uvedených dôvodov systémovú omietku Ytong. Túto omietku môžete použiť ako finálnu vrstvu, pokiaľ však dávate prednosť extra hladkému povrchu steny, nanášajte v druhej vrstve hladenú vnútornú sadrovú stierku. Táto kombinácia má množstvo výhod – vnútorná omietka Ytong je vysoko priedušná, vystužená vláknami a vyniká výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami. Sadrová stierka má extra hladký povrch a zaisťuje hygienickú čistotu prostredia. Aj pri vonkajších stenách by ste mali siahnuť po systémovom riešení a pracovať okrem muriva Ytong alebo Silka aj s vonkajšou systémovou tepelnoizolačnou omietkou Ytong.

 

Na čo myslieť pri
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: xella.sk)

Tmavé tóny potrebujú ochranu

Dnes už omietky netvoria len ochranu pred klimatickými vplyvmi, ale aj „optické prepojenie“ medzi konštrukciou a pozorovateľom. Štruktúra a farebný odtieň omietky ovplyvňujú vizuálny efekt – drsné omietky vizuálne pôsobia inak ako jemnozrnné. Pri bielej fasáde je na výber mnoho systémov. Pre intenzívne a veľmi tmavé odtiene je však výber užší. Tieto odtiene možno prijať iba ako „kritické“, pretože vyžadujú toľko pigmentu, že sa pomocou spojiva nemožno plnohodnotne pokryť. Už po niekoľkých rokoch sa odbúravaním spojiva v dôsledku UV žiarenia a vlhkosti môže prejaviť rušivé „kriedovanie“. Podľa použitého typu sa pigment môže rozložiť, čo zásadne zmení vzhľad farebného odtieňa. V exponovaných polohách tento proces prebieha rýchlejšie. Pri tmavých odtieňoch sa preto odporúča dvojnásobný náter, kde sa vďaka zníženej pórovitosti zvýši odolnosť voči riasam a znečisteniu. Tento náter, nazývaný aj egalizačný, je tiež odporúčaný pri tónovaných minerálnych omietkových systémoch, ktoré majú sklon k vzniku výkvetov a po vyzretí môžu vykazovať nejednotnosť farebného odtieňa.

Podmienky: podklad, čas a počasie

Aj pri fasádnych omietkach platí, že konečný výsledok určuje kvalita základu. Savé podklady vyžadujú pred nanesením omietky podkladový náter. Bez neho sú hotové plochy oveľa pórovitejšie, a teda nasiakavejšie, čo skracuje životnosť. Jednotný farebný odtieň nevznikne ani pri odlišnom priebehu sušenia. Čím jemnejšia je zrnitosť vrchnej omietky, tým viac pozornosti treba venovať podkladu – v rozptýlenom svetle sa všetky nerovnosti prejavia výraznejšie. Predpokladom úplného vyschnutia jednotlivých vrstiev je bezchybná práca vykonaná za potrebný čas. Na jeseň av zime môže kondenzácia vodnej pary, hoci sa plocha javí ako suchá, opäť spôsobiť preniknutie vody do systému, predĺžiť dobu schnutia a dokonca vymyť látky rozpustné vo vode. Viditeľné dôsledky sa často ukážu až po istom čase. Najnižšia teplota na spracovanie a schnutie omietok je okolo 5 °C. Špeciálne technológie spojív organicky viazaných materiálov však umožňujú spracovávanie už od 1 °C. Existuje aj horná hranica. Pri teplote podkladu a vzduchu nad 30 °C nemožno vodou riediteľné systémy odborne spracovávať, pretože vysychajú príliš rýchlo. Dôležitá je aj vlhkosť vzduchu: ideálne sú hodnoty od 50 do 75 %, pri relatívnej vlhkosti nad 95 % už vodou riediteľné systémy nevysychajú. Účinkom teploty, vzduchu a povrchu sa tmavé povrchy môžu veľmi prehrievať aj v zime, pričom ohriatie prebehne veľmi rýchlo – už za 30 minút sa môže teplota omietky až strojnásobiť. Vtedy je potrebné zastaviť spracovávanie a prejsť na plochy odklonené od slnka, alebo ich dostatočne zatieniť.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu