Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Historický úspech slovenského potravinárstva. Proxenta spustila výrobu cukroviniek na Kube

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Proxenta)

Slovenské potravinárstvo zažíva historický úspech. V modernom závode Proxcor v meste Caibarién vyrábajú Slováci oblátky. Za najväčšou slovenskou investíciou na Kube stojí investičná skupina Proxenta a jej zakladateľ a generálny riaditeľ Pavol Kožík. Vďaka jeho osemročnému úsiliu je Proxenta iba desiatou firmou z celého sveta, ktorá podniká na ostrove v oblasti potravinárstva. Spustením výroby zároveň stúpla aj kapitálová hodnota akcií tohto projektu, ktoré vlastnia slovenskí investori.

Po ôsmich rokoch náročných negociácií, príprav, prestavby a modernizácie sa v slovensko – kubánskom závode Proxcor začalo s výrobou oblátok. „Toto je historický okamih. Z výrobnej linky nášho závodu Proxcor schádzajú prvé oblátky, ktoré smerujú na kubánsky trh. Na Slovensku oslavujeme príchod každého investora. Nám sa podarilo slovenské know-how vyviezť do zahraničia a úspešne zavŕšiť miliónovú investíciu a spustiť potravinársku výrobu na Kube,“ hovorí majiteľ Proxenty Pavol Kožík.

„Prvé oblátky, ktoré sa dostanú na pulty predajní budú arašidové, reprezentujúce slovenskú klasiku a oblátky s osviežujúcou citrónovou príchuťou, ktorá vychádza priamo z kubánskej iniciatívy a odporúčaní,“ povedal Peter Ivančík, riaditeľ závodu Proxcor. S postupným navyšovaním výroby budú do portfólia závodu pribúdať produkty s ďalšími obľúbenými príchuťami ako napríklad vanilková a jahodová. Neskôr sa produkcia závodu rozšíri o sušienky, ktoré tiež zaplnia prázdne regály v obchodoch na celej Kube. Proxcor má už teraz vďaka zmluvám s kubánskou vládou zabezpečený odbyt celej svojej plánovanej produkcie.

Historický úspech slovenského potravinárstva.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Proxenta)

Výnimočné postavenie projektu Proxcor a jeho dôležitosť pre kubánsku vládu, ktorá potrebuje posilniť potravinársku výrobu, potvrdzuje aj to, že Proxente sa podarilo v spoločnom projekte Proxcor vyjednať väčšinové vlastníctvo 51 %. Zvyšných 49 % akcií vlastní kubánsky štát, zastúpený spoločnosťou Coralsa. V podobnom modeli podniká na Kube napríklad švajčiarsky koncern Nestlé, ktorý sa venuje výrobe balenej vody a nealko nápojov.

V súvislosti s úspešným štartom výroby bol dosiahnutý aj ďalší významný míľnik, a to kapitálový nárast hodnoty akcií. „Už v začiatkoch projektu sme deklarovali, že kapitálová hodnota akcií bude rásť so spúšťaním jednotlivých výrobných fáz. Odborníci realizovali aj druhé kolo preceňovania akcií tohto projektu a je možné predpokladať, že ich hodnota vzrastie minimálne o 12 až 15 %,“ uviedol Kožík. Priebežné preceňovanie bude pokračovať až do záverečnej fázy projektu, kedy závod Proxcor nabehne na plnú kapacitu výroby ročne, teda odhadovaných 17 tisíc ton cukroviniek. V tejto fáze odborníci odhadujú kapitálový nárast investície o 30 až 40 %,“ uzavrel Kožík. V provincii Villa Clara sa už teraz rekonštruuje aj druhá výrobná hala, v ktorej chce spoločnosť Proxcor spustiť ďalšiu fázu výroby, a to cukríkov a raňajkových cereálií. „Prevažná časť produkcie bude zameraná na domáci trh a neskôr sa chceme zamerať aj na export našich výrobkov,“ dodáva Kožík.

Historický úspech slovenského potravinárstva.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Proxenta)

Kubánsky projekt je od svojho začiatku atraktívny hlavne z dôvodu rekordne krátkeho času návratnosti investície, ktorý je v porovnaní so Slovenskom kratší až o polovicu. Akcionári môžu očakávať zvýšenie hodnoty akcií a následne stabilné dividendy po dobu 25 rokov. Na ostrove Kuba platí zákaz konkurencie a prioritný odbyt domácej produkcie je zákonom stanovený. Práve preto sa projekt teší záujmu investorov, ktorí majú príležitosť podieľať sa na jeho zisku.  

Ďalšie informácie o projekte na Kube:

https://www.proxenta.sk/projekty/proxcor/

https://www.proxcor.sk/

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu