Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Daň z cukru udrie na sociálne slabších: Masívne zdražie aj sirupová voda

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Unsplash)

Sirupovú vodu, alebo ľudovo „malinovku“, pijú nielen deti, ale chutí aj dospelým. Nová daň z cukru, ktorú chce zaviesť vláda, ale tento obľúbený bežný domáci nápoj poriadne predraží. Ceny sirupov môžu vystreliť aj o sto percent. Ak si ich Slováci začnú kupovať v zahraničí, domáci producenti neprežijú.

Nová daň z cukru sa má dotknúť prakticky všetkých nealkoholických nápojov s obsahom cukru. Každý liter sladeného nápoja bude zdanený sumou 0,15 eura a každý liter tekutého koncentrátu (sirupu) sumou 1,05 eura. Odborníci sa zhodujú, že najmä v prípade sirupov, môže daň urobiť domácu produkciu nepredajnou. Slováci ich začnú kupovať v zahraničí a domáci výrobcova skolabujú.

Daň z cukru udrie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Unsplash)

„O dani z cukru sa veľa špekulovalo. Dalo sa to očakávať. Ja iba tvrdím, že v prípade sirupov sa to minie účinkom. Cena bežného sirupu v balení 0,7 litra sa totiž môže vyšplhať z dnešného priemeru 2,19 eura vysoko nad 4 eurá a zákazník to nebude akceptovať. Sirup si kúpi v Rakúsku, Poľsku alebo Česku, domáci producenti skončia a vláda z tohto segmentu nakoniec neuvidí nič,“ vysvetľuje riaditeľ nealko segmentu firmy BUDIŠ, a.s. Juraj Slaninka a dodáva, že sirupy saturujú najmä potreby sociálne slabších vrstiev, ktoré sú na cenovú úroveň najviac citlivé. Sirupovú vodu, alebo ľudovo „malinovku“, nepoznáme iba z bežnej domácnosti.  Je typická aj pre školy, školské družiny, letné tábory alebo aj seniorské centrá.

„Sirupová“ turistika je jednoduchá

V neprospech zdaňovania sirupov hovorí aj fakt, že zákazník si ľahko nakúpi sirup v susednej krajine aj „do zásoby“. Pokiaľ si všimne, že cenový rozdiel je vysoký, bez väčších problémov to bude pravidelne robiť. Sirupy domácej produkcie tak budú ležať na pultoch obchodov a ich výrobcovia nakoniec skončia. „Domnievame sa, že sirupy nakoniec nebudú to, na čom vláda získa dane. Pretože sa u nás nebudú predávať a nakoniec ani vyrábať. Sirupy skrátka nie sú vhodná položka na zdaňovanie,“ hovorí ďalej Juraj Slaninka.

Daň z cukru udrie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Unsplash)

Všetko zaplatia zákazníci

Mnohí odborníci na obchod navyše upozorňujú, že politici a vládni úradníci si presne neuvedomujú, ako vzniká cena pre zákazníka na pulte. Teoreticky by sa síce mohlo zdať, že sa koncová cena sladeného nápoja zvýši iba o zavedenú daň, ale v praxi je to úplne inak. Keď sa účinkom dane zvýši cena nápoja, zvýši sa aj DPH, ktorú za nápoj zákazník zaplatí. DPH z jedného eura je totiž nižšia ako DPH z dvoch eur. A presne tak isto to funguje aj v prípade marže obchodníka. Tá sa síce percentuálne nemusí zmeniť, ale tiež sa bude počítať zo zvýšenej ceny a v konečnom dôsledku bude vyššia. A všetko to zaplatí zákazník na pokladni.

„Keď v prípade bežného sirupu v balení 0,7 litra pri zdanení 1,05 eura na liter dopočítate všetky vplyvy na koncovú cenu, vychádza to nasledovne. Ku dnešnej priemernej cene 2,19 eur musíte pripočítať sumu 0,90 eura. Tá vznikne tak, že pri doporučenom pomere riedenia 1:8 si doma urobíte z takéhoto sirupu zhruba 6 litrov malinovky. Štát zdaňuje každý liter sumou 0,15 eura a to je krát šesť presne 90 centov. K takto zvýšenej cene si dopočítajte DPH a maržu obchodníka a dostanete sa na cenu 4,50 až 4,70 eur za jednu fľašu sirupu, ktorý dnes stojí 2,19 eura,“ konštatuje Juraj Slaninka a dodáva, že takéto zvýšenie urobí väčšinu sirupov predávaných na Slovensku nepredajnými.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu