Podľa odborníkov by mali tvoriť až 30 percent vášho denného energetického príjmu. V opačnom prípade môžete bojovať s únavou, zníženou imunitou či poruchami spánku.
Bielkoviny zohrávajú v ľudskom tele mimoriadne dôležitú úlohu – sú súčasťou protilátok, hormónov či enzýmov, podieľajú sa na stavbe orgánov a sú tiež významným zdrojom energie.
„Podľa zásad zdravého stravovania je odporúčaný denný príjem čistých bielkovín je stanovený na 0,7 až 1,0 gramu na 1 kilogram telesnej hmotnosti človeka,“ spresňuje Ing. Zuzana Chlebová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Kde ich nájdete?
Pokiaľ sa zaujímate o zdravý životný štýl, potraviny s dostatkom proteínov, ako sa tiež bielkoviny zvyknú označovať, by na vašom tanieri rozhodne nemali chýbať. Spolu so sacharidmi a tukmi patria medzi základné živiny, nevyhnutné pre zdravie.. „Z hľadiska výskytu v potravinách ich delíme na bielkoviny rastlinného alebo živočíšneho pôvodu“, hovorí Z. Chlebová.
Bielkoviny rastlinného pôvodu sa vo väčších množstvách nachádzajú najmä v strukovinách, teda v hrachu, bôbe, sóji, fazuli alebo šošovici. „Aj napriek tomu, že ich ľudské telo dokáže využiť, majú horšiu stráviteľnosť a nižšiu využiteľnosť oproti živočíšnym bielkovinám,“ objasňuje odborníčka.
Živočíšne bielkoviny predstavujú zdroj čistých bielkovín, a to s obsahom všetkých potrebných esenciálnych aminokyselín. „Vo všeobecnosti sa uvádza, že obsah bielkovín v mäse je približne 18 až 22 percent, no jednotlivé druhy mäsa majú rozdielne“, dodáva. Sú ľahko stráviteľné a telo ich dokáže dobre využiť. Dobrými zdrojmi sú aj vajcia, ryby a mliečne výrobky.
Aby vám nechýbali, všímajte si Nutri-Score
Nedostatočný príjem bielkovín sa najčastejšie prejavuje zvýšenou únavou a slabosťou, oslabenou imunitou alebo neustálym pocitom hladu, ktorý sa dostavuje krátko po jedle. V prípade, že aktívne športujete, môžete nedostatok bielkovín pocítiť aj ubúdaním svalstva, hoci by ste čakali presne opačný efekt. Objavujú sa problémy s pleťou, nechtami a vlasmi alebo dokonca so zhoršeným spánkom.
„Podobne ako iné výživové údaje, aj informácie o obsahu bielkovín nájdete na etiketách potravín, ktoré bežne kupujete. V rámci systému hodnotenia Nutri-Score sa vysoký obsah proteínov, teda bielkovín, radí do kategórie pozitívnych hodnôt, čo znamená, že kladne ovplyvňuje výslednú hodnotu Nutri-Score pre daný produkt“, zdôrazňuje Ing. Zuzana Chlebová, PhD.
Kaufland ako jeden z prvých predajcov potravín na Slovensku, používa Nutri-Score s cieľom zjednodušiť nákupy svojim zákazníkom. Namiesto dlhého študovania obalov sa jedným pohľadom na prednú stranu obalu výrobku presvedčíte, ktorá potravina je výživovo najvýhodnejšia a ktorú by ste naopak mali brať ako spestrenie vašej stravy.
- reklamná správa -