Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Naplánujte si dovolenku na Kube: letecky priamo z Bratislavy

Hotel Sol Rio de Luna y Mares sa nachádza vo vychytenej oblasti Guardalavaca v provincii Holguín. PR článok Zobraziť galériu (6)
Hotel Sol Rio de Luna y Mares sa nachádza vo vychytenej oblasti Guardalavaca v provincii Holguín. (Zdroj: Fischer.sk)

Revolučná história, koloniálna architektúra, vôňa cigár, rytmus salsy a šťastie v inej podobe, než sme naň zo západných krajín zvyknutí. To všetko zosobňuje exotická Kuba, ktorá už roky priťahuje dobrodruhov. S CK Fischer si teraz môžete naplánovať únik do tepla s výnimočnou výhodou: priamym letom z Bratislavy s biznis triedou.

Pre Američanov bola desaťročia zakázaná, pre Slovákov dlhé obdobie nedostupná. Časy sa však menia a Kuba, ostrovný raj v Karibiku, čoraz viac láka aj slovenských dovolenkárov. Spomedzi karibských destinácií sa radí medzi tie cenovo dostupnejšie, kde si bez problémov dovolíte ubytovanie, výlety, drinky, jedlo aj atrakcie.

Hlavným lákadlom Kuby sú bezkonkurenčne krásne pláže s bielym pieskom, panenská tropická príroda i život v uliciach.

Hotel Paradisus Río de Oro Resort & Spa sa nachádza priamo na pláži Esmeralda.
Zobraziť galériu (6)
Hotel Paradisus Río de Oro Resort & Spa sa nachádza priamo na pláži Esmeralda.  (Zdroj: Fischer.sk)

Prvé biznis lety na Kubu priamo z Bratislavy

Nadchádzajúca zimná sezóna 2024/2025 bude prvou, počas ktorej si budú môcť klienti zo Slovenska užiť dovolenku na Kube s priamym letom z Bratislavy. Túto novinku priniesla na trh cestovná kancelária Fischer, ktorá sa tak rozhodla urobiť na základe mimoriadne úspešnej predošlej sezóny. Záujem Slovákov o exotické destinácie totiž rastie z roka na rok.

Kuba spolu s Vietnamom, Dominikánskou republikou a Mexikom patrí medzi 4 vzdialené exotické krajiny, do ktorých bude známa cestovka lietať priamo. Cestujúci tak už nebudú musieť cestovať do Prahy či Viedne.

Pohodlné cestovanie s vymoženosťami

Klienti CK Fischer budú lietať špičkovým Airbusom A330 od španielskej leteckej spoločnosti World2Fly. Táto “obria mašina” ponúkne pasažierom 255 miest v ekonomickej triede a 30 miest v samostatnej biznis triede.

Biznis trieda ponúkne cestujúcim úplne nový, štýlový zážitok z cestovania. Pasažieri sa môžu tešiť na viac súkromného priestoru, oddeleného priečkou i široké polohovateľné kreslá s možnosťou rozloženia do rovného lôžka. Na palube bude obsluhovať súkromný stevard a čakanie na letisku si môžu spríjemniť návštevou žiadaného VIP salóniku na letisku v Bratislave. Ďalšie výhody predstavujú jeden kus batožiny navyše a rozšírený catering, vďaka ktorému bude cestovanie ešte príjemnejšie.

Kuba, podmanivá krajina so zložitou minulosťou

Kuba, najväčší ostrovný štát Karibiku, je krajina plná života, ale aj kontrastov. Zažila búrlivé časy španielskej kolonizácie, prežila silný americký vplyv i  revolúciu Fidela Castra.

Dnes čelí silným ekonomickým výzvam, no hospodárske princípy komunizmu začína pomaly opúšťať. Vláda investovala do infraštruktúry, rekonštrukcie historických miest a propagácie Kuby ako atraktívnej destinácie cestovného ruchu. Na pobreží vyrastajú luxusné hotely a turizmus sa stal jedným z hlavných zdrojov zahraničnej meny.

Kubánske klenoty na východnom pobreží

Kuba, to nie je iba legendárna Havana a vyhlásené biele piesky Varadera. Rovnako zaujímavý je aj východ krajiny, ktorému sa jednoducho hovorí “Oriente.” Tento názov má korene v koloniálnom období, keď Španielsko rozdelilo Kubu na rôzne regionálne jednotky.

“Oriente” je časť Kuby, príťažlivá svojou bohatou históriou a kultúrnou rozmanitosťou. Odohralo sa tu mnoho kľúčových historických udalostí, vrátane začiatku kubánskej revolúcie v roku 1953. Okrem historického významu je región “Oriente” známy aj svojou jedinečnou krásou. Predstavuje mix najväčších kubánskych hôr, starých miest a prírodných scenérií. Pláže tu pôsobia viac karibsky než inde na Kube.

Medzi najvýznamnejšie turistické strediská východu patria Santiago de Cuba a mesto Holguín.

Santiago de Cuba, hlavné mesto hudby, tanca i rumu

Santiago de Cuba sa nachádza na juhovýchode Kuby pri zálive Bahía de Santiago de Cuba, len kúsok od Karibského mora. Od hlavného mesta Havana na opačnej strane ostrova je vzdialené asi 760 kilometrov vzdušnou čiarou.

Zatiaľ čo Havana je turistickou mekkou Kuby s dobre rozvinutou infraštruktúrou, Santiago de Cuba láka tých, ktorí hľadajú hlbší a autentickejší zážitok z Kuby. Turistov sem láka práve “iná” tvár Kuby, ale aj krásne, menej rušné pláže. A potom je tu ešte jeden dôvod na návštevu - mesto sa považuje za kolísku legendárneho kubánskeho rumu.

Ten je dôležitým vývozným artiklom, kľúčovou súčasťou národného hospodárstva a kultúrneho dedičstva. Ochutnajte napríklad dokonalé mätové mojito, cuba libre, daiquiri či cubanitos, čo je rum s paradajkovou šťavou a ľadom. Ak chcete okúsiť ten najlepší, vyberte si rum Santiago, ktorý sa vyrába práve tu.

Santiago de Cuba je menej rušnou, autentickejšou alternatívou voči turistickej Havane.
Zobraziť galériu (6)
Santiago de Cuba je menej rušnou, autentickejšou alternatívou voči turistickej Havane.  (Zdroj: Fischer.sk)

Príroda, múzeá i noci plné latina

Mesto Santiago de Cuba je obklopené národnými parkami a horami Sierra Maestra a Gran Piedra. Je to práve kombinácia horského terénu, koloniálnej architektúry a karibských pláží, ktorá sa zaslúžila o jeho pôvab. V historickom centre mesta si viaceré budovy vyslúžili zápis na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Santiago je domovom mnohých múzeí, ako je Dom Diega Velasqueza či Museo del Carnaval, ktoré ponúka živé tanečné predstavenia. Kľúčovú úlohu v histórii kubánskej revolúcie dokumentujú múzeá Museo Frank Pais a Museo de Lucha Clandestina. Za návštevu tiež stoja pevnosť Castillo de San Pedro de la Roca a cintorín Santa Ifigenia, kde je pochovaný aj Fidel Castro a ďalšie významné osobnosti.

Santiago de Cuba je tiež známe ako kolíska hudobných štýlov bolero a son. Autentickú atmosféru si vychutnáte najmä počas karnevalu, ktorý je považovaný za najtradičnejší na ostrove. A hoci miestni obyvatelia majú prievan v peňaženke, rum, tanec a živá hudba musia byť. Žiarivým príkladom je Casa de la Trova, miesto, kde sa stretávajú milovníci kubánskej hudby už viac než 50 rokov.

Holquín - krajina, ktorá očarila aj Kolumba

Pre dobrodruhov, ktorí chcú spoznať Kubu aj mimo vychodených ciest, je ideálnou lokalitou provincia Holguín. Do jej krásy sa zamiloval aj samotný Krištof Kolumbus, ktorý pri svojej prvej plavbe do Ameriky prehlásil, že Holguín je „najkrajšia krajina, akú kedy ľudské oči videli“.

Čím je táto oblasť výnimočná? Predovšetkým prírodou, nádhernými plážami, zátokami, prírodnými rezerváciami a farebným podmorským životom. Niektoré tunajšie pláže ako Playa Pesquero či Playa Esmeralda patria údajne medzi tie najkrajšie na Kube. Dovolenkári  zbožňujú najmä lokalitu Guardalavaca, na ktorej je sústredených viacero hotelov, barov so živou hudbou a obchodov.

Hotel Sol Rio De Luna y Mares na obľúbenej pláži Esmeralda.
Zobraziť galériu (6)
Hotel Sol Rio De Luna y Mares na obľúbenej pláži Esmeralda.  (Zdroj: Fischer.sk)

Nachádza sa tu aj niekoľko archeologických lokalít a remeselný trh pod holým nebom, kde miestni umelci ponúkajú ručne vyrobené suveníry. Loďou sa odtiaľto dostanete na desiatky miest, ktoré sú ako stvorené na potápanie. Celá oblasť je chránená koralovým útesom, takže stačí šnorchel a zhruba 100 m od pevniny môžete aj vy obdivovať morské dno posiate koralmi.

Krása krajiny v okolí Holguínu nadchla aj samotného Krištofa Kolumba.
Zobraziť galériu (6)
Krása krajiny v okolí Holguínu nadchla aj samotného Krištofa Kolumba.  (Zdroj: Unsplash.com)

V objatí prírodných rezervácií

Na severnom pobreží provincie Holguin sa v blízkosti rekreačných oblastí rozprestiera národný park Bahia de Naranjo, zátoka obkolesená hustými lesmi a prírodnými plážami. Jej najobľúbenejšou atrakciou je delfinárium Delfinario Cayo Naranjo, ktoré sa nachádza uprostred zálivu. S delfínmi tu pracujú tréneri a vy si tak môžete užiť interaktívnu šou s parádnymi akrobatickými kúskami.

Okolo zálivu sa nachádza niekoľko turistických chodníkov, z ktorých najznámejšie sú archeologický chodník Las Guanas a ekologický chodník Conuco de Mongo-Vina. Národný park môžete tiež obdivovať z paluby lode. Zaujímavá je prírodná rezervácia Cayo Saetia, ktorá sa nachádza pri vstupe do zálivu Bahía de Nipe. Vo voľnej prírode tu môžete pozorovať stáda dovezených zvierat, ako sú zebry, belorítky, antilopy, diviaky, divoké býky, byvoly, ťavy, pštrosy, pávy a ary. Väčšina turistov navštevuje Cayo Saetia ako jednodňový výlet z holguínskych letovísk.

Mesto Holguín, prehliadaná kráska východnej Kuby

Bolo by veľmi nefér predstaviť iba prírodné krásy provincie Holguín. Tak sa teraz prejdime samotným mestom Holguín, ktoré sa nachádza 50-60 km od populárnych plážových letovísk.

Jeho ulice ponúkajú príjemnú alternatívu voči turisticky viac exponovanej Havane. Poznávacím znakom Holquínu je koloniálna architektúra, ktorá sa mieša so sviežimi parkami a pestrofarebnými budovami. Z historického námestia sa môžete zatúlať do bočných starých uličiek, ktoré ukrývajú celú radu múzeí, kostolov a katedrál.

Ak si chcete vychutnať výhľad na mesto zhora, vyberte sa na vyhliadkový kopec Loma de la Cruz, ktorý spoznáte už z diaľky podľa veľkého kríža. Večer treba okúsiť život v uliciach. Ideálnym miestom je Cabaret Nocturno, ktorý ponúka kabaretné predstavenia v štýle Tropicana s večerou. A bolo by priam hriechom nepozrieť sa aj do jedného z klubov, v ktorých večer vystupujú umelci s piesňami tradičných hudobných štýlov trova a son.

Kubánske ulice sú plné muzikantov, ktorí piesňami obšťastňujú turistov.
Zobraziť galériu (6)
Kubánske ulice sú plné muzikantov, ktorí piesňami obšťastňujú turistov.  (Zdroj: Unsplash.com)

Zažite Kubu aj vy

Biele karibské pláže, potápanie pri koralovom útese, špičkové 4 a 5* all inclusive hotely, hviezdne noci plné salsy a atraktívne výlety za panenskou prírodou. To všetko sľubuje Kuba. 

Ak ju chcete zažiť na vlastnej koži, začnite plánovať už teraz. CK Fischer už do svojej ponuky zaradila zimné termíny s priamym letom z Bratislavy. Rezervujte si tajný únik do tepla už od 1493€/os. v 5* hoteli s All inclusive a prežite vzrušujúcu dovolenku na Kube - neobanujete.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu