Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Chcete zlepšiť svoje stravovanie? Pomôcť môže nutričné vzdelávanie

PR článok Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Kaufland Slovensko)

Mnoho ľudí každý deň zápasí s výberom vhodných potravín. Práve v dôsledku nevyváženej stravy nás často trápia zdravotné problémy. Aby sme zlepšili svoj jedálniček, je potrebné zvýšiť si nutričnú gramotnosť.

Aké sú naše stravovacie návyky?

Z nedávneho prieskumu najväčšej slovenskej zdravotnej poisťovne vyplynulo, že iba 2 z 10 dospelých sa stravuje zdravo, pričom deti sú na tom ešte o niečo horšie. Väčšina respondentov počas bežných pracovných dní stravu vôbec nerieši a obyčajne zje to, čo má po ruke. Prieskum tiež potvrdil, že správanie a zdravie detí je výrazne ovplyvnené rodičmi. Pokiaľ majú svoju váhu pod kontrolou, darí sa udržiavať optimálnu hmotnosť aj ich potomkom.

„Problémom súčasnosti je posúvanie chronických ochorení a morbidity do nižších vekových skupín populácie ako dôsledok výrazne nezdravého životného štýlu,“ hovorí Ing. Martina Gažarová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Chcete zlepšiť svoje stravovanie?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland Slovensko)

Zmena nemusí byť náročná

Záujem o vyváženú životosprávu, vlastnú hmotnosť a zdravie väčšinou spôsobí zmenu v celkovom životnom štýle, ktorá má - na rozdiel od väčšiny populárnych diét - dlhodobé trvanie. „Spotrebiteľom je potrebné poskytovať primerané vedomosti a zručnosti, týkajúce sa výživy a zdravia, aby si mohli vybrať nutrične hodnotné jedlo z čoraz zložitejšej ponuky potravín“, potvrdzuje Ing. Martina Gažarová, PhD.

Chcete zlepšiť svoje stravovanie?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland Slovensko)

Nutri-Score napomáha k vyššej potravinovej gramotnosti 

Kaufland ako jeden z prvých na Slovensku umiestňuje prehľadné označenie Nutri-Score na prednú stranu obalu výrobkov svojich privátnych značiek. Vďaka nemu podporuje dopyt po nutrične vyvážených potravinách a dlhodobo buduje povedomie o zdravej výžive u svojich zákazníkov.

Nutri-Score nerozdeľuje potraviny na „dobré“ a „zlé“, naopak učí, ktoré výrobky si môžete dopriať častejšie a ktoré len v obmedzenom množstve. Vďaka zrozumiteľnému značeniu už na prvý pohľad zistíte, ktorá potravina je nutrične najviac vyvážená a ktorá menej.

Chcete zlepšiť svoje stravovanie?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kaufland Slovensko)

„Podobne ako odborníci, aj my považujeme označenie Nutri-Score za prehľadné a ľahko pochopiteľné a preto ho umiestňujeme na výrobky našich privátnych značiek,“ hovorí Samuel Machajdík, hovorca spoločnosti Kaufland Slovensko.

Zásady zdravého stravovania podľa odporúčaní Nutri-Score zahŕňajú najmä:

•          zvýšený príjem ovocia, zeleniny a rýb

•          obmedzenie konzumácie sladkých, tučných alebo slaných pochutín

•          dôraz na príjem vlákniny, vitamínu C, beta-karoténu, vápnika, zinku a železa

•          znížený príjem nasýtených mastných kyselín

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu