Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rekordné predaje AURES Holdings v prvom štvrťroku posilnila generatívna AI v kontaktnom centre

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: AURES Holdings)

Spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete AAA AUTO a Mototechna, najväčší obchodník s ojazdenými a zánovnými vozidlami v strednej Európe, za prvé tri mesiace tohto roku predala 26 000 vozidiel, čo je 11 % nárast oproti rovnakému obdobiu roku 2023. Za rekordnými predajmi vidí spoločnosť okrem vysokého dopytu aj zúročenie svojich investícií do rozvoja moderných technológií, ktoré teraz výrazne zvyšujú efektivitu obchodovania s automobilmi, ako i komunikácie so zákazníkmi. Pre tento rok preto firma plánuje zvýšiť celkový predaj vozidiel takmer o desatinu, teda ďaleko za psychologickou hranicou 100-tisíc áut.

„S ďalším rokom na trhu sme dosiahli opäť predajné rekordy. Za posledných päť rokov, od roku 2020, sa náš predaj v prvom štvrťroku zdvihol o viac ako 6 600 vozidiel. Marec bol s 9 427 predanými vozidlami historicky naším vôbec najsilnejším mesiacom. Skvelé výsledky v prvom štvrťroku viedli k tomu, že sme už na začiatku marca predali za posledných 12 mesiacov, od marca 2023, celkom 100-tisíc áut. Pokiaľ ide o dôvody tohto úspechu, okrem vysokého dopytu za tým vidíme zúročenie našich investícií do využitia technologických inovácií, a to najmä nasadenie generatívnej AI v marketingu a v komunikácii so zákazníkmi, ako aj ďalšie posilnenie využitia digitálnych technológií využívajúcich unikátne dáta, integrované v rámci našich výkupných aj predajných procesoch,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO, Mototechna, Auto Diskont a Driverama. Skupina v marci predávala už vyše 320 vozidiel denne.

Moderné technológie a generatívna AI

V obchodovaní s automobilmi AURES-u významne pomáha machine learning automatizovaný hlasový model CARol využívajúci generatívnu AI v Kontaktnom centre. Prostredníctvom AI CARol AURES už za posledný rok vykúpil takmer 6 000 áut a celkom vybavil 316 000 hovorov. Podiel voicebota na všetkých vykúpených vozidlách cez zákaznícke centrum tvoril viac ako 10 %. „Cez AI CARol sme predali celkom 3 000 vozidiel a na predaji vybavili 180-tisíc hovorov. Medziročne sme zaznamenali zásadné zvýšenie úspešnosti predajov od záujmu po kúpu – v ČR to bolo o 18 %, na Slovensku dokonca o 19 % a v Poľsku o 11 %,“ uviedol Petr Vaněček, co-CEO a člen predstavenstva skupiny AURES Holdings.

Rekordné predaje AURES Holdings
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: AURES Holdings)

Expanzia – investície tento rok dosiahnu 4 milióny eur

Ponuka vozidiel v predajnej sieti AURES Holdings už dosiahla 15 000 áut. To skupina dosiahla rozšírením kapacít výkupu aj predaja v niekoľkých pobočkách, v ktorom bude naďalej pokračovať. Ide o zásadnú expanziu, ktorá AURES-u umožní ďalej rozšíriť podiel na trhu. „V Českej republike sme na konci marca otvorili nové čisto výkupné pobočky v pražskom Zličíne, vo Valašskom Meziříčí a v poľskej Gdyni. Dokončili sme spevnenie plôch v centrále v Dolných Chabroch. V súčasnosti ide o najväčšie autocentrum ojazdených vozidiel v strednej Európe s celkovou plochou 140-tisíc metrov štvorcových. Rozšírili sme predajnú plochu v Čestliciach a plánujeme aj zvýšenie kapacity v Liberci, a taktiež na Slovensku v Michalovciach a Poprade. V Poľsku významne o stovky vozidiel rozšírime kapacity pobočiek Krakov, Zabrze a Wroclaw. V Poľsku koncom roka otvoríme aj úplne novú fullservisovú pobočku. Na budúci rok pripravujeme aj relokáciu pobočky v Českých Budějoviciach,“ uviedol co-CEO AURES Petr Vaněček. Celkové tohtoročné investície do rekonštrukcií, rozširovania a výstavby nových pobočiek v rámci skupiny dosiahnu 4 milióny eur.

Segment B2B – medziročný nárast o 6 %

Oproti minuloročnému prvému kvartálu predaje vozidiel  podnikateľom vzrástli o 6 %. Rastie obľuba finančných produktov - stále viac B2B zákazníkov využíva na nákup vozidla lízing.

„Z pohľadu predajov vozidiel firmám, SZČO a podnikateľom máme za sebou úspešný prvý kvartál. Som rád, že naše zameranie sa na podnikateľov, či už SZČO alebo firmy, sa odráža aj vo výsledkoch. Zaznamenali sme najlepší prvý kvartál v predajoch B2B od začiatku Covidu. Podnikateľom ponúkame produkty na mieru a špeciálnu obsluhu. V každej pobočke sa im venujeme a snažíme sa plniť ich priania od správneho výberu vozidla, individuálneho financovania alebo rýchlosti obsluhy. Podnikateľ nemá čas čakať, a to si u nás plne uvedomujeme. Preto sa im snažíme venovať okamžite, keď dorazia na dohodnutú schôdzku. Rovnako majú naši firemní zákazníci dedikovaný tím v Zákazníckom centre,“ zdôraznil co-CEO Petr Vaněček.

Pokiaľ ide o rebríček najobľúbenejších vozidiel medzi podnikateľmi, sú to vozidlá Combi a SUV, ktoré tvoria takmer 50 % (presne 47,7 %) predajov v tomto segmente. Darí sa ale aj úžitkovým vozidlám, dodávkam a viacmiestnym dodávkam, ich predaje ďalej rastú a v prvom kvartáli tvorili vyše 20 % predajov. „Z pohľadu jednotlivých značiek a modelov sú v obľube stále vozidlá Škoda, nasledované značkami VW a Ford. Konkrétnym modelom vládnu vozidlá Škoda Octavia, Superb, Kodiaq a Fabia. Až na šiestu pozíciu sa dostala prvá dodávka od Peugeotu, konkrétne model Boxer,“ dodal co-CEO Petr Vaněček.

Elektromobilita – rast podielu na trhu až na 15 %

Rok 2023 AURES hodnotí z pohľadu predajných výsledkov v oblasti elektromobility rovnako ako úspešný. „Prekonali sme náš cieľ dosiahnuť 10 % podiel na sekundárnom trhu takmer o 3 percentuálne body a dosiahli sme podiel 12,3 %,“ uviedol co-CEO Petr Vaněček. AURES celkovo v roku 2023 predal takmer 400 elektromobilov.

V roku 2023 boli už 3 % (6 640) všetkých nových predaných vozidiel čisto batériových, medziročne je to v absolútnom čísle nárast o 70 %. Rast počtu predaných ojazdených elektromobilov na českom sekundárnom trhu je ešte rýchlejší, medziročne je to v absolútnom čísle nárast o 73 % (z 1 363 na 2 364). Z pohľadu značiek sú bestsellerom v rámci ojazdených elektromobilov značky Tesla (22 %), BMW (17 %) a VW (14 %). V predajoch AURES-u vedú vozidlá BMW i3 (15 %), Tesla Model 3 (13,5 %), na treťom mieste sa umiestnila Škoda eCitigo (8,6 %). Najsilnejší v počte predaných ojazdených elektromobilov v rámci siete AAA AUTO a Mototechna sú Praha, Stredočeský kraj a Juhomoravský kraj. Najviac sa na trhu v segmente elektromobility v roku 2023 obchodovali ojazdené autá vo veku 1- 4 roky.

„V roku 2024 by sme sa v skupine AURES Holdings chceli dostať na zhruba 1000 predaných elektromobilov. V Českej republike plánujeme zdvihnúť trhový podiel v oblasti elektromobility až na 15 %, k čomu nám pomôže otvorenie nového Centra elektromobilov a zánovných vozidiel v Prahe – Čestliciach. Prvý štvrťrok roku 2024 hodnotíme z pohľadu predajných výsledkov v oblasti elektromobility ako veľmi úspešný. Za prvý štvrťrok 2024 sme v skupine predali 126 elektromobilov, čo je oproti 52 z 1Q/2023 viac ako dvojnásobný rast. Za prvý štvrťrok 2024 sme vykúpili 166 elektromobilov, čo je oproti 102 vykúpeným v 1Q/2023 zvýšenie o 63 %,“ dodal co-CEO Petr Vaněček.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu