Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zregenerujte svoju pokožku po sezóne plnej kúpania a opaľovania, radí odborníčka

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Ensana Health Spa Hotels)

Svetlá, slnkom nepobozkaná pokožka bola v minulosti výsadou kráľov. Tento trend sa opäť vracia do módy – no ako to už býva, nie každý nasadne na aktuálne módne trendy. Milovníkov slnečných lúčov asi len sotva presvedčíte o tom, aby sa opaľovať prestali.

Rozprávali sme sa s dermatologičkou MUDr. Alenou Korenčíkovou, ktorá pracuje ako kúpeľná lekárka v Piešťany & Smrdáky Ensana Health Spa Hotels, stará sa o zdravie pokožky klientov i návštevníkov a ponúka pár osvedčených rád, ktoré vám zabezpečia zdravú, hydratovanú, pružnú a mladistvo vyzerajúcu pokožku aj po intenzívnej opaľovacej sezóne.

Zregenerujte svoju pokožku po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ensana Health Spa Hotels)

Ako sa slnečná sezóna podpisuje na našej pokožke?

Záleží od toho, ako sa o ňu staráme a chránime ju pred nadmerným slnením. Slnečné žiarenie má 3 zložky -  infračervené žiarenie, viditeľné svetlo a ultrafialové žiarenie. Nás zaujíma najmä ultrafialové žiarenie (UV). Jedna z jeho zložiek – UVB má aj pozitívne účinky, je zodpovedná za tvorbu vitamínu D3 v koži. Ten je dôležitý pre celkové zdravie a imunitu človeka. Avšak v závislosti od fototypu kože môže UVB žiarenie spôsobiť začervenanie až spálenie kože, pigmentáciu a zhrubnutie kože. Časté a nechránené vystavovanie sa slnečným lúčom zvyšuje pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože. UVA zložka slnečného žiarenia sa stará o pigmentáciu kože, no pri dlhodobom pôsobení koža rýchlejšie starne. UVA zložka slnečného žiarenia je zodpovedná za alergiu na slnko a karcinogenézu. UV žiarenie prispieva aj k rozvoju spektra ďalších zdravotných problémov, ktoré priamo nesúvisia s pokožkou.

Čo sú najčastejšie známky toho, že pokožka má slniečka takpovediac dosť? A nemáme na mysli len začervenanie a následné olupovanie kože.

Okrem už spomínaného začervenania, môžu pri výraznejšom poškodení kože vzniknúť aj pľuzgiere.  Treba mať na mysli, že opakované spálenie kože slnkom zvyšuje riziko rakoviny kože. Po opakovanom nadmernom opaľovaní, ale napríklad aj počas tehotenstva, pri hormonálnych zmenách alebo po zápale kože sa môžu tvoriť pigmentové škvrny. Fototoxické reakcie vznikajú po kontakte s niektorými rastlinami ako boľševník obrovský alebo éterickými olejmi, napríklad bergamotovým olejom, ale aj po požití niektorých potravín alebo liekov - napríklad zeleru alebo tetracyklínových antibiotík. U niektorých ľudí sa vyskytuje alergia na slnko, prípadne fotoalergické reakcie vznikajúce po lokálnom kontakte s fotoalergizujúcou látkou alebo po jej požití. Existujú aj ochorenia, ktoré sa vplyvom slnečného žiarenia zhoršujú.

Keby si pokožka mohla sama vybrať – aký režim opaľovania či neopaľovania by pre ňu bol ideálny?

Režim pobytu na slnku je potrebné prispôsobiť fototypu kože. Dôležité je poznať, ktorý zo šiestich fototypov máte. Čím je fototyp vyšší, tým je koža voči slnečnému žiareniu odolnejšia. Najviac sa musia chrániť ľudia s fototypom I. a II., teda so svetlou kožou. Pri prvom fototype dochádza k začervenaniu kože už po 5-10 minútovom pobyte na priamom slnku bez použitia ochranného prostriedku, pri druhom fototype po 10-20 minútach. Preto je dôležité používať prípravok s vysokým ochranným faktorom s SPF 50+ (ochrana pred UVB žiarením), ale aj ochranou pred UVA žiarením. Adekvátna ochrana pred slnkom je dôležitá aj u ľudí s vyšším fototypom kože, pri fototype III. a IV. odporúčam prípravky s SPF 30 a ochranou pred UVA žiarením. Ľudia s fototypom V. a VI. sa síce na slnku nespália, ale aj u nich má koža bez dostatočnej ochrany pred UV žiarením vyššie riziko predčasného starnutia a zhubných nádorov kože. Je vhodné používať i kvalitné slnečné okuliare s testovaným UV filtrom a pokrývku hlavy.

Sú kožné ochorenia, ktorých prejavy slnko zmierňuje? Ktoré to sú?

Existuje viacero ochorení, pri ktorých sa používa aj liečba ultrafialovým žiarením (UVA1, UVB 311 nm, UVA, UVA/UVB, PUVA). Najčastejšie sa používa pri psoriáze a atopickej dermatitíde, ale i pri vitiligu, lichen planus a iných dermatózach.

Pri ktorých kožných ochoreniach je lepšie vyhýbať sa slnku?

Najhoršie sú na tom pacienti s ochorením xeroderma pigmentosum, ktorí sa musia pred slnečným žiarením chrániť veľmi precízne. Ultrafialové žiarenie zhoršuje aj priebeh rozacey, Darierovej choroby, dermatomyozitídy, lupus erythematodes, herpesu a iných kožných ochorení. Nevhodné je u ľudí, ktorí už mali rakovinu kože. Okrem kožných ochorení existujú aj iné ochorenia, pri ktorých sa treba chrániť pred slnkom, napríklad pri zvýšenej činnosti štítnej žľazy, onkologickom ochorení, akútnom infekčnom ochorení.

Čo môže každý z nás urobiť pre svoju pokožku po letnej sezóne?

Je vhodné používať výživné regeneračné prípravky (krémy, séra, pleťové masky), napríklad s obsahom vitamínu E a C, kyselinou hyalurónovou, arganovým alebo mandľovým olejom.

Raz ročne odporúčam aj preventívne dermatoskopické vyšetrenie znamienok dermatológom.

Aké prirodzené spôsoby na regeneráciu a ozdravenie pokožky by ste odporúčali?

Okrem už vyššie spomenutých prípravkov, ktoré môžeme použiť v domácom prostredí, je výborný ozdravný pobyt v kúpeľoch, ktoré sa špecializujú na kožné ochorenia. Aj keď kožné ochorenie nemáme, prírodná liečivá sírovodíková minerálna voda urýchli regeneráciu kože, zlepšuje prekrvenie, trofiku kože, pôsobí imunomodulačne a antimikrobiálne. Pri kožných ochoreniach zmenšuje aj pocit svrbenia a pri ochoreniach pohybového aparátu znižuje citlivosť na bolesť každého druhu až o 30-40 %. Efekt kúpeľnej liečby navyše pretrváva určitú dobu aj po jej skončení. Napríklad po štvortýždňovej komplexnej balneoterapii kožného ochorenia je väčšina pacientov bez príznakov ochorenia alebo len s minimálnymi príznakmi aj viac ako pol roka, samozrejme, v závislosti od ďalšieho režimu.

Zregenerujte svoju pokožku po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ensana Health Spa Hotels)

Rezervujte si pobyt v Kúpeľoch Smrdáky a urobte pre svoju pokožku po letnej sezóne maximum!

Keď dostanete chuť dopriať svojej pokožke naozaj kvalitnú a hĺbkovú regeneráciu a ozdravenie po letnej sezóne, vyskúšajte jeden z pokladov slovenského kúpeľníctva. Kúpele Smrdáky ležia na Záhorí a pýšia sa vodou s najvyšším obsahom sírovodíka nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Na to, aby ste pre zdravie svojej pokožky spravili po lete niečo viac, než ju len hydratovali bude stačiť aj predĺžený víkend v kúpeľoch! Blahodarné účinky tejto zázračnej vody totiž spozorujete na vlastnej koži už po niekoľkých dňoch. V Kúpeľoch Smrdáky sa môžete okrem vzácnych prírodných zdrojov spoľahnúť aj na vynikajúcich odborníkov a služby, ktoré sú hodné pozície v svetoznámej sieti Ensana Health Spa Hotels.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu