Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Stavba pergoly svojpomocne alebo odborná montáž? Pravidlá uplatnenia záruky dávajú jasnú odpoveď.

Pred kúpou pergoly zvážte funkčnosť, životnosť aj estetickú hodnotu. PR článok Zobraziť galériu (5)
Pred kúpou pergoly zvážte funkčnosť, životnosť aj estetickú hodnotu. (Zdroj: servisclimax.sk)

Záhradná pergola je obľúbený a funkčný prvok, vďaka ktorému si môžete užívať chvíle pohody a zábavy aj v horúcich dňoch, chránení pred priamym slnkom. Stavba pergoly svojpomocne je výzva aj pre zručných jedincov a záleží pri nej, čo od výsledku očakávate. Prináša so sebou aj značné riziko zmarenej investície do komfortu.

Výber miesta pre záhradnú pergolu

Ideálnym miestom na stavbu záhradnej pergoly je také, ktoré je z jednej strany kryté stavbou, budete z neho mať výhľad do zelene a samozrejme tiež miesto, na ktorom sa uplatnia hlavné funkcie pergoly, teda zatienenie priestoru pred intenzívnymi slnečnými lúčmi. Pozor tiež na legislatívu, ktorá nedovoľuje postaviť záhradnú pergolu do 2 metrov od hranice susedného pozemku bez písomného súhlasu jeho majiteľa.

So zákonmi súvisí aj ďalší bod, na ktorý treba myslieť pred stavbou pergoly. Ak plánujete rozsiahlejšiu stavbu presahujúcu plochu 25 m2 alebo chcete z pergoly vytvoriť rozšírenie pôdorysu stavby, budete potrebovať stavebné povolenie. Informovať sa na príslušnom stavebnom úrade sa však oplatí v každom prípade. Vždy je dobré sa uistiť, že stavba nebude v rozpore s územným plánom, ktorý každá obec rieši individuálne. Záhradná pergola ďalej nesmie slúžiť na komerčné účely, ustajnenie zvierat a nesmie byť po celej ploche podpivničená.

Pri stavbe záhradnej pergoly je potrebné dbať aj na legislatívu a zákony.
Zobraziť galériu (5)
Pri stavbe záhradnej pergoly je potrebné dbať aj na legislatívu a zákony.  (Zdroj: servisclimax.sk)

Hliníková pergola víťazí nad drevenou v mnohých ohľadoch

Pri výbere záhradnej pergoly je materiál zásadným aspektom, ktorý rozhoduje o vlastnostiach, životnosti aj náročnosti na údržbu. Na slovenskom trhu je možné vybrať z dvoch základných možností materiálu – dreva a hliníka. Pre stavbu pergoly svojpomocne väčšina ľudí volí drevo, avšak táto voľba sa vo výsledku nemusí vyplatiť, pretože drevo aj funkcie drevenej pergoly narážajú na svoje limity.

● Drevená pergola: Tento druh pergoly má nespornú estetickú hodnotu a je vyhľadávaný užívateľmi, ktorí nepotrebujú pokročilejšie funkcie. Materiál je však pomerne náročný na údržbu. Na udržanie pôvodného vzhľadu a predĺženie životnosti je totiž potrebné ho pravidelne ošetrovať. Stavba svojpomocne je v tomto prípade reálnejšia ako pri hliníku, vlastnosťami sa však ani nepribližuje modernejšiemu a vyhľadávanejšiemu variantu.

● Hliníková pergola: Záhradná pergola s hliníkovou konštrukciou prekoná tú drevenú v mnohých ohľadoch. Je pevnejšia, odolnejšia, má dlhšiu životnosť i schopnosť tienenia, v prípade modernej bioklimatickej pergoly, o ktorej sa viac dozviete nižšie, je aj ochranným prvkom proti slnku a ľahkému dažďu, ktorý je možné podľa potreby regulovať. Navyše u nej nie je potrebné oproti drevenému variantu nanášať ochranné nátery, pretože je takmer bezúdržbová. V prípade hliníkových pergol je však potrebné dať pozor na lacné nekvalitné konštrukcie od pochybných výrobcov, ktoré nespĺňajú potrebné štandardy a môžu sa vo výsledku veľmi predražiť. Stavbu hliníkovej pergoly svojpomocne nemožno odporučiť z dôvodu pokročilejšej technológie a ani vám ju žiadna kvalitná firma neponúkne ako variant.

Hliníkové pergoly sú funkčné, odolné, bezúdržbové a dizajnovo variabilné.
Zobraziť galériu (5)
Hliníkové pergoly sú funkčné, odolné, bezúdržbové a dizajnovo variabilné.  (Zdroj: servisclimax.sk)

Pri kúpe pergoly myslite aj na zimu

Pergolu si síce kupujete predovšetkým na letné slnečné mesiace. Počítajte však s tým, že musí vydržať aj nepriaznivé zimné počasie. Vysoká odolnosť pergoly z hliníka proti mrazu a zaťaženiu snehom môže životnosť záhradnej pergoly predĺžiť o niekoľko rokov a je teda dôležitá pre to, aby sa investícia do tieniacej techniky skutočne vyplatila.

Zladenie pergoly so štýlom stavby a exteriérom

Záhradná pergola by určite mala byť predovšetkým funkčná a vyhovovať nárokom na komfort priestoru pod ňou, estetika výslednej stavby by sa však tiež nemala podceňovať. Aj tu hliníkové pergoly poskytujú viac možností ako tie drevené. Ak zvolíte výrobcu pergoly, ktorý ponúka variabilný dizajn, môžete tento prvok dokonale zladiť s okolím.

Stavba hliníkovej pergoly svojpomocne prináša veľké riziko

Postaviť si hliníkovú pergolu vlastnými rukami je určite lákavá predstava a prináša aj určitú úsporu za montáž, najprv však zvážte, či sú všetky kroky vo vašich možnostiach. Nejde totiž len o zostavenie konštrukcie podľa návodu od výrobcu, ale aj vytvorenie pevného betónového základu, presné vymeranie priestoru, zaistenie funkčného odvodu vody, prípadné pripojenie na stenu a inštaláciu osvetlenia. Manipulácia s dlhšími časťami záhradnej pergoly sa tiež nezaobíde bez pomoci ďalších pracovníkov a ďalšie „vychytávky“, ako sú napr. inteligentné senzory ako koncový zákazník nekúpite.

Stavba svojpomocne je riziková aj z pohľadu uplatnenia záruky na pergolu. Bez odbornej inštalácie vám žiadny výrobca pergol záruku neposkytne a vo výsledku sa taká pergola môže veľmi predražiť.

Ak chcete mať istotu kvality, ušetriť si prácu a uplatniť záruku v prípade komplikácií, určite si na stavbu hliníkovej pergoly objednajte odbornú firmu.

Postaviť pergolu vlastnými rukami prináša určitú úsporu za montáž, ale prináša viac rizík ako výhod.
Zobraziť galériu (5)
Postaviť pergolu vlastnými rukami prináša určitú úsporu za montáž, ale prináša viac rizík ako výhod.  (Zdroj: servisclimax.sk)

Bioklimatická záhradná pergola Lamelino

Moderná bioklimatická pergola Lamelino od českého výrobcu Climax je novinkou na trhu a predstavuje špičku vo svete tieniacej techniky. Vyniká nielen kvalitou materiálu a vysokou odolnosťou, ale aj univerzálnosťou využitia, dlhou životnosťou a inteligentnou technológiou, vďaka ktorej sa pergola sama prispôsobí vplyvom počasia. Pod naklápacími strešnými lamelami prirodzene cirkuluje vzduch a vytvára príjemnú klímu aj v prípade veľkého tepla. Prídavné senzory reagujú na zmeny počasia, a aj v neprítomnosti obyvateľov sa lamely pergoly natočia do optimálnej polohy pre zatienenie pred ostrým slnkom, silným vetrom, či dažďom.

Bioklimatická pergola Lamelino českej výroby je novinkou na trhu.
Zobraziť galériu (5)
Bioklimatická pergola Lamelino českej výroby je novinkou na trhu.  (Zdroj: servisclimax.sk)

Novinku na trhu s tieniacou technikou je možné doplniť aj bočnými clonami, ktoré ochránia pred slnečnými lúčmi v každej dennej dobe a poskytnú maximálny komfort vonkajšieho posedenia.

Oproti dreveným alebo nekvalitným hliníkovým pergolám sa nemusíte obávať ani mrazov a snehu. Záhradná pergola Lamelino je navrhnutá tak, aby sa na profiloch ani lamelách nedržala voda, ktorá by zamrzla a skrátila tak životnosť konštrukcie. V prípade, keď teplota klesne pod 5°C, inteligentná technológia otočí lamely do zvislej polohy a nehrozí tak preťaženie lamiel ani pri veľkej snehovej nádielke.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu