Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bolí vás chrbát? Začnite robiť toto a uvidíte ten rozdiel!

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Spa Hotels)

Otvorte si akýkoľvek prieskum či štatistiku o bolesti chrbta a zistíte, že percento Slovákov, ktorí bolesťami chrbtice trpia je alarmujúco vysoké. Ako si pomôcť?

Spísať si súkromné „desatoro“ toho, čo vedie k bolestiam vášho chrbta by bola hračka. Nesprávne vstávanie, nesprávne zohýbanie sa a dvíhanie bremien ( a nemáme na mysli bremená v pravom slova zmysle, reč je o bežnej prevádzke), zlozvyky pri sedení, ležaní, nerovnomerné zaťažovanie chrbtice, nesprávna obuv – a korunu tomu všetkému dáva absencia fyzickej aktivity. Platí to aj pre vás?

Medicínsky riaditeľ v Kúpeľoch Piešťany Boris Bánovský vo videu hovorí, v akej pozícii by mala byť zdravá chrbtica a aký je súčasný stav chrbtov Slovákov: „Chrbtica je dvakrát esovito zahnutá. Tvorí ju krčná lordóza pozostávajúca zo 7 stavcov. Nasleduje hrudná kyfóza skladajúca sa z 12 stavcov, drieková lordóza s 5 stavcami a chrbtica končí kyfózou tvorenou krížovou kosťou zrastenou z posledných 5 stavcov. To je jej prirodzená pozícia. Tá sa súčasným životným štýlom mení. Najčastejším dôsledkom nesprávneho držania tela a slabého svalového korzetu je vyrovnávanie driekovej lordózy a neprimerane vypuklá krčná lordóza.“

Pri dlhodobej a nerovnomernej záťaži a taktiež pri absencii kompenzačných cvičení dochádza k tomu, čo všetci, ktorí už mali „seknuté“ v krížoch či inej časti chrbtice dobre poznajú. Bánovský vo videu vysvetľuje, ako vzniká bolesť chrbta: „ Stavce sú kosti. Tie nemajú kam uhnúť. Medzi nimi sú mäkké tkanivá – takzvané medzistavcové platničky. Bolesť chrbta býva zvyčajne už len dôsledkom takzvanej hernie – vysunutej či prasknutej medzistavcovej platničky. Tá tlačí priamo na nervy miechy.“

Hýbať sa. Ale ako?

Či je horšie nerobiť nič alebo sa hýbať, ale nesprávne by bolo na dlhú debatu – no skráťme ju konštatovaním, že hýbať sa je pre chrbticu prirodzené a vytváranie takzvaného zdravého svalového korzetu a udržiavanie jej prirodzenej pozície je základ bezbolestného fungovania.

Znamená to, že každý, kto trpí bolesťou chrbta by mal odpozorovať, v akej pozícii sa väčšinu dňa nachádza. K tomu je potrebné poradiť sa s odborníkom – napríklad s fyzioterapeutom a zaradiť vhodné kompenzačné cvičenia.

Naučiť sa zdravému a správnemu pohybu môžete aj pomocou inštruktážnych videí z dielne fyzioterapeuta piešťanských kúpeľov.

Bolí vás chrbát? Začnite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Spa Hotels)

Rezervujte si pobyt v jednom z hotelov Ensana Health Spa Hotels na piešťanskom Kúpeľnom ostrove.

Jedinou fungujúcou prevenciou ale aj riešením bolestí chrbta je pohyb, budovanie zdravých pohybových návykov a kompenzačné cvičenia. Náplasti a užívanie analgetík, či už lokálne alebo perorálne rieši iba príznak – bolesť. Ani jeden z týchto prístupov, ktorý podľa Bánovského používa ako prvý väčšina Slovákov nerieši príčinu bolesti.

V prípade, že chcete pristúpiť k zdraviu svojho pohybového aparátu komplexne, neváhajte a odovzdajte sa do rúk odborníkov v svetoznámych piešťanských kúpeľov. Okrem prvotriednej starostlivosti si vyberiete aj ubytovanie podľa svojho gusta a po porade s kúpeľným lekárom absolvujete procedúry, ktoré krok po kroku vyriešia nielen vašu bolesť, ale celkovú kondíciu vášho pohybového aparátu. Sieť Piešťany Ensana Health Spa Hotels na piešťanskom Kúpeľnom ostrove sľubuje a celé desaťročia aj dokazuje, že je tým správnym miestom na zlepšenie stavu pohybovej sústavy.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu