Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Poznáte niekoho, kto potrebuje pomôcť s prepravou? Máme pre vás tip

Prepravné služby Slovenského Červeného kríža sú tu aj pre vás PR článok Zobraziť galériu (3)
Prepravné služby Slovenského Červeného kríža sú tu aj pre vás (Zdroj: Kaufland)

Ľudia na vozíku, dôchodcovia, osamelí rodičia s deťmi. Ak sa chcú dostať k lekárovi, do obchodu či do kina, musia riešiť vážny problém. Ako sa tam dostať? Odpoveďou je prepravná služba – tá ich nielen dopraví, kam potrebujú, ale vďaka pomocnej ruke jej pracovníkov je ich život o čosi ľahší.

Iba počas roka 2022 absolvovali vozidlá terénnych sociálnych služieb Slovenského Červeného kríža vyše 32-tisíc výjazdov a rozviezli približne 300-tisíc obedov. Poskytujú opatrovateľský servis, zabezpečujú rozvoz šatstva, liekov či potravinovej pomoci, a tiež prepravnú službu. Špeciálne upravené autá doteraz najazdili v roku 2022 viac ako milión kilometrov.

„Najmä teraz v zime je to pre mňa veľká pomoc. Často chodievam k lekárovi a klasickým autom je to veľmi problematické. Vo vozidle prepravnej služby je špeciálna plošina, vďaka ktorej sa do auta dostanem bez problémov,“ hovorí pravidelná klientka prepravnej služby v Brezne, Oľga Pémerová.

Toto auto obyvatelia Brezna už dobre poznajú
Zobraziť galériu (3)
Toto auto obyvatelia Brezna už dobre poznajú  (Zdroj: Kaufland)

Dovezú vás, kam potrebujete

Zlé cesty, kopcovitý terén, nefunkčná mestská doprava. To sú faktory, na ktoré musia dôchodcovia a ľudia s telesným postihnutím pred akoukoľvek cestou myslieť. Nečudo, že si vodiči prepravnej služby SČK denne vypočujú desiatky osamelých príbehov. Napríklad viezli pani, ktorá sa až s ich pomocou po 4 rokoch konečne dostala ku kaderníčke. Ďalšia klientka sa roky nevidela s priateľkou, ktorá bývala v inom meste. Vďaka „odvozu“ sa im podarilo nadviazať kontakt a namiesto sedenia doma sa opäť navštevujú.

„Ľudia na vozíku nemusia ostávať doma, vďaka špeciálne upravenej plošine sa dostanú do kina, na prednášku, výstavu či do obchodu. Auto pomôže aj s krátkymi prevozmi v rámci obce – napríklad vtedy, keď starší človek zápasí s náročným terénom alebo chce ísť do záhrady,“ vysvetľuje vodička Slovenského Červeného kríža, Martina Kaštanová.

Generálny riaditeľ Kauflandu Sven Reinhard  (vľavo) odovzdal autá  prezidentovi  SČK
Zobraziť galériu (3)
Generálny riaditeľ Kauflandu Sven Reinhard (vľavo) odovzdal autá prezidentovi SČK  (Zdroj: Kaufland)

Kde ich môžete nájsť?

Slovenský Červený kríž má na Slovensku 23 územných spolkov, v ktorých prevádzkuje terénne sociálne služby pre miestnych obyvateľov. Najjednoduchším spôsobom je obrátiť sa priamo na územný spolok SČK, prípadne sa informovať na miestom úrade alebo v zariadeniach sociálnych služieb. Lokality, v ktorých tieto spoľahlivé a priestranné autá jazdia, neustále pribúdajú. Aj vďaka Kauflandu.

„Pomáhať druhým je súčasťou našej firemnej kultúry. Preto už ôsmy rok podporujeme Slovenský Červený kríž v získavaní vozidiel terénnych sociálnych služieb, uľahčujúcim život tým, ktorí sa z rôznych dôvodov ocitli v spoločenskej izolácii a potrebujú pomoc,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland Slovensko, v.o.s. „Sme veľmi radi, že sme počas našej spolupráce dokázali zabezpečiť už 30 áut, pričom tri najnovšie využívajú Územné spolky SČK v Leviciach, Dunajskej Strede a Svidníku,“ dodáva.

Hoci prepravná služba zatiaľ nie je bezplatná, býva spolufinancovaná obcami, mestom alebo zariadeniami sociálnych služieb. Cena je nastavená tak, aby bola čo najviac dostupná pre každého, kto potrebuje pomoc.

„Vďaka dlhodobej podpore spoločnosti Kaufland môžeme neustále rozširovať a vylepšovať naše terénne sociálne služby po celom Slovensku. Klientom doručujeme lieky, rozvážame obedy, prepravujeme ich na lekárske vyšetrenie. Pridanou hodnotou tejto služby je empatický pracovník, ktorý sa s nimi zároveň porozpráva a často ich sprevádza počas nákupu či v nemocnici,“ vysvetľuje Zuzana Rosiarová Kesegová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža.

Viac o terénnych sociálnych službách Slovenského červeného kríža  sa dozviete tu.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu