Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Plastifikátory - patent na pružnosť plastov

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: products.pcc.eu )

Plasty v čistej, nemodifikovanej forme tvoria len malú časť obrovského množstva polymérnych materiálov, ktoré ľudia používajú každý deň. Mnohé z nich prechádzajú úpravami s cieľom vytvoriť materiály s jedinečnými vlastnosťami, ktoré uľahčujú výrobné procesy alebo použitie konečného výrobku.

Modifikácia plastov

Medzi najtypickejšie úpravy plastov patria: zvýšenie odolnosti proti starnutiu, zafarbenie, spomaľovanie horenia, zvýšenie pružnosti alebo zmäkčenie, maskovanie nepríjemných pachov atď. Každá modifikácia úžitkových vlastností polyméru je spojená s použitím určenej prísady. Jednou z najbežnejších úprav, ktorým sú plastové materiály vystavené, je vyvolanie určitej pružnosti materiálu. Tento parameter je nevyhnutný pre mnohé aplikácie v mnohých priemyselných odvetviach, ako sú priemyselné fólie, syntetické kože, automobilové plachty, podlahové krytiny, dopravné pásy, izolácia káblov, zváracie závesy a mnohé ďalšie.

Plastifikátory - patent na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: products.pcc.eu )

Požadovaná flexibilita

Požadovanú úroveň pružnosti možno dosiahnuť použitím plastifikačných prísad, ktorými sú zmäkčovadlá. Pokiaľ ide o chemický aspekt, pôsobenie zmäkčovadla spočíva v prenikaní jeho častíc medzi polymérne reťazce a v znižovaní molekulárnych interakcií. Najčastejšie zmäkčeným polymérom je polyvinylchlorid alebo PVC. Až 80 % svetovej produkcie zmäkčovadiel sa používa na výrobu výrobkov z mäkčeného PVC. Pridanie vhodného zmäkčovadla (alebo kombinácie niekoľkých rôznych zmäkčovadiel) umožňuje upraviť úžitkové vlastnosti konečných výrobkov z PVC, ako je napríklad rozťažnosť a pružnosť. Dokonca aj výrobky z tvrdého PVC, ako sú kanalizačné rúry, obsahujú malé množstvá zmäkčovadiel, ktoré uľahčujú ich spracovanie.

Plastifikátory v priemysle

Plastifikátory používané v súčasnosti v priemysle možno rozdeliť do dvoch skupín:

  • primárne zmäkčovadlá s vysokou kompatibilitou s PVC, medzi ktoré patrí diizononylftalát (DINP), dioktyltereftalát (DOTP) a estery fosforu (fosfáty).
  • Sekundárne zmäkčovadlá s nižšou kompatibilitou s PVC, ktoré sa používajú súčasne s primárnymi zmäkčovadlami počas spracovania, aby sa dosiahli ďalšie vlastnosti, ako je znížená migrácia (povrchové výkvety), zvýšená pružnosť pri nízkych teplotách alebo vyššia odolnosť voči olejom. Do tejto skupiny patria okrem iného adipáty, sebakáty, citráty, trimelitáty, chlórované parafíny a epoxidové rastlinné oleje, ako je sójový (ESBO) alebo repkový (ERO).

 

Plastifikátory - patent na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: products.pcc.eu )

Riešenia od Skupiny PCC

Spoločnosť PCC Rokita Phosphorus Chemistry Complex je výrobcom spomaľovačov horenia, ktoré ponúka pod obchodným názvom ROFLEX. Tieto výrobky patria do skupiny fosforečných esterov (fosfátov), ktoré vďaka svojej vhodnej chemickej štruktúre a prítomnosti fosforu vo svojej štruktúre spájajú dve funkcie: plastifikáciu (zmäkčovanie) a spomaľovanie horenia. To umožňuje ich použitie v riešeniach, kde sa vyžaduje zvýšená odolnosť voči plameňom.Spoločnosť PCC Rokita už mnoho rokov vyrába zmäkčovadlá ROFLEX, ktoré sú na trhu vysoko cenené a účinné. Súčasné postavenie tejto výrobnej skupiny na trhu je výsledkom dôslednej výskumnej a vývojovej práce zameranej na postupné zavádzanie výrobkov, ktoré majú čoraz lepšie aplikačné vlastnosti a sú šetrné k životnému prostrediu.

ROFLEX - bezpečný plastifikátor novej generácie

Súčasný sortiment spomaľovačov horenia ROFLEX je možné zoradiť chronologicky od najstarších po najmladšie:

  • Roflex 50, Roflex 65, Roflex 95 - skupina zmäkčovadiel na báze izopropylfenolu, ktoré boli uvedené do obchodnej ponuky najskôr. Táto skupina má dobré plastifikačné a nehorľavé vlastnosti. Obmedzením pri používaní tejto skupiny výrobkov je pomerne nepriaznivá klasifikácia podľa CLP/GHS pre životné prostredie a ADR pri preprave.
  • Roflex T70, plastifikátor, ktorý je založený na terc-butylfenole, bol uvedený do komerčnej ponuky ako ďalší v poradí, ako menej ekologická a menej toxická alternatíva k Roflexu 50, pričom si zachováva všetky svoje aplikačné výhody.
  • Roflex T70L - najnovšie zmäkčovadlo, tiež na báze terc-butylfenolu, ktoré bolo vyvinuté ako výsledok sústavného výskumu a vývoja spoločnosti PCC Rokita zameraného na možnosť ponúknuť zákazníkom ekologické a dopravne bezpečné výrobky (bez klasifikácie CLP/GHS a ADR), ktoré sa kvalitou a možnosťami použitia nelíšia od ostatných zmäkčovadiel dostupných na trhu. Vďaka unikátnej technológii použitej pri výrobe Roflexu T70L sme schopní ponúknuť náš produkt priemyselným odvetviam, ktorým sme doteraz neposkytovali služby z dôvodu náročných predpisov týkajúcich sa úrovne toxicity platných pre tieto odvetvia. Patrí sem najmä priemysel povrchovo upravených tkanín, nábytkársky priemysel a celý automobilový priemysel.

 

Výskum a vývoj komplexu Phosphorus Chemistry Complex spoločnosti PCC Rokita plánuje zaviesť do výroby ďalšie produkty, ktoré sú založené na technológii esterov fosforu, ktorá po použití vhodných úprav umožňuje získať nové aplikačné vlastnosti. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa čoraz viac pozornosti venuje zachovaniu pružnosti pri nízkych teplotách a nízkej hustote dymu, čo sú veľmi žiaduce parametre, napr. v káblovom priemysle alebo na železnici.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu