Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Väčšina ľudí nečíta nutričné údaje dlhšie než 10 sekúnd. Ako ste na tom vy?

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Kaufland)

Odborníci na zdravú výživu často upozorňujú, že etikety na výrobkoch zohrávajú oveľa dôležitejšiu úlohu, než si uvedomujeme, pretože nám pomáhajú vybrať si vhodnejšie varianty potravín pre naše zdravie. Poznáte pomôcku, pri pohľade na ktorú sa okamžite zorientujete?

Predstavte si, že si v obchode vyberáte z viacerých druhov ochutených jogurtov, rastlinných mliek či vašich obľúbených keksov. Pokiaľ by ste vedeli jedným rýchlym pohľadom na etiketu zistiť, ktorý výrobok je pre vás z nutričného hľadiska najvýhodnejší, je veľmi pravdepodobné, že by ste siahli práve po ňom.

„Zistenia rôznych štúdií jasne naznačujú, že orientácia v zložení potravín, ktoré si spotrebitelia vyberajú, vedie k výraznému zlepšeniu zdravej výživy,“ hovorí Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a dodáva: „Adekvátna výživa je kľúčovou podmienkou pri prevencii a liečbe chorôb, ako aj pilierom nášho zdravého vývoja a vývinu.“

Väčšina ľudí nečíta nutričné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

Spoľahnite sa na Nutri-Score

Spoznať takýto, z výživového hľadiska hodnotnejší výrobok, pritom nemusí byť vôbec zložité. Ako jeden z prvých na Slovensku s tým zákazníkom pomáha Kaufland, ktorý na prednú stranu obalov výrobkov svojich privátnych značiek umiestňuje označenie Nutri-Score.

„Chceme byť nápomocní pri zorientovaní sa na trhu s potravinami. Nutri-Score je správna voľba pre všetkých, ktorým záleží na nutrične vyváženom stravovaní,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland.

Väčšina ľudí nečíta nutričné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

Viete, ako Nutri-Score funguje?

  • Označenie Nutri-Score, ktoré je viditeľne umiestnené na prednej strane obalu výrobku, uľahčí vaše nákupy v súlade so zásadami zdravej výživy a stravovania.
  • Funguje na základe presného algoritmu, ktorý potravinám prideľuje bodové skóre na základe obsahu nutričných zložiek na 100 g produktu či 100 ml nápoja.
  • Podľa výsledku zaraďuje potraviny do celkovo piatich hodnotových tried, označených od zeleného A po tmavooranžové E, pričom A označuje nutrične najhodnotnejšie potraviny.
  • Ak v ruke držíte výrobok s logom Nutri-Score v kategórii A alebo B, mali by ste vedieť, že ide o potravinu s vysokou výživou hodnotou, ktorú si do jedálnička môžete zaraďovať prakticky bez obmedzenia.
  • Céčko hovorí o spĺňaní výživových hodnôt a možnosti pravidelnej konzumácie, kategória D je priradená potravinám, ktoré obsahujú niektoré menej priaznivé zložky.
  • Označenie písmenom E patrí výrobkom, ktoré majú viac nepriaznivých zložiek vo vyššom pásme, a preto by ste ich mali prijímať menej často.


Náš tip: Pokiaľ ste sa rozhodli dôkladnejšie sledovať zloženie vášho jedálnička, choďte na to rozumne. Namiesto drastických diét a delenia potravín na „zakázané“ a „povolené“ sa zamerajte na nutričné hodnoty výrobkov, ktoré denne konzumujete. Nutri-Score je podľa odborníkov prehľadný, jednoduchý a presný, preto vám spoľahlivo ušetrí čas i energiu pri nákupoch.

Väčšina ľudí nečíta nutričné
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland)

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu