Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Včasná diagnostika môže dieťaťu zmeniť kvalitu života

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Adeli)

Prvé mesiace života našich detí sú čarovné obdobie. Často však ľudia kvôli emóciam prehliadajú varovné signály vo vývine a keď sa zobudia, už je neskoro.

Každý deň sa na Slovensku narodí 10 predčasniatok

Súčasná rýchla doba je z pohľadu zdravého vývinu detí veľmi riziková: 

  • ženy odkladajú materstvo na neskôr

  • stúpa počet umelých oplodnení

  • stresový faktor je veľmi vysoký a často sa prenáša aj na tehotenstvo

  • stále narastá počet detí, ktoré sa rodia predčasne

  • stúpa aj počet detí s poruchami autistického spektra

Čo si treba u najmenších všímať?

K obrazu vývinu zdravého dieťaťa patrí jeho prirodzený záujem o svet, snaha skúmať a objavovať okolie, nadväzovať kontakt s najbližšími a spontánne sa rozvíjať.

Každé desiate dieťa však potrebuje vývin svojich motorických a komunikačných schopností  podporiť.

Je kľúčové odhaliť akékoľvek výkyvy vo vývine čo najskôr. A čo najskôr sa obrátiť na odborníkov.

Prvý rok je vo vývoji dieťaťa najcitlivejší

A to nielen z hľadiska motorických funkcií, ale predovšetkým z hľadiska rozvoja mozgu dieťaťa – práve prvý rok života býva v tomto smere rozhodujúci.

Včasná diagnostika môže dieťaťu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Adeli)

Náš mozog sa najviac rozvíja počas prvého roka života, vďaka kombinácii genetických faktorov, stimulácii z vonkajšieho prostredia aj vďaka adaptívnym biologickým procesom. Existuje niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k tomuto intenzívnemu rozvoju:

Synaptogenéza: Počas prvých rokov života sa v mozgu dieťaťa vytvára veľké množstvo synapsí, spojení medzi nervovými bunkami. Vytvárajú sa základy mozgovej siete a zvyšuje sa komunikačná kapacita mozgu.

Myelinizácia: Myelín je izolačná vrstva, ktorá obklopuje nervové vlákna a zvyšuje rýchlosť prenosu signálov medzi neurónmi. Proces myelinizácie, ktorý akceleruje počas prvého roka života zabezpečuje rýchle a efektívne prenášanie informácií v mozgu.

Plasticita mozgu: Vďaka neuroplasticite sa mozog rýchlo prispôsobuje a rozvíja v odpovedi na vonkajšie stimuly a interakcie s prostredím.

Zrakový a sluchový vývoj: V prvom roku života je zrakový a sluchový systém dieťaťa osobitne citlivý na vonkajšie podnety. Dieťa sa učí vnímať a rozpoznávať zvuky, tvary, farby a tváre, čo podporuje rozvoj súvisiacich oblastí mozgu.

Motorický rozvoj: V prvom roku dosahuje dieťa významné míľniky v motorickom rozvoji, ako je zdvíhanie hlavy, plazenie, štvornožkovanie, sedenie, státie a neskôr aj chôdza. Ak motorický rozvoj viazne, chýbajú dieťaťu nutné podnety na rozvoj ďalších míľnikov motoriky a koordinácie.

Ak sa vám to nezdá, obráťte sa na špecialistov

V ADELI Medical Center v Piešťanoch už 20 rokov pomáhajú špičkoví slovenskí aj zahraniční odborníci nielen s nastavením diagnostiky, ale aj so správnou a efektívnou rehabilitáciou.

Včasná diagnostika môže dieťaťu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Adeli)

Program ranej rehabilitácie ADELI BabyMed je určený pre deti už od jedného mesiaca do dvoch rokov.  Doktori aj fyzioterapeuti spolu cielene pracujú na rozvoji motorických a kognitívnych schopností dieťaťa, nezávislosti pri pohybe v priestore aj na komunikácii či prijímaní stravy. Cieľom je, aby boli vývojové štádiá dieťaťa čo najmenej oneskorené voči správnemu fyziologickému rozvoju.

Ak máte akékoľvek pochybnosti o vývoji svojho dieťaťa, kliknite na www.babymed.sk a dohodnite si stretnutie, ktoré vám aj vašej rodine môže pozitívne ovplyvniť celý život.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu