Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neviete čo variť počas lockdownu? Siahnite po slovenských vajciach bez škandálov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Babičkin Dvor)

V dnešnej situácii je dôležité dbať o kvalitné potraviny s dostatočným obsahom živín a vitamínov. Aj napriek tomu sa na trhu stále nachádzajú niektoré produkty poznačené nejedným škandálom. A vajcia nie sú žiadnou výnimkou.

Lockdown je zaťažkávacou skúškou v rôznych oblastiach života a pôsobí nielen na kulinárske, ale aj nákupné možnosti a schopnosti Slovákov. Pre správne fungovanie imunity je dôležitý prísun kvalitných a overených potravín. Platí to aj pre jedny z najbežnejších a najviac využívaných produktov, vajcia. Slúžia nielen ako rýchla a vítaná pomoc pri zostavovaní domáceho obedového menu, ale aj ako zdroj potrebných živín. „Vajíčka majú z hľadiska výživy množstvo benefitov. Obsahujú veľké množstvo makroživín aj mikroživín, všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré sú podstatné pre ochranu a budovanie svalovej hmoty. Patria medzi biologicky najkvalitnejšie a najlepšie využiteľné zdroje bielkovín,“ opisuje ich pozitíva výživový expert MUDr. Boris Bajer.

Neviete čo variť počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Babičkin Dvor)

Záujem o ne je naozaj vysoký, čo potvrdzuje aj reprezentatívny prieskum realizovaný na jeseň 2020. Ten zistil, že na Slovensku prakticky neexistujú ľudia, ktorí by vajcia nekonzumovali. Takmer tretina Slovákov nakupuje vajíčka niekoľkokrát alebo aspoň jedenkrát v týždni a 39 % minimálne raz za dva týždne. Dôraz je kladený aj na ich samotnú kvalitu, pričom sú to práve slovenské vajcia, ktoré za posledné roky nezaznamenali žiadne škandály.

Neviete čo variť počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Babičkin Dvor)

„Sebestačnosť v oblasti vajec sa na Slovensku pohybuje na úrovni 97,5 %, no aj napriek tomu ich v pomerne veľkom množstve dovážame. Jedným z dôvodov prečo sa v slovenských obchodoch nachádzajú zahraničné vajcia, ktoré lákajú neporovnateľne nižšou cenou je aj nastavenie systému dotácii z EÚ, čo je komplikovaná a komplexná problematika. Na Slovensku je podpora tohto segmentu za posledné roky nulová. Faktom však zostáva, že produkcia vajec na Slovensku podlieha striktnej veterinárnej kontrole. Dôvera spotrebiteľov v slovenskú kvalitu i bezpečnosť je pre nás naozaj dôležitá,“ vysvetľuje prax Jaroslav Novák, majiteľ spoločnosti Babičkin dvor. Z prieskumu taktiež vyplýva, že iba tretina Slovákov zachytila medializované škandály so zahraničnými vajcami, v ktorých boli objavené pridané aditíva, ako napríklad poľské vajcia s obsahom salmonely, plesne, dioxínov či fipronilu.

Neviete čo variť počas
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Babičkin Dvor)

Kvalita vajec je zo zdravotného hľadiska veľmi dôležitá. „Salmonela môže byť život ohrozujúcim mikroorganizmom, takže v tomto prípade môže ísť o závažný problém. Antibiotiká v mäse môžu porušiť prirodzenú črevnú mikroflóru, čo môže mať vážny zdravotný vplyv aj napr. na imunitný systém. Dioxíny sú toxické látky, ktoré sú dobre rozpustné v tukoch, pričom žĺtko je hlavným zdrojom tuku vo vajíčku, preto treba dbať na výber overených a kvalitných zdrojov vajíčok,“ odporúča Bajer.

Ako však zistíte, že ide o slovenské vajcia? Je to jednoduché, spotrebiteľa o pôvode informuje pečiatka na škrupine, ktorá musí obsahovať označenie SK.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu