Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Domáca epilácia pre začiatočníkov? Desať vecí, ktoré potrebujete vedieť o IPL

PR článok Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Braun)

Stále váhate, či sa pustiť do epilácie aj doma? Pozrite sa spolu s nami a odborníčkou MUDr. Janou Houskovou, ako na dokonale hladkú pokožku bezpečne, bezbolestne a na dlhý čas. Vďaka IPL epilátoru.

Toto je 10 najdôležitejších vecí, ktoré potrebujete vedieť o IPL epilácii, predtým než sa doma do nej sami pustíte.

Dermatologička MUDr. Jana Housková o IPL epilácii
Zobraziť galériu (6)
Dermatologička MUDr. Jana Housková o IPL epilácii  (Zdroj: Braun)

1. IPL verzus laser

Hlavný rozdiel medzi laserom a IPL je v type svetla. IPL (intenzívne pulzné svetlo) je širokopásmový zdroj pulzného svetla, zatiaľ čo laser je jednotný monochromatický zdroj. Obe metódy sa zameriavajú na melanín vo vlasových folikuloch.  Energia, frekvencia a farba chĺpkov sú v oboch prípadoch dôležité faktory pre účinné ošetrenie, zatiaľ čo zdroj svetla, či už je to laser alebo IPL, hrá vedľajšiu rolu. Laserové odstránenie chĺpkov využívajú najmä profesionálne salóny. Permanentné či trvalé odstránenie chĺpkov vám nezaručí laser ani IPL metóda, obe možnosti však vedia výrazne zredukovať počet chĺpkov aj frekvenciu ich odstraňovania.

IPL je technológia využíva premenu svetelnej energie na tepelnú. Svetelné lúče, ktoré epilátor vydáva, zasahujú melanín vo folikuloch chĺpkov pod povrchom kože. Tým prerušujú cyklus dorastania chĺpku. Chĺpok sa zahreje a vypadne,“ vysvetľuje MUDr. Jana Housková, skúsená lekárka v odbore všeobecnej, preventívnej a estetickej dermatológie.

Depilácia či epilácia? Depilácia odstraňuje iba časť chĺpku, viditeľnú na pokožke, najčastejšie pomocou žiletky či holiaceho strojčeka. Depilačný prístroj prináša len krátkodobé výsledky.

2. Bezpečnosť a rýchlosť

Odstraňovanie chĺpkov pomocou IPL technológie je šetrné, bezbolestné a bezpečné. Je však potrebné dodržiavať odporúčané postupy,“ hovorí dermatologička MUDr. Jana Housková.

Podľa nej sú najčastejšie obavy ľudí z IPL epilácie práve v tom, či táto technológia naozaj účinne funguje, či nie je bolestivá alebo finančne náročná. V skutočnosti sa nemusíme ničoho báť, použitie domáceho IPL epilátora je bezpečné a jednoduché zároveň. Ako si vybrať tie najlepšie epilátory? Na trhu nájdete prístroje, ktoré sa maximálne šetrne postarajú nielen o vaše nohy či podpazušie, ale aj o okolie intímnych partií, bikini oblasť či chĺpky na tvári, vrátane miesta nad hornou perou. Jeden z najmodernejších IPL epilátorov pre domáce použitie Braun Silk-Expert Pro 5 dokonca využíva technológiu Skin Pro 2.0 a automaticky optimalizuje silu každého záblesku podľa odtieňa vašej pleti, takže je epilácia rýchla, efektívna a hlavne bezpečná aj k citlivej pokožke. Navyše je najrýchlejším prístrojom na trhu.

Braun Silk-Expert Pro 5 sa vyznačuje najrýchlejšími IPL zábleskami až 125-krát za minútu
Zobraziť galériu (6)
Braun Silk-Expert Pro 5 sa vyznačuje najrýchlejšími IPL zábleskami až 125-krát za minútu  (Zdroj: Braun)

3. Vhodné aj pre citlivú pokožku

Pinzety na epilačnej hlave neťahajú priamo pokožku, a preto má na ňu epilácia minimálny vplyv. Je preto skvelou voľbou aj pre chladné a suché obdobia, keď príliš časté holenie môže dráždiť. Samotný Braun Silk-Expert Pro 5 zaručuje šetrnosť k pokožke, a to vďaka trom režimom, ktoré znižujú intenzitu svetla.

4. Hladká pokožka po celý rok

Technológia IPL spomaľuje rast chĺpkov a redukuje aj ich počet. „Pre dokonalý a dlhodobý efekt je nutné opakované ošetrenie v pravidelných intervaloch,“ upozorňuje MUDr. Housková.  A to preto, že IPL zachytí iba tie chĺpky, ktoré sú v rastovej fáze. Pri opakovanom a pravidelnom počiatočnom ošetrení a následne pri udržiavacích ošetreniach zostane pokožka dlhodobo hladká. IPL epilátor sa odporúča používať ideálne 1x týždenne v priebehu prvého mesiaca. Keď zaznamenáte viditeľné výsledky, je možné redukovať aplikáciu na 1x za 14 dní a postupom času aj 1x za mesiac. Intervaly medzi ošetreniami sú však veľmi individuálne. Konkrétne epilátor Braun Silk-Expert Pro 5 zaručuje dlhotrvajúce odstránenie ochlpenia a hladkú pokožku celého tela až po dobu 1 roka (pri dodržiavaní režimu, individuálne výsledky sa môžu líšiť). Chĺpkov sa vám bude tvoriť menej a porastú pomalšie. Na prvé viditeľné výsledky sa môžete tešiť už za 3 týždne.

Vďaka Braun Silk-Expert Pro 5 získate hladkú pokožku až na 1 rok, a to z pohodlia domova
Zobraziť galériu (6)
Vďaka Braun Silk-Expert Pro 5 získate hladkú pokožku až na 1 rok, a to z pohodlia domova  (Zdroj: Braun)

5. Komfort

V pohodlí domova si užijete rýchle, bezbolestné a bezpečné ošetrenie od hlavy až po päty. Samozrejme, záleží aj na vašej preferencii. Odstraňovanie chĺpkov doma šetrí váš čas, na druhú stranu musíte ošetrenie zo začiatku aplikovať častejšie. V salóne sa zveríte do rúk profesionálov. V oboch prípadoch však dosiahnete podobné výsledky – výrazný úbytok chĺpkov.

6. Cena

Oproti návšteve profesionálneho salóna je kúpa domáceho IPL epilátora jednorazovou a nesporne nižšou finančnou investíciou. Domáce IPL epilátory vám navyše vydržia funkčné niekoľko rokov. Značka Braun na ne ponúka dokonca predĺženú záruku až na 5 rokov.

7. Aj pre intímne partie a citlivé miesta na tvári

Vynechať pri IPL epilácii nemusíte ani citlivé partie. Prístroj Braun Silk-Expert Pro je určený pre celé telo, vrátane intímnych partií (pubické ochlpenie a análnu oblasť) či tváre od lícnych kostí nižšie – horná pera, brada, čeľusť.  Nemal by sa však používať okolo očí ani na čele.

Braun Silk-Expert Pro 5 je určený aj pre tie najcitlivejšie miesta, vďaka trom citlivým režimom
Zobraziť galériu (6)
Braun Silk-Expert Pro 5 je určený aj pre tie najcitlivejšie miesta, vďaka trom citlivým režimom  (Zdroj: Braun)

8. IPL pre mužov

IPL epilácia nie je len doménou žien. Epilátory ako napríklad Braun Silk-Expert Pro účinne ošetria takmer celé telo, a to vďaka rôznym hlaviciam pre nohy, ruky, tvár, oblasť nad hornou perou, podpazušie, hrudník, chrbát a intímne partie. Muži ho môžu používať od ramien nižšie – na hrudník, chrbát, ruky, brucho a nohy. V prípade mužov sa ním neodporúča ošetrovať tvár, krk či oblasť genitálií. Vynechať by mali taktiež fúzy a chlpy na tvári, kde môže dosahovať nerovnomerné výsledky.

9. Domáca aplikácia

Starostlivo si ohoľte všetky miesta, ktoré chcete epilovať, inak by sa chĺpky počas pôsobenia lúčov spálili. IPL epilátor totiž neodstraňuje už vyrastené chĺpky, ale pôsobí na tie, ktoré sú v rastovej fáze. Potom môže prísť na rad samotné ošetrenie IPL prístrojom. Pred aplikáciou nie je odporúčaný píling. Po epilácii aplikujte na pokožku upokojujúce hydratačné krémy či chladivé gély.

10. Kedy nie

IPL technológia žiaľ nie je pre každého. IPL epilátor nemôžu používať ryšavky, blondínky a majiteľky šedých chĺpkov. Nevhodný je aj pre tmavšiu pleť, pokožku s kožným zápalovým aj nezápalovým ochorením alebo pre tehotné a dojčiace ženy.

„Aplikácia IPL technológie sa výslovne neodporúča ani na opálenú kožu či v prípade plánovaného vystavenia sa UV žiareniu, a to ako slnečnému, tak aj soláriu. Je tu veľké riziko vzniku zmien sfarbenia kože v mieste aplikácie IPL a súčasne aj podráždenia pokožky po vystavení sa UV žiareniu. Aplikáciu peelingu bezprostredne pred alebo po epilácii tiež z dôvodu zvýšeného rizika podráždenia pleti neodporúčam, dodáva MUDr. Housková.

Top vlastnosti Braun Silk-Expert Pro 5
Zobraziť galériu (6)
Top vlastnosti Braun Silk-Expert Pro 5  (Zdroj: Braun)

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu