Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha usporiť vlastníkom bytov desiatky eur

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: iSITA.SK)

Zdražovanie energií núti mnohých z nás hľadať odpoveď na otázku, ako usporiť financie na spotrebe tepla a vody. Vedeli ste, že existujú jednoduché riešenia? Napríklad šetrenie energie v domácnosti môžu uľahčiť technológie diaľkového merania, ktoré, okrem úspor, zvyšujú aj komfort bývania. Vlastníci bytov tak môžu na spotrebe ušetriť desiatky až stovky eur.

Šetrenie energie v domácnosti rovná sa lepšia informovanosť

Pre väčšinu vlastníkov bytov býva koncoročný odpočet často jedinou informáciou o spotrebe tepla a vody. To však je už neskoro. Najmä pre tých, ktorým vznikol nedoplatok a neostáva im iná možnosť len tento nečakaný výdavok zaplatiť.  

Ročné vyúčtovanie býva preto mnohokrát aj jediným momentom v roku, keď sa vďaka vysokým nedoplatkom zamyslíme a pátrame po tom, čo môže byť jeho dôvodom. A pritom sa týmto výdavkom dalo jednoducho vyhnúť...

Šetrenie energie v domácnosti:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: iSITA.SK)

Až potom si uvedomíme, že napríklad toaleta dlhšiu dobu preteká, že radiátory sa zdali chladnejšie ako predošlé roky. Prípadne ich regulácia po rokoch nefunguje a celú zimu vykurovali na plný výkon. Prídeme na to, že niektorí členovia domácnosti trávia viac času v kúpeľni alebo naše nároky na tepelnú pohodu sa jednoducho zvýšili. Spomenieme si, že v čase termínov odpočtov sme boli na dovolenke, či zistíme, že merač v kuchyni nefunguje a chýbajúci odpočet v ročnom vyúčtovaní spôsobil nedoplatok niekoľko desiatok eur. To je len niekoľko príčin navyšovania nákladov na bývanie, ktoré však môže každý z nás svojím správaním ovplyvniť, pokiaľ koná včas a má svoju spotrebu pod kontrolou počas celého roka. 

Sledovať svoju spotrebu priebežne sa oplatí

Meracie prístroje s diaľkovým odpočtom pritom na Slovensku nie sú žiadnou novinkou a inštalujú sa už druhé desaťročie. Vďaka výhodám, ktoré prinášajú, sa stali štandardom. Čoraz viac bytových domov postupne prechádza na novšie technológie, ktoré odčítajú údaje o spotrebe v bytovom dome úplne automaticky. Informácie o dennej spotrebe energií sa pravidelne aktualizujú a pozrieť si ich môžete prostredníctvom prehľadných online aplikácií. Pomáhajú vám lepšie hospodáriť s energiami a včas vás upozornia na neštandardné spotreby, úniky vody či poruchy na meračoch.

Šetrenie energie v domácnosti:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: iSITA.SK)

Od roku 2027 už iba diaľkovo 

Technológie diaľkového merania nám ušetria nielen energiu, ale v budúcnosti budú nevyhnutnosťou. Podľa slovenskej legislatívy musia byť do roku 2027 všetky merače tepla, teplej vody a pomerové rozdeľovače tepla vybavené funkciou diaľkového odpočtu¹. Ten má byť podľa európskej smernice o energetickej efektívnosti - EED² technickým predpokladom pre častejšie poskytovanie informácií o spotrebe pre konečných spotrebiteľov. Bytové domy, ktoré využívajú zastaralé merače, tak čakajú v najbližších rokoch investície do modernizácie merania.

Cieľom krajín  Európskej únie je zlepšenie klímy a udržateľnosť životného prostredia, v ktorom žijeme. Bytový sektor v Európe je zodpovedný za 36 % emisií CO2, z toho 80 % je produkovaných vykurovaním.  Transparentnosť a častejšia informovanosť o spotrebe motivuje  užívateľov budov k aktívnejšiemu šetreniu energií,“ hovorí Jana Machková zo spoločnosti ista Slovakia. 

Výhody smart systémov merania energií: 

  • meranie, odčítanie a vyúčtovanie spotreby energií je plne digitalizované a presné;
  • k dispozícii sú denné spotreby, porovnania, grafy -  prístupné online;
  • užívatelia bytov môžu lepšie hospodáriť s energiami vďaka jednoduchému prístupu k informáciám o spotrebe; 
  • archív spotrieb poskytuje cenné argumenty pri nezrovnalostiach vo vyúčtovaní;
  • systém včas upozorní na neštandardné spotreby či úniky vody;
  • meracie prístroje sú celoročne monitorované.

Viac o úsporách energie: www.ista.sk.

¹ Zákon č. 419/2020 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 321/2014 Z. z. o energetickej efektívnosti.

² SMERNICA EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) 2018/2002  z 11. decembra 2018, ktorou sa mení smernica 2012/27/EÚ o energetickej efektívnosti.

- reklamná správa

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu