Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

200 kg radiátory, zahrievané duchny... Takto sa kedysi kúrilo

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Daikin)

Mnohí si ešte pamätajú na obrie domáce duchny. Stačilo ich pred spaním nakrátko zahriať na kachliach a razom sa zimné noci na severe Oravy premenili na tropický raj. Naši predkovia boli v otázkach kúrenia vždy vynaliezaví.

Zimy na Slovensku bývajú tuhé a vplyvom globálnych zmien klímy je počasie počas vykurovacej sezóny čoraz nevyspytateľnejšie. Pri pobyte vonku sú spôsoby, ako sa chrániť pred zimou, limitované, o to viac pozornosti venujeme hľadaniu efektívnych spôsobov interiérového vykurovania.

Domov je pritom miesto, od ktorého vyžadujeme najvyšší tepelný komfort. Na tejto méte sa po stáročia nič nezmenilo – až na spôsoby, ako dosiahnuť príjemne vyhriaty interiér. Tam sme prešli dlhú cestu za teplom. 

Ťažkotonážne radiátory

Spomínané zahrievané duchny znejú v kontexte súčasných mestských domácností priam rozprávkovo, čo sa nedá povedať o prvých moderných radiátoroch. Vyrobené z liatiny a vážiace neraz až stovky kíl neboli práve elegantným či ľahko montovateľným bytovým doplnkom.  

Vyhrievaný dámsky posed

Ak nazrieme hlbšie do minulosti a vymeníme byty za hradné komnaty, často ste v nich mohli nájsť vykurovacie taburety. Obľúbené boli najmä v izbách urodzených žien, ktorým slúžili na zahrievanie pozadia. Bohato dekorované keramické či porcelánové taburetky s prieduchmi sa dali zvnútra naplniť teplými uhlíkmi a tvar stoličiek dovoľoval dáme posadiť sa aj so širokou krinolínou tak, aby si v pohodlí zahriala skrehnuté zadné partie.

Kachle cez dve miestnosti

Možno ste si pri exkurziách po slovenských kaštieľoch všimli, že starým kachliam chýba predný otvor. V minulosti bývali náročky dizajnované tak, aby šľachta nemusela tolerovať ich čmudenie a hlasný škripot pri otváraní železných dvierok. Preto sa umiestňovali do rohov a s otvorom vo vedľajšej miestnosti, odkiaľ služobníctvo diskrétne prikladalo drevo.

Zaujímavosťou je, že trojmetrové kachle dokázali vykúriť aj 280 m³ priestoru, no ich vysoká spotreba a extrémna miera znečistenia prostredia z nich spravila historický prežitok, ktorý oslavujeme viac ako dekoráciu než primárny zdroj domáceho tepla.

200 kg radiátory, zahrievané
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Daikin)

Vykurovací favorit dneška aj budúcnosti

Zásadný rozdiel v prístupe k vykurovaniu včera a dnes je, že v súčasnosti už okrem vlastného komfortu musíme zohľadňovať aj ekologickú záťaž. Príroda nás nepotrebujeme, my ju však áno, preto je v našom vlastnom záujme preferovať nízkouhlíkové vykurovacie riešenia.

Najefektívnejším z nich sú tepelné čerpadlá. Produkujú iba polovicu odpadu v porovnaní s vysokoúčinným plynovým kotlom a  vďaka tomu, že využívajú obnoviteľné a široko dostupné zdroje energie – zo vzduchu, vody alebo zeme, predstavujú ideálnu klimaticky šetrnú voľbu.

Tento zdroj domáceho tepelného komfortu zahrieva nielen ekologicky uvedomelých ľudí, ale aj všetkých, čo sa na investíciu do kúrenia dívajú ekonomickou optikou. Tepelné čerpadlá totiž z dlhodobého hľadiska výrazne šetria energiu, čo vidieť na nižších faktúrach za teplo. Ak teda hľadáte vykurovacieho favorita dneška, a pre svoju trvalú udržateľnosť aj budúcnosti, voľba je jasná.  

Keď kvalitne kúriť, tak jedine s japonskou jednotkou

Tepelné čerpadlá japonskej značky Daikin, svetovej jednotky v oblasti chladenia a vykurovania,  okrem špičkovej technologickej úrovne a širokého výberu príjemne prekvapia aj nadštandardným nákupným zážitkom.

Daikin si zakladá na prémiovom zákazníckom servise, takže máte istotu, že aj bez vašej odbornej znalosti prebehne poradenstvo, výber produktu, asistencia s financovaním či pomoc s montážou hladko a profesionálne. Nečakajte, kliknite na www.daikin.sk a zahrejte sa teplom, ktoré nie je chladné k potrebám planéty.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu