Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nakupujte v ekologicky mysliacich predajniach. Viete, kde také nájdete?

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Kaufland)

Podľa údajov agentúry GfK Slovakia nákupmi tovarov dennej spotreby strávime priemerne 2-3 hodiny týždenne, teda viac ako 100 hodín ročne. Prekvapivé? Ani nie! Ak chcete šetriť čas, pomôže vám mať svoju obľúbenú predajňu čo najviac po ruke.

Nákupy za pár minút, široká ponuka čerstvého ovocia, zeleniny a pečiva aj slovenského mäsa či lokálnych výrobkov od domácich dodávateľov. Vybavíte ich v každej zo 77 predajní Kaufland po celom Slovensku. Otvoriť novú predajňu však nie je vôbec jednoduché. Kaufland svoje stavby realizuje ohľaduplne voči životnému prostrediu a prírodným zdrojom. Dnes už totiž nestačí, aby bol obchodný reťazec iba miestom, kde sa predávajú potraviny. Dôležitý je tiež jeho šetrný prístup k planéte, ako aj hľadanie a používanie ekologických riešení. Od podlahy až po strechu.

Nakupujte v ekologicky mysliacich
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kaufland)

Aj na Slovensku môžeme nakupovať v trvalo udržateľných predajniach

„Pri výbere lokality pre stavbu novej predajne nám záleží aj na tom, aby sme nezaberali polia či zelené plochy, kde by sme mohli narušiť prirodzenú biodiverzitu alebo vzhľad krajiny. Aj preto sa zameriavame na pozemky, ktoré už boli v minulosti zastavané,“ hovorí František Vojčík, vedúci oblasti Projekty a nehnuteľností v spoločnosti Kaufland Slovensko.

Na spevnenie jednotlivých vrstiev parkoviska Kaufland využíva vybúranú sutinu. Tá zvyčajne ostáva z pôvodných objektov, a takto neskončí na skládke, ale stáva sa opäť užitočnou. Časť chodníkov zase vzniká v spolupráci so slovenskou lokálnou dielňou. Recyklovateľnú PVC dlažbu v nej vyrábajú z káblových zväzkov. Jej obrovskou výhodou je, že je trvalo udržateľná a prakticky nezničiteľná. Na rozdiel od klasického betónu. „Pri betónovej dlažbe sa čiastočky po čase začnú olupovať, napríklad po posypovej soli v zime. PVC dlažba odolá všetkému, navyše je mäkká a teplá, a chôdza po nej má benefity aj pre naše zdravie,“ vysvetľuje F. Vojčík.

Nakupujte v ekologicky mysliacich
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kaufland)

Pokiaľ máte radi „eko vychytávky“, pred logistickým centrom a 13-timi predajňami na vás čakajú nabíjačky na elektrobicykle a elektromobily. A ďalšie budú pribúdať. Všimnite si tiež hmyzie domčeky pred vybranými predajňami. Podporujú prirodzenú biodiverzitu na miestach, kde sa drobnému hmyzu a opeľovačom zvyčajne veľmi nedarí.

Zelené riešenia, ktoré majú naozaj zmysel

Obľúbený reťazec využíva 100 % zelenej energie. Prvá predajňa s fotovoltickým systémom, ktorý dokáže znížiť ročnú spotrebu externej energie o približne 15 až 20 %, bola otvorená v roku 2021. Odvtedy špeciálne panely pribudli na strechách ďalších dvoch predajní aj centrálneho skladu.

Kde sa dá, umiestňuje špeciálne zelené strechy, aby zlepšil kvalitu ovzdušia v okolí predajne. Zelená strecha tiež vytvára príjemnú klímu pre zamestnancov a zákazníkov. Tí nakupujú výlučne pod LED osvetlením, ktoré pomáha znižovať tvorbu emisií CO₂ až o 3 500 ton ročne.

Novopostavené Kaufland predajne sú maximálne samostatné vo vykurovaní aj ochladzovaní svojich priestorov. Ako to dokážu? Rekuperáciou! Vykurovanie i chladenie priestorov zabezpečuje kombinácia opätovného využívania odpadového tepla z priemyselného chladenia a tepelných čerpadiel. A výsledok? Až 80 % potrebného množstva tepla si predajňa vyrobí z vlastných zdrojov. „V našich predajniach a v logistickom centre používame moderné a energeticky efektívne technológie. Napríklad pri priemyselnom chladení využívame prírodné a ekologické chladivá, ktoré majú čo najmenší dopad na životné prostredie,menuje na záver vedúci oblastí Projekty a  nehnuteľností, Kaufland Slovensko.

Nakupujte v ekologicky mysliacich
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kaufland)

A ešte zopár čísel. Medziročne spoločnosť znížila svoju celkovú spotrebu energie o takmer 2,5 %, čo je viac ako 3 milióny kWh. Pre lepšiu predstavu, toto množstvo zodpovedá priemernej ročnej spotrebe 1200 slovenských domácností. O 23,5 % tiež klesla spotreba tepla. Spotreba plynu, ktorý sa v súčasnosti odporúča používať čo najmenej, sa ponížila o takmer 17 %. To všetko napriek skutočnosti, že jej na Slovensku pribudli ďalšie tri obchodné domy. Aj preto sa pri vašich nákupoch v Kauflande môžete spoľahnúť, že inovatívne riešenia majú pod jeho strechou vždy prednosť.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu