Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úrazy sa deťom nevyhýbajú: Tieto sú najčastejšie

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: shutterstock)

So zlomeninami, vyvrtnutiami a odreninami sa stretnú rodičia detí každého veku.

Zrejme neexistuje človek, ktorý by v detstve nemal rozbitú hlavu, zlomenú ruku alebo aspoň odreté koleno. Menšie či väčšie úrazy k nemu akosi patria. Aj keď sa rodičia snažia čo najviac eliminovať riziko ich vzniku, nie je možné mať oči úplne všade. S poisťovňou Generali sme sa teda pozreli na najčastejšie príčiny úrazov detí, ktoré vám pomôžu znížiť riziko na minimum.

Úrazy sa deťom nevyhýbajú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shutterstock)

Najčastejšie sú pády

Až 83 % úrazov detí je podľa štatistík poisťovne Generali spôsobených následkom pádu dieťaťa. Najčastejšou príčinou úrazov v domácnosti sú najmä pády zo schodov, z okien alebo z nábytku, ale aj zakopnutie pri naháňačke alebo pri inej hre. U starších detí sú to aj pády z nezabezpečených vyšších terás alebo z rebríkov. Preto sa ubezpečte, že deti nemajú k týmto miestam prístup.

Kolieskové korčule, bicykel a kolobežka

Do najpočetnejšej skupiny úrazov spôsobených pádom jednoznačne patria úrazy, ktoré vznikli následkom pádu z kolieskových korčúľ, kolobežky alebo z bicykla. Preto deťom zabezpečte chrániče najzraniteľnejších častí tela, ako sú kolená a lakte, a samozrejmosťou je už dnes najmä prilba, ktorá nesmie na detskej hlave chýbať.

Nebezpečné nafukovacie atrakcie a trampolíny

Tieto na prvý pohľad neškodné atrakcie stoja za vznikom početných úrazov, ako sú zlomeniny, podvrtnutia či otrasy mozgu. Práve zlomeniny sú najčastejším úrazom detí. V tomto prípade sú rizikovými aktivitami najmä pád mimo atrakcie a riziko zrazenia, ak sa na atrakcii nachádza väčší počet detí súčasne. Deťom zábavu netreba zakazovať, ale je potrebné poučiť ich, ako si pri skákaní dať pozor.

Úrazy sa deťom nevyhýbajú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shutterstock)

Autá a dostatočná obozretnosť

Poisťovňa Generali počas posledných troch rokov zaznamenala až 175 prípadov, keď deti utrpeli úraz následkom zrážky s dopravným prostriedkom. Pred každou hrou na ulici prízvukujte deťom dostatočnú obozretnosť pred vstupom na vozovku. Pred jazdou na bicykli či na kolobežke si zasa s deťmi zopakujte pravidlá cestnej premávky.

Zámena obalov

Nepoužívajte obaly potravinárskych výrobkov na uchovávanie iných prípravkov, aj keď na obale uvediete, čo sa v skutočnosti vnútri nachádza. Deti si nápis vo väčšine prípadov nevšimnú a môžu tak nevedomky zjesť alebo vypiť niečo, čo nebolo určené na konzumáciu. Manipulácia s materiálom a nasledujúce zranenie je druhým najčastejším úrazom detí, ktoré rodičia nahlásili poisťovni Generali. Mimo dosahu dieťaťa dajte aj lieky, nože, zápalky, zapaľovače, sviečky, horľaviny a predmety, ktoré mu môžu spôsobiť zranenie. Zvlášť je potrebné venovať pozornosť rôznym chemikáliám, kyselinám a čistiacim prostriedkom.

Záhrada plná nástrah

Aj v záhrade či v kôlni číha na deti mnoho nástrah. Najväčším rizikom sa javí používanie kosačky na trávu, pokusy detí o samostatné aktivity aj s inými technickými „pomocníkmi“ pri starostlivosti o záhradu alebo okolie domu, ako sú napríklad vysokotlakové čističe, drviče dreva a podobne. Tieto veci je potrebné uložiť mimo dosahu detí. Rovnako zabezpečte všetky neupevnené časti, ktoré by dieťa na seba mohlo zhodiť. Približne každá desiata poistná udalosť z úrazového poistenia detí sa stala následkom pádu predmetu alebo zavalenia.

Pozor na zvieratá!

Aj domáci miláčik alebo susedov psík alebo mačka môžu spôsobiť nepríjemné zranenie. Ročne nahlásia rodičia poisťovni Generali vyše 50 úrazov detí, ktoré zapríčinilo domáce zviera. Preto deťom prízvukujte, aby nehladkali cudzie zvieratá bez súhlasu a vedomia ich majiteľa. Aj váš psík môže dieťaťu ublížiť, ak ho dieťa nečakane vystraší. Vysvetlite deťom, že na spiace zviera netreba skákať ani k nemu pristupovať odzadu. Zákaz platí aj pri rušení psa počas žrania.

Úrazy sa deťom nevyhýbajú:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shutterstock)

Detské bitky s následkami

Zrejme vás to prekvapí, no je dvakrát vyššia šanca, že vaše dieťa zraní uhryznutím alebo kopnutím iné dieťa než domáce zviera. Pritom chlapci sú na úrazy náchylnejší než dievčatá.

Aj keď sa snažíte stále dohliadať na bezpečnosť dieťaťa, úrazu sa niekedy nevyhnete. Preto je dôležité byť pripravený a včas myslieť na detské poistenie, ktoré vám pomôže v najťažších životných situáciách, akými sú vážna choroba či úraz dieťaťa. „Detské životné poistenie poskytne ,bolestné‘ v prípade nepríjemných zlomenín, popálenín či poranení spôsobených napadnutím zvieraťom. Zároveň komplexne kryje nielen menšie, ale aj väčšie úrazy s trvalými následkami, a to aj v prípade malých športovcov,“vysvetľuje Peter Koštival, riaditeľ personálneho poistenia poisťovne Generali.

Poistenie pre deti si môžete nakombinovať podľa vlastných potrieb. Okrem komplexného úrazového poistenia s krytím trvalých následkov úrazu s progresiou až 1 000 % či prémiovej ochrany s odškodným až do 50 000 eur v prípade mimoriadne vážnych úrazov môžete pre dieťa uzavrieť aj poistenie detských závažných ochorení s poistným plnením do 320 % či poistenie chirurgického zákroku, ktoré kryje aj typicky detské operácie, ako je napríklad operácia odstávajúcich uší alebo škúlenie.

V prípade hospitalizácie v nemocnici poskytuje poisťovňa Generali pre deti do 8 rokov minimálne dvojnásobné krytie, ktoré môže poslúžiť na úhradu zvýšených výdavkov pre rodiča, ktorý zostane s dieťaťom v nemocnici.

Hovorí sa, že dobre poistené dieťa má najmä dobre poisteného rodiča. „Poistenie rodičovi pomôže s náhradou straty príjmu, ak s dieťaťom zostane dlhšie doma na OČR z dôvodu choroby alebo úrazu,“ uzatvára Peter Koštival.

Poistenie môžete dojednať navyše so zľavou až do 25 % z poistného za rizikové poistenia. Viac informácií o detskom životnom poistení od Generali nájdete na www.generali.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu