Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Solárne panely: Vďaka dotáciám si ich môže dovoliť každý

PR článok
(Zdroj: Unsplash)

Chcete šetriť na ohreve vody s ohľadom na životné prostredie? Vďaka programu Zelená domácnostiam II a príspevku od ZSE si môžete solárne panely dovoliť.

O možnosti praktického využitia obnoviteľných zdrojov energie sa v posledných rokoch zaujíma čoraz väčšie množstvo ľudí. Životné prostredie je možné chrániť práve využívaním šetrnejších spôsobov výroby elektriny aj tepla. Ak si myslíte, že tieto procesy sú zložité a je len veľmi náročné si ich zaobstarať a používať, mýlite sa.

Využitie šetrnejších zdrojov energie sa postupne začína udomácňovať aj v bežných domácnostiach. Napríklad s riešením ZSE Solar si nielenže sami zabezpečíte teplú vodu, ale dokonca ušetríte na jej ohreve až 70%.

Postačia vám na to solárne kolektory a strecha vášho rodinného domu. Nepremárnite svoju šancu ušetriť na ohreve vody a zároveň byť šetrnejší k životnému prostrediu. Vďaka programu Zelená domácnostiam II a štedrému príspevku od ZSE si môže solárne panely dovoliť každý.

Zaobstarajte si solárne kolektory s programom Zelená domácnostiam II lacnejšie

Solárne panely na ohrev vody vám môžu ročne usporiť 250 – 400 EUR. Pomocou slnečnej energie si dokážete moderne a úsporne zabezpečiť vlastnú teplú vodu na sprchovanie a umývanie. Výhodou solárnych kolektorov je aj nezávislosť užívateľa – získané teplo kompletne využijete pre vlastnú spotrebu. Ak chcete šetriť vaše financie aj životné prostredie, obnoviteľná energia vám poskytne ten správny komfort bývania. Rozhodli ste sa, že solárne panely sú pre vašu domácnosť tým správnym riešením, no obávate sa príliš vysokej vstupnej investície?

S týmto problémom vám pomôže finančný príspevok na inštaláciu solárnych kolektorov, ktorý je poskytovaný z finančných prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu SR. Zastrešuje ho národný projekt Zelená domácnostiam II.

Cieľom projektu Zelená domácnostiam II je zabezpečiť podporu pre inštaláciu malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Okrem solárnych kolektorov sa príspevky udeľujú na fotovoltické panely, tepelné čerpadlá či kotly na biomasu.

Pre solárne kolektory boli uvoľnené pre tento rok do zásobníka žiadostí finančné prostriedky v hodnote 1,7 milióna EUR.

Ak si vyberiete ktorékoľvek riešenie ZSE Solar, odborníci zo ZSE vám pomôžu s vybavením príspevku z projektu Zelená domácnostiam II. Pripravia pre vás všetky podklady a podajú žiadosť do zásobníka žiadostí pre príslušné zariadenie. Ak máte o solárne kolektory skutočný záujem, zbytočne svoje rozhodnutie o ich kúpe a inštalácii neodkladajte. O finančný príspevok je vhodné požiadať čo najskôr.

Finančný príspevok až 1 750 EUR

Dotácie z programu Zelená domácnostiam II na solárne panely na ohrev vody sú primárne určené pre majiteľov rodinných domov. Finančný príspevok sa v závislosti od typu inštalovaného zariadenia môže pohybovať až do výšky 1 750 EUR. Žiadosti je možné podávať od 10. februára 2021, až kým sa nevyčerpá finančný obnos v zásobníku určenom pre solárne kolektory.

Žiadosti je možné podávať priebežne, pričom na inštaláciu panelov máte päť mesiacov od podania žiadosti. Až do vydania finančnej poukážky je možné zaslanú žiadosť upravovať alebo dokonca zrušiť, ak už nemáte o toto riešenie záujem.

Finančný príspevok z programu Zelená domácnostiam II môžu je dostupný obyvateľom rodinných domov z celého územia Slovenska s výnimkou Bratislavského samosprávneho kraja.

Systém prideľovania dotácií funguje na princípe „kto skôr príde, ten skôr melie“. Takže kto sa skôr prihlási, ten dostane poukážku na dotáciu, až do vyčerpania prostriedkov určených na solárne panely. Vopred si overte, či máte na príspevok nárok a žiadosť vyplňte správne, inak si poukážku nebudete môcť uplatniť.

Ako získať príspevok na slnečné kolektory

Ak spĺňate všetky podmienky na získanie dotácie na solárne kolektory, finančný príspevok získate v nasledovných krokoch.

  • Rezervujte si termín u odborníka, ktorý sa predajom a inštaláciou solárnych kolektorov zaoberá. Navrhne vám optimálne riešenie vzhľadom na vaše predstavy a spotrebu teplej vody. Upresní všetky technické parametre, aby bolo využitie solárnych kolektorov skutočne efektívne. Vždy si vyberajte firmu, ktorá vám dokáže celé riešenie aj zhotoviť. Nekupujte solárne kolektory samostatne, pretože finančný príspevok z programu Zelená domácnostiam II si môžete uplatniť len na základe faktúry od zhotoviteľa.
  • Zažiadajte si o poukážku. V tejto fáze už musíte mať pevne stanoveného zhotoviteľa vášho solárneho riešenia i cenový návrh. Pred žiadosťou si overte, že váš dodávateľ solárneho riešenia ho vie zhotoviť do piatich mesiacov od vydania poukážky. V opačnom prípade by sa mohlo stať, že o finančný príspevok prídete. Požiadať o poukážku je možné len cez internet. Prichystajte si všetky potrebné údaje o nehnuteľnosti, na ktorú chcete umiestniť solárne panely na ohrev vody. V žiadosti musíte uviesť katastrálne územie, súpisné číslo nehnuteľnosti uvedené na liste vlastníctva a číslo listu vlastníctva.
  • Zaregistrujte si poukážku u zhotoviteľa solárneho riešenia. Platnosť poukážky je 30 dní od jej vydania. V tejto lehote ju musíte odovzdať zhotoviteľovi.  Ten ju následne zaregistruje v SIEA (Slovenská inovačná a energetická agentúra) a požiada

Zdá sa vám celý proces žiadosti o finančný príspevok z programu Zelená domácnostiam II náročný? Kontaktujte odborníkov zo ZSE, ktorí vám s celým procesom radi pomôžu.  Pripravia pre vás všetky podklady a podajú žiadosť do zásobníka žiadostí pre príslušné zariadenie spolu s vami.

Solárne kolektory od ZSE so štedrým bonusom

Ak by ste si radi nechali inštalovať solárne riešenie na váš rodinný dom, no finančný príspevok z programu Zelená domácnostiam II sa vás netýka, pretože žijete v Bratislavskom kraji, nemusíte sa svojich plánov vzdať.

ZSE ponúka prvým 100 záujemcom v roku 2021 o solárne kolektory bonus vo výške až 300 EUR. Program ZSE dotácií sa spustil od 1. januára 2021 a dotáciu získate okamžite pri objednaní riešenia od ZSE, ak spĺňate podmienky pre jej získanie.

Cieľom ZSE dotácií je zabezpečiť podporu pre inštaláciu malých zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie aj pre zákazníkov z Bratislavského kraja. ZSE dotácia teda nie je určená pre zákazníkov, ktorí môžu požiadať o finančný príspevok z programu Zelená domácnostiam II. Vyberte si vaše solárne riešenie v ZSE a ušetríte nielen životné prostredie, ale i váš finančný rozpočet.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu