Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mrazivé umenie, ľadové vodopády či skákajúce bublinky - to všetko v regióne Vysoké Tatry

PR článok Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Martin Maličký)

Vysokohorské plesá sú zamrznuté, rannú rosu vystriedal sneh a potoky šumia pod hrubou vrstvou ľadu. Ponoriť sa však do úžasu tatranských vôd je stále jednoduché. Všetky tieto krásy totižto vystriedali celkom iné parády – ľadové sochy, klziská, lezenie v ľadoch či wellness – to všetko je voda, ktorú môžete okúsiť cez dychberúce zážitky.

Počas zimných dní, kedy práve nezúri štipľavá búrka, je vo Vysokých Tatrách nielen teplejšie, ale je tu i podstatne viac slnečných lúčov. Tie harmonicky pôsobia na ľudské telo i myseľ a v spojení s čistým vzduchom vytvárajú naozajstný relaxačný raj. Výmenou za pracovný režim k tomu Tatry ponúkajú množstvo aktivít. Veselá rodinka, odhodlaný jednotlivec či zamilovaný pár - zimná ponuka je naozaj široká a vyberie si každý.

ĽADOVÉ UMENIE DOTVÁRA TATRANSKÚ ATMOSFÉRU

Dokonalé umelecké diela vytesané do priehľadného ľadu sú počas zimy jedným z najväčších lákadiel Vysokých Tatier. Tony mrazivých kvádrov sa pod šikovnými rukami autorov premenia vždy na úchvatné výtvory, pri ktorých sa zastaví nejeden zvedavec. Medzi tie najkrásnejšie nepochybne už roky patria stavby z rôznych krajín sveta v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku. Túto zimu sa tvorcovia rozhodli ohúriť návštevníkov jedným z najznámejších pútnických miest so symbolom nového začiatku – Katedrálou Santiago de Compostela v Španielsku. 

Táto sezóna však priniesla i niekoľko noviniek. Samostatne stojace ľadové sochy sa nachádzajú aj na rôznych miestach v regióne a spoločne tvoria akúsi bledomodrú galériu. Na Štrbskom Plese je napríklad možné obdivovať veľký ľadový trón, v Starom Smokovci zas medveďa, kométu či ovečku a v Tatranskej Lomnici lyžiara so skutočnými lyžami alebo olympijsky totem. Na dielach sa podieľali rezbári z Tatranského ľadového dómu a zo Základnej umeleckej školy v Tatranskej Lomnici, ktorý do diel vložili naozaj kus umenia. S obzeraním však netreba zaháľať. Sochy ovplyvňuje počasie a mrazivé tatranské dni najviac uchovajú ich krásu.

Ľadový dóm 2021
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Marek Hajkovsky)

Mrazivé umenie, ľadové vodopády
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Dominika Štefková)

ĽADOVÁ LEZECKÁ STENA POD RUKAMI

Slnečná zákruta, Záhradky či Uhoľné prázdniny – to všetko nie sú názvy dobrodružných kníh ale pomenovania ladne zamrznutých tatranských vodopádov. Milovníci lezenia, športu a zimy si môžu vyskúšať dobrodružné lezenie priamo po kvapkách vody, ktorá skrehla v nádherné kamenné steny. Ľadopády je možné zdolať v Mengusovskej doline, vo Velickej doline i vo Veľkej a Malej Studenej doline. Pohyb na v čase zastavených vodopádoch je možný však len v sprievode s horským vodcom, ktorý presne vie, kam je potrebné stúpiť a z adrenalínového zážitku urobí kvalitný, profesionálny a športový deň.

Mrazivé umenie, ľadové vodopády
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Marián Jacina)

Ani milovníci ľadu, ktorý ho majú radšej pod nabrúsenými korčuľami, vo Vysokých Tatrách nebudú ľutovať. Množstvo upravovaných klzísk ponúka naozaj veľký výber od Štrbského Plesa cez Starý Smokovec až po Poprad. Najvyššie položenú umelú ľadovú plochu je druhý deň možné vymeniť za prírodné jazierko a v závere dovolenky i za piruety na jednom zo zamrznutých ihrísk. 

ZOHRIATE TELO A MYSĽOU NA ZASNEŽENÝCH STROMOCH

Horúce bublinky šteklia pokožku, para stúpa z horúcej vody a oči zahľadené do hustého bieleho lesa. Len v tatranskom regióne je možné spojiť úžasnú pohodu wellnessu s výhľadom na zasneženú krajinu, vysoké štíty, potoky či plesá. Variácií, ako zrelaxovať po skvelom dni je niekoľko. Moderné centrá, kryoterapia na upevnenie zdravia, masáže s horskými bylinkami alebo skákajúca voda v bazéne. V Tatrách je naozaj všetko.

SKOK DO TATIER JE SKOK K PERFEKTNEJ DOVOLENKE

Ľad, chlad, mráz či zima sú slová, z ktorých sa vo Vysokých Tatrách stávajú perfektné zážitky, nezabudnuteľné spomienky a jednoducho dokonalo bezstarostné dni. Každý si zaslúži na chvíľu zabudnúť na starosti a tatranské vločky s kvapkami to dokážu aj v zime.

Hotel Kukučka, Tatranská Lomnica
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: APLEND Hotel Kukučka, Tatranská Lomnica)

Hotel Borovica, Štrbské Pleso
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Wellness Hotel Borovica, Štrbské Pleso)

Ubytovania, reštauračné zariadenia či wellnessy sú momentálne otvorené podľa aktuálnych pandemických opatrení, ktorých prehľad nájdete vždy na stránke www.tatry.sk/covid.

Projekty realizované s partnerskou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Mrazivé umenie, ľadové vodopády
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: slovakia.travel)

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu