Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pekná domácnosť? Toto je 8 zlých návykov, ktorých sa treba zbaviť

PR článok
(Zdroj: SITA)

Každá správna gazdiná chce mať svoj dom či byt ako zo škatuľky. No niekedy si vypestujeme viacero zlých návykov, ktoré nám čistenie zbytočne skomplikujú. Máte tieto zlozvyky i vy?

Pekná domácnosť nemusí znamenať celodenné upratovanie. Niekedy si však čistenie dokážeme skomplikovať nesprávnymi návykmi. Ktoré to sú? Predstavujeme vám niekoľko z nich. Ak sa im vyhnete, zjednodušíte si život. 

Nosenie vonkajšej obuvi v dome

Vyzutie topánok nám zaberie len pár sekúnd a ušetrí nám to hodiny vysávania či utierania podláh. Nehovoriac o baktériách a choroboplodných zárodkoch, ktoré si nanesieme dovnútra. Ak sa každý člen domácnosti naučí vyzúvať v predsieni, ušetrí nám to veľa času.

Hromadenie potravín v chladničke

Nedojedené zvyšky jedla či príliš veľa potravín, kde strácame prehľad o ich spotrebe, môžu zbytočne podporiť rast plesní a baktérií. Čistenie chladničky nám potom zaberie oveľa viac času, než je potrebné.

Pokrčené mokré uteráky a sprchové závesy

Ak chceme tráviť menej času praním a drhnutím plesní z povrchov kúpeľne, jednoducho nenechávajme mokré sprchové závesy zhrnuté a mokré uteráky v kope na podlahe. Aby mohol vzduch cirkulovať a tiež pre lepšie vysušenie obkladačiek, sa odporúča ponechať na okrajoch sprchového závesu pár centimetrov priestoru. Tým sa zníži tvorba plesní a vlhkosti. Toto je jeden z najjednoduchších zlozvykov, ktorého sa treba zbaviť. Zatiahnutím sprchového závesu po každom použití rýchlejšie vyschne a zabráni sa tvorbe plesní. Zavesením mokrých uterákov pre lepšie vysušenie ich môžeme opätovne použiť.  

Použitie jednej dezinfekčnej utierky na čistenie celej kúpeľne

Jednorazové dezinfekčné utierky sú skvelé na rýchle utretie umývadla v kúpeľni. Ale ten malý štvorec sotva obsahuje dostatok dezinfekčného prostriedku na vyčistenie celej kúpeľne. Keď sa dostaneme k záchodovej doske a rukovätiam, dezinfekčné vlastnosti sú preč a baktérie jednoducho šírime z jedného povrchu na druhý.

Aby bola utierka účinná, mala by obsahovať dostatok dezinfekčnej vlhkosti. Povrch by mal zostať vlhký aspoň štyri minúty. Na dôkladné vyčistenie použime viac utierok alebo čistú handričku a dostatočné množstvo dezinfekčného prípravku.

Ponechanie špinavého riadu v dreze

Ako dlho trvá dať špinavý riad do umývačky namiesto do drezu? Rovnako dlho. A pritom zašpinené hrnce v dreze sú dokonalou živnou pôdou pre baktérie a jackpot pre hladný hmyz.

Naučme všetkých v domácnosti, aby buď vložili riad do umývačky riadu, alebo ho ihneď umyli.

Pozor na pestovanie kvetov

Voňavý rozmarín v kvetináči či bobkový list. Pestovanie kvetín alebo byliniek vo vnútri sa niekedy nezaobíde bez neporiadku. Najmä pri presádzaní rastlín. Zvyknime si preto robiť túto činnosť na balkóne či vonku a vyhneme sa zbytočnému upratovaniu navyše. Takisto neskladujme v dome či byte vonkajšie záhradné dekorácie. Okrem špiny si totiž môžeme doniesť neželaných nájomníkov.

Čistenie špinavým náradím

Ako môžeme očakávať čistú domácnosť, keď používame špinavé čistiace nástroje? Ak má naša práčka zápach z baktérií nahromadených vo zvyškoch pracieho prostriedku, naše oblečenie bude zapáchať tiež. Ak je vrecko alebo filter naplnený prachom, už nebude dobre vysávať. Špinavý mop alebo špongia jednoducho znečistí povrch baktériami. Nájdime si preto čas na dôkladné vyčistenie náradia po každom použití úplným vyprázdnením alebo umytím v horúcej vode a pridaním dezinfekčného prostriedku.

Používanie agresívnych čistiacich prostriedkov

Niektoré čistiace prípravky sú veľmi silné a nehodia sa na všetky povrchy. Môžeme tak narobiť viac škody ako úžitku. Hlavne ak čistič poškodzuje povrchové úpravy alebo vytvára nebezpečenstvo pre našich domácich miláčikov a deti. Drevené hračky napríklad nečistíme chlórovým bielidlom, lebo ide o agresívny prostriedok.

Používanie veľkého množstva čistiaceho prípravku

Mnohí z nás si myslia, že čím viac čistiaceho prostriedku nanesieme, tým bude lepšie fungovať. No ak stačí malá vrstva, tak ide o neefektívne plytvanie. Navyše sa niekedy môže vytvoriť nepekný povlak. A tiež keď použijeme príliš veľa produktu, existuje riziko, že zvyšok zostane aktívny, môže sa zmiešať s inými čistiacimi prostriedkami a vytvorí škodlivé výpary. To je nebezpečné obzvlášť, ak čistíme hračky. Oplatí sa preto prečítať pokyny a použiť len odporúčané množstvo čistiaceho produktu. Ušetríme si tak nielen čas, ale i peniaze.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu