Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Diabetikom môže pomôcť aj Nutri-Score

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Nutri-Score)

Na Slovensku pribudne viac ako 200 000 nových diabetikov ročne a v súčasnosti každý štrnásty Slovák trpí cukrovkou. V prípade, že sa ochorenie nelieči, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia. Neoddeliteľnou súčasťou liečby je úprava stravy, vrátane sledovania výživových hodnôt na obaloch potravín.

„Diabetes je diagnostikovaný vtedy, keď hodnota glukózy v krvi (glykémie) nalačno dosahuje hodnotu vyššiu ako 7,0 mmol/l a 2 hodiny po konzumácii jedla alebo pri náhodnom stanovení je hodnota glykémie v krvi vyššia ako 11,0 mmol/l,“ vysvetľuje Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

 

Diabetikom môže pomôcť aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nutri-Score)

  • Diabetes mellitus 1. typu sa najčastejšie objaví v detskom a mladom veku a ide o vrodenú poruchu. Lieči sa úpravou životosprávy a podávaním inzulínu.

  • Až 3 % budúcich mamičiek potrápi tehotenská cukrovka. Hoci by po pôrode mala zmiznúť, pre ženu sa zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu v neskoršom veku.

  • Diabetes mellitus 2. typu je najrozšírenejším typom cukrovky. Usmerňovanie glukózy riadi inzulín, ktorý sa v tele síce produkuje, ale vzhľadom na vysoký príjem cukrov to nestačí.

Čo by ste o cukrovke mali vedieť?

Pre správne fungovanie ľudského tela je potrebné prijať dostatok energie, ktorá sa získava najmä zo sacharidov. Pri poruche metabolizmu cukrov alebo pri ich dlhodobej nadmernej konzumácii však môže dôjsť k vzniku a rozvoju cukrovky.

Diabetikom môže pomôcť aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nutri-Score)

Predispozície k vzniku cukrovky 2. typu sa čiastočne dedia, no začiatok ochorenia ovplyvňuje viacero faktorov, ku ktorým patrí vek, strava s nadmerným príjmom energie a vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, fajčenie, stres, sedavý spôsob života, nadváha alebo obezita, nadmerné požívanie alkoholu, hypertenzia či hypercholesterolémia.

Nutri-Score a diabetes

„Označovanie potravín pomocou Nutri-Score môže mať významný vplyv vo výbere potravín u ľudí, vrátane diabetikov,“ hovorí Ing. Martina Gažarová, PhD.

Diabetikom môže pomôcť aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nutri-Score)

  • Strava pacienta s cukrovkou by mala byť vyvážená a pestrá, upravená podľa jeho veku, typu práce, voľnočasových aktivít, miery pohybu a chorobnosti. Sacharidy nie je možné zo stravy vylúčiť úplne, ani by to nemalo byť cieľom diabetickej diéty.

  • „Nutri-Score pomáha vyberať si čo najvhodnejšie a podľa zloženia nutrične vyvážené potraviny, keďže hodnotí jednotlivé výrobky podľa ich energetického obsahu a zloženia živín,“ zdôrazňuje odborníčka. Z tohto pohľadu je Nutri-Score účinným pomocníkom pre informovanejšie a zdravšie nákupy.

  • Aj preto ho ako jeden z prvých na Slovensku používa Kaufland, ktorý ho umiestňuje na výrobky svojich privátnych značiek.

- reklamná správa -  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu