Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Liptove sa rozprúdi kubánska jazzová krv

PR článok Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Mikulášsky jazzový festival)

Špičkový slovenský saxofonista, bandlíder a skladateľ Radovan Tariška privedie posledný júlový deň do Liptovského Mikuláša svojich “Cubanos” - najväčšie hviezdy súčasného kubánskeho jazzu. Vystúpia ako headlineri na záver letného jazzového festivalu pod Tatrami.

Radovan Tariška a Peter Lipa ©
Zobraziť galériu (10)
Radovan Tariška a Peter Lipa ©  (Zdroj: Pavol Staník)

Radovan Tariška je slovenskému publiku dobre známy ako autor vlastných projektov (Radio Band, Radovan Tariška Quintet), člen orchestra Gustava Broma, dlhoročný spoluhráč v kapele Petra Lipu a tiež pedagóg a neúnavný propagátor jazzu.

V Liptovskom Mikuláši Radovan už budúci víkend predstaví špičku kubánskeho jazzu v rámci svojho nového projektu Cubanos. Vznikol počas jeho pobytu na Kube na začiatku tohto roka, kde nadviazal kontakty a hral s vynikajúcimi hudobníkmi, ktorí sa preslávili po celom svete. Sú nimi multiinštrumentalista Carlos Sarduy, klavirista Rolando Luna a bubeník a perkusionista Julio Cesar Gispert. Patria ku generácii nástupcov legendárnych kubánskych hudobníkov Chucho Valdésa a Arturo Sandovala.

Carlos Sarduy ©
Zobraziť galériu (10)
Carlos Sarduy ©  (Zdroj: Antonio Porcar)

Zázračné dieťa Carlos Sarduy začal hrať na trúbku už v 4 rokoch a od desiatich rokov študoval na konzervatóriu. V roku 2016 získal Grammy v spolupráci s klaviristom Chucho Valdésom a je tiež držiteľom dvoch Latin Grammy (spolupráca so speváčkou Conchou Buika a dnes už kultovou kapelou Ojos de Brujo). V zozname jeho spoluprác je aj americká basgitaristka Esperanza Spalding, izraelská speváčka Yasmin Levy, či americký basgitarista Richard Bona a mnohí ďalší. Jeho trúbka znie na viac ako 50 albumoch a tiež vo filme legendárneho režiséra Pedra Almódovara. Je však tiež veľmi originálnym sólistom, skladateľom a kapelníkom.

Carlos Sarduy ©
Zobraziť galériu (10)
Carlos Sarduy ©  (Zdroj: Antonio Porcar)
Rolando Luna ©
Zobraziť galériu (10)
Rolando Luna ©  (Zdroj: Rolando Luna)

Klavirista Rolando Luna naopak začal s klavírom veľmi neskoro, až v jeho 15tich rokoch. Už v treťom ročníku konzervatória si ho ale vybrala legendárna speváčka Omara Portuondo. Napokon bol jej klaviristom celých 20 rokov a 10 rokov bol klaviristom slávneho kubánskeho zoskupenia Buena Vista Social Club. Je skutočne výnimočným talentom, na svojom konte má množstvo spoluprác (Ibrahim Maalouf) a participoval na viac ako 200 jazzových nahrávkach.

Rolando Luna a Omara Porduondo ©
Zobraziť galériu (10)
Rolando Luna a Omara Porduondo ©  (Zdroj: Rolando Luna)

Chucho Valdés a Rolando Luna ©
Zobraziť galériu (10)
Chucho Valdés a Rolando Luna ©  (Zdroj: Rolando Luna)

El Comité - Rolando Luna a Carlos Sarduy ©
Zobraziť galériu (10)
El Comité - Rolando Luna a Carlos Sarduy ©  (Zdroj: Carlos Sarduy)

Carlos a Rolando sú zakladajúcimi členmi svetoznámej jazzovo funkovo afrobeatovej kapely El Comité. Posledným z trojice kubánskych hudobníkov, ktorým bude patriť pódium na záver 18. ročníka letného Mikulášskeho Jazzového Festivalu, je talentovaný Julio Cesar Gispert. Spolu s ním bude mať na starosti rytmiku slovenský klavirista Eugen Vizváry, ktorý sa tento krát predstaví na basgitaru. Okrem autorskej tvorby jednotlivých predstaviteľov zoskupenia zaznejú v kubánskych aranžoch tiež známe jazzové štandardy, ktoré na záver festivalu jeho publikum iste roztancujú.

Julio Cesar Gispert ©
Zobraziť galériu (10)
Julio Cesar Gispert ©  (Zdroj: Julio Cesar Gispert)

Eugen Vizváry ©
Zobraziť galériu (10)
Eugen Vizváry ©  (Zdroj: Pavol Staník)

Koncertu Cubanos budú v lineupe Mikulášskeho Jazzového Festivalu predchádzať vystúpenia 8 ďalších kapiel: Beata Hlavenková a jej Kapela Snů, Júlia Kozáková s projektom SOLE, Lukáš Oravec Quartet s hosťom Tonym Lakatosom, iránske trio Golnar & Mahan, ale aj držiteľka ocenenia Anděl Nikol Bóková, Big band pražského konzervatória VOŠ KJJ či kvartet herečky a speváčky Lenky Gálisovej. Súčasťou programu sú aj hudobné workshopy, súťaže o jazzové nosiče a nočné jam sessions.

Festival sa koná počas troch večerov od 29. do 31. júla v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Predpredaj vstupeniek je v sieti PREDPREDAJ.sk. Kompletný program a podrobné informácie sú na oficiálnej stránke festivalu www.mjf.sk. Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu