Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Problémy s prostatou a sexuálne zdravie: Ako sa navzájom ovplyvňujú?

PR článok
(Zdroj: Shutterstock)

Benígna hyperplázia prostaty, ktorá najčastejšie spôsobuje problémy s prostatou, sa objavuje najmä v staršom veku mužov. Okrem nepríjemných ťažkostí, ktoré ju sprevádzajú však znepríjemňuje aj sexuálny život.

Zväčšenie prostaty, tiež známe ako benígna hyperplázia prostaty (BPH) a erektilná dysfunkcia (ED) sú samostatné problémy. Obe sa častejšie objavujú s pribúdajúcim vekom, no jedna spôsobuje problémy v kúpeľni a druhá v spálni. Oboje však spolu do istej miery súvisí.

Problémy s prostatou a poruchy erekcie

BPH nastáva vtedy, keď sa vaša prostata zväčší, no príčinou tohto zväčšenia nie je rakovina. Mužova prostata pokračuje v raste počas väčšiny jeho dospelého života. To je dôvod, prečo je týmto stavom postihnutých veľa starších mužov.

Erektilná dysfunkcia je neschopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu. Môže to byť spôsobené okrem iného aj chorobami, ako sú:

  • kardiovaskulárne ochorenia,
  • cukrovka,
  • nízka hladina testosterónu a mnohé iné.

Príznaky problémov s prostatou

Ako zistíte, že vaša prostata je zväčšená? Tento zdravotný problém sa prejavuje komplikáciami, ktoré pociťujete počas močenia. Ide napríklad o:

  • nutkanie na močenie,
  • časté močenie,
  • neschopnosť vyprázdniť močový mechúr,
  • slabý prúd moču.

Prečo však môžu problémy s prostatou spôsobiť  poruchy erekcie? Jedným z dôvodov je aj spôsob liečby BPH.

Lieky na zväčšenú prostatu a vedľajšie účinky

Vedeli ste, že niektoré lieky používané na liečbu BPH môžu spôsobiť ťažkosti s erekciou a znížiť chuť na sex? Napríklad muži, ktorí užívajú alfa-blokátory, ako je doxazosín a terazosín, môžu zaznamenať zníženú ejakuláciu. Alfa-blokátory totiž uvoľňujú svalové bunky močového mechúra a prostaty. Tieto látky môžu tiež spôsobiť erektilnu dysfunkciu. Medzi ďalšie nepríjemné vedľajšie účinky patrí v niektorých prípadoch aj znížená sexuálna túžba, čo takisto vplýva na zdravý sexuálny život mužov. 

Muži, ktorí užívajú niektoré lieky na zväčšenú prostatu, môžu tiež zaznamenať nižší počet spermií, znížený objem a nižší pohyb spermií.

Prostriedky na riešenie problémov s erekciou a ich vplyv na prostatu

Naopak, prostriedky, ktoré pomáhajú riešiť problémy s erekciou môžu pomôcť  zmierniť príznaky zväčšenej prostaty. Napríklad všetky lieky na predpis určené na  liečbu erektilnej dysfunkcie blokujú proteín, ktorý rozkladá chemickú látku nazývanú cyklický guanozínmonofosfát. Táto látka zvyšuje prietok krvi do penisu. Zvýšený prietok krvi v penise okrem lepšej erekcie umožňuje uvoľnenie buniek močového mechúra a prostaty, čo vedie k väčšiemu prietoku moču a zmierneniu problémov s prostatou.

Podobné prospešné účinky na zväčšenú prostatu majú aj voľne predajné podporné prostriedky na zlepšenie erekcie, ktoré sú však založené na inom type aktívnych látok, konkrétne na kombinácii afrodiziak v podobe extraktov a výťažkov rastlín, aminokyselín, vitamínov a minerálov. Ide o látky prírodného pôvodu, ktoré sú prirodzené pre váš organizmus. Okrem toho, že pomáhajú zlepšiť erekciu a zmierniť problémy s prostatou, tiež zvyšujú chuť na sex. 

Napríklad prípravok Stoporex® Prostate je špeciálny podporný prostriedok pre mužov, ktorý pochádza od overeného slovenského výrobcu Kompava s dlhoročnými skúsenosťami v danej problematike.

Ide o perorálne kapsuly, ktoré sú dostupné bez predpisu a vyšetrenia u lekára, pričom ich cieľom je zlepšiť mužskú erekciu a predĺžiť trvanie pohlavného styku. Ďalším prospešným účinkom je podpora sexuálneho zdravia, vrátane fungovania prostaty, spoločne so stimuláciou libida.

Prípravok teda komplexne vplýva na vašu výkonnosť v spálni, môžete si ho objednať z pohodlia vášho domova a nemusíte čakať na termín u lekára. Viac informácií na www.stoporex.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu