Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odborník radí maturantom: 5 pohodlných tipov, ako sa pripraviť na skúšku z cudzieho jazyka

Pre nejedného študenta je práve maturita z cudzieho jazyka tým najväčším strašiakom PR článok Zobraziť galériu (2)
Pre nejedného študenta je práve maturita z cudzieho jazyka tým najväčším strašiakom (Zdroj: Shutterstock)

Tohtoroční maturanti už majú písomnú časť skúšok za sebou a o pár týždňov si sadnú za zelený stôl k otázkam z ústnych maturít. Pre mnohých je najväčším strašiakom maturita z cudzieho jazyka. A hoci čas neúprosne beží, ešte je ho dosť na to, aby sa študenti stihli na maturitu z angličtiny, nemčiny, španielčiny a ďalších jazykov pripraviť čo najlepšie. Spolu s dlhoročným lektorom angličtiny sme pripravili stratégiu, vďaka ktorej bude učenie sa na maturitu efektívne a skúška menej stresujúca.

Maturite spravidla predchádzajú nekonečné hodiny, strávené nad knihami a každý maturant túži len po jednom: mať už skúšku dospelosti úspešne za sebou. Nejedného študenta trápi najviac práve cudzí jazyk. „Príprava na jazykovú skúšku je v určitých ohľadoch zložitejšia, pretože pri nej ide o zisťovanie úrovne vedomostí a tiež ovládania cudzieho jazyka. Preto si vyžaduje trochu inú stratégiu, než príprava na ostatné predmety,“ vysvetľuje PaedDr. Daniel Bacík, riaditeľ vzdelávacej inštitúcie PLUS Academia. „Existuje niekoľko všeobecných techník, ktoré dopĺňajú prípravu na jazykové skúšky, upevňujú slovnú zásobu, pomáhajú zapamätať si zložité gramatické pravidlá. Efektívna príprava zároveň zvyšuje zdravé sebavedomie, čo pri skúškach taktiež nie je na škodu,“ dodáva.

  1. Rozvrhnite si časové okno pre štyri zručnosti

Vytvorenie študijného plánu je pri príprave na maturitu kľúčové. Rozdeľte si čas na jednotlivé predmety a časové okno pre cudzí jazyk venujte štyrom zručnostiam:

  • Čítaniu s porozumením
  • Písaniu a prekladu
  • Počúvaniu
  • Hovoreniu

Hoci sú už písomné maturity minulosťou, písanie netreba vynechávať. Tieto štyri zručnosti sa komplexne dopĺňajú a pri precvičovaní písania si zároveň precvičujete čítanie a upevňujete gramatiku,“ vysvetľuje odborník.

  1. Začleňte štúdium jazyka do každodenného života

Tento jednoduchý tip dnes už praktizuje asi takmer každý študent, najmä čo sa angličtiny týka. Podľa lektorových slov sledovanie populárnych seriálov, filmov, dokumentov v cudzej reči nevnímame ako učenie sa, ale ako zábavu a preto je to ten najpríjemnejší spôsob, ako si slovnú zásobu upevniť a tiež rozšíriť o nové slová a slovné spojenia. „Niekomu vyhovuje sledovať program s titulkami, iný si radšej vezme slovník a novo započuté si vyhľadá sám. Tak či onak sa týmto spôsobom dostanete bližšie k úspešným skúškam. Nesmie však zostať len pri pozeraní filmov a videí,“ upozorňuje Bacík.

  1. Učte sa s kamarátom

Učiť sa s kamarátom je motivujúce hneď z niekoľkých dôvodov: precvičujete si učivo, dodržiavate pravidelnosť a v ťažkých chvíľach sa navzájom motivujete a dodávate si silu na pokračovanie. S kamarátom si môžete prechádzať zadané otázky a úlohy, alebo si stanovíte písomnú úlohu, navzájom si ju prečítate, upozorníte na chyby a poskytnete návrhy na zlepšenie. Potvrdzuje to aj prax Daniela Bacíka: „Na kurzoch, ktoré vediem, som si všimol, že študenti, ktorí sa učia vo dvojiciach alebo v skupinkách, dosahujú oveľa lepšie výsledky, než tí, ktorí k štúdiu pristupujú viac individualisticky.“

  1. Využívajte interaktívne nástroje pre študentov

Aplikácie na precvičovanie jazykov je už toľko, že si nevyberie iba ten, kto nechce. Môžete sa učiť sami alebo byť v interakcii s inými študentami či priamo s ľuďmi, pre ktorých je váš cudzí jazyk ich materinským. Daniel Bacík v tom vidí hneď niekoľko pridaných hodnôt. „Jazyková výmena, predovšetkým s rodenými hovorcami, poskytuje spätnú väzbu v reálnom čase a pomáha odstrániť chyby a chybné návyky. Keďže pri nej treba hovoriť, zároveň sa odbúrava hanblivosť a tréma z rozprávania v cudzom jazyku. Tie vedia spraviť pri maturite poriadnu šarapatu aj u inak perfektne teoreticky pripravených študentov.“

  1. Čítajte knihy v cudzom jazyku

Pre lepšie pochopenie a rýchlejšie naučenie sa cudzieho jazyka je veľmi prínosné čítanie literatúry. „Pri čítaní sa aktivuje mozog, zlepšuje pamäť aj logické myslenie. Prežívaním príbehov knižných hrdinov vstupujú do hry emócie, čo nám pomáha vnímať cudzí jazyk aj z pocitovej stránky a lepšie si ho tak zapamätať,“ približuje dnes už trochu zanedbávaný fenomén Daniel Bacík. Ak teda máte obľúbenú knihu, prečo si ju neskúsiť prečítať v jazyku, ktorý sa učíte? Veľa slov budete vedieť, príbeh už poznáte, takže čítanie nebude príliš náročné a učenie sa cudzieho jazyka takto nenápadne zaradíte do svojho voľného času.

Pre nejedného študenta je práve maturita z cudzieho jazyka tým najväčším strašiakom
Zobraziť galériu (2)
Pre nejedného študenta je práve maturita z cudzieho jazyka tým najväčším strašiakom  (Zdroj: Shutterstock)

Na cudzojazyčnú literatúru netreba vynakladať veľké prostriedky. Stačí sa poobzerať po knižných bazároch a za doslova pár centov objavíte skutočne zaujímavé kúsky,“ hovorí Lívia Čadová, manažérka expanzie knižného bazára Knihobot.U nás si angličtinu zdokonalia milovníci fantasy, romantických príbehov, životopisov a aj rozprávok. Marvelovky v origináli majú úplne inú dynamiku, rovnako aj Harry Potter znie v angličtine o čosi magickejšie, podobne tak mnohé ďalšie príbehy, či už sfilmované alebo preložené do slovenčiny. Výber je veľmi veľký, ceny veľmi priaznivé,“ približuje možnosti zaobstarania si anglickej beletrie a dodáva, že na mieste, kde knihy kúpite aj predáte, dostanete lacno aj učebnice angličtiny.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu