Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zvolenčania zbierajú najviac oleja

ilustračná fotografia PR článok Zobraziť galériu (3)
ilustračná fotografia (Zdroj: Kaufland)

Použitý kuchynský olej ani olejový nálev z rybičiek či iných nakladaných dobrôt určite nepatrí do výlevky. Už deci oleja totižto dokáže znečistiť tisíce litrov vody a zaniesť kanalizačný systém. Zbaviť sa ho rýchlo a ekologicky môžete pri všetkých predajniach Kauflandu.

Za celý minulý rok Slováci pri 70 predajniach reťazca odovzdali  takmer 70 ton použitého kuchynského oleja a zdá sa, že rady ekológov si vzali najviac k srdcu obyvatelia menších miest a ich okolia. V januári 2021 sa pri jednej predajni vyzbieralo priemerne takmer 156 kg oleja, ale napríklad takí Zvolenčania odovzdali viac ako dvojnásobok a za nimi nasledujú 3 ešte menšie slovenské mestá. V Bratislave síce mali niektoré predajne plnšie zberné kontajnery, ale v priemere za celé mesto nedosiahli úspech Zvolenčanov.

A prečo olej nepatrí do výlevky, ale do zberného kontajnera? Keď sa spracuje, namiesto znečistených odpadových vôd z neho môže vzniknúť bionafta a z odfiltrovaných nečistôt zase bioplyn. Vytvorí sa tak surovina, ktorá nájde svoje ďalšie využitie v doprave, logistike, energetike, ale aj v našom bežnom živote.

Zberný kontajner na použitý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Kaufland)

Separovať olej a prispieť aspoň malou kvapkou k čistejšiemu životnému prostrediu sa dá bez námahy a relatívne rýchlo. Stačí nevyliať olej po vyprážaní rezňov, z konzervovaných rybičiek či nakladaného syra do výlevky alebo do bežného komunálneho odpadu, ale odovzdať ho pri najbližšom nákupe do zberného kontajnera pri Kauflande. Nečaká vás pri tom žiadna špinavá práca s prepáleným olejom.

3 jednoduché kroky, ako zatočiť s použitým kuchynským olejom

1. Olej nechajte vychladnúť.

2. Vyberte z neho veľké nečistoty, ako sú kosti, kože, ale napríklad strúhanku alebo iné drobné nečistoty cediť nemusíte.

3. Prelejte olej do plastovej uzatvárateľnej nádoby a keď je nádoba plná, môžete ju odovzdať do zberného kontajnera.

Bojíte sa, že budete potrebovať niekoľko zberných fliaš, každú na iný typ oleja? Na túto obavu môžete bez problémov zabudnúť. Do jednej nádoby môžete dávať rastlinné oleje aj živočíšne tuky, po varení, pečení aj z nakladanej zeleniny, či syrov. Nevlievajte tam však vodu či saponáty, ani technický olej alebo farby. Nádobu vyberajte podľa toho, koľko oleja takto doma dokážete vyzbierať. Veľké množstvo prítomného vzduchu totiž spôsobuje jeho rýchlejšiu biodegradáciu a to by bola škoda. Ale ešte väčšia škoda by nastala, keby ste ho vyliali do výlevky.

ilustračná fotografia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Kaufland)

„Každá kvapka oleja, ktorá neskončí vo výlevke sa počíta. Preto aj v tomto roku budeme pokračovať v podpore zberu použitého kuchynského oleja komunikáciou s našimi zákazníkmi, ale aj verejnosťou celkovo. Veríme, že je to len otázka zvyku a Slováci sa naučia separovať olej rovnako, ako to robia pri plastových obaloch alebo papieri,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu