Len málo potravín v našom rýchlo meniacom sa svete vydrží na trhu dlhší čas. Máme tendenciu skúšať stále nové chute a nové výrobky. A potom je tu kategória obľúbených stálic, ktoré máme radi práve pre ich nezameniteľnú chuť. Medzi také patrí aj Francúzska polievka od prievidzskej Carpathie. Vznikla už v roku 1971, teda presne pred 50 rokmi!
Kuriózny vznik
A hoci sa polievky v závode vyrábali už od roku 1959, na odbyt však veľmi nešli. Situácia sa zmenila až v roku 1970, v momente, keď sa tam začalo s vývojom polievok prispôsobených chutiam slovenských spotrebiteľov. Na vývojové oddelenie v tom čase nastúpila aj neskoršia autorka francúzskej polievky, Darina Matyášová, ktorá popísala kuriózny vznik receptúry francúzskej polievky:
V roku 1971 som od svojho vtedajšieho vedúceho dostala zadanie, aby som spolu s laborantkou, počas jeho dovolenky, navrhla novú nezahustenú polievku, ktorá by popri slepačej a hovädzej rozšírila vtedajší sortiment závodu. To sa dalo splniť len použitím nových surovín, akými boli mäsový extrakt, cestoviny v novom tvare, či zelenina aj iná ako mrkva a petržlen. Nová receptúra polievky si získala úspech na všetkých stupňoch vedenia podniku, a tak sa nám podarilo získať dovozné povolenia na nákup technológií a surovín zo zahraničia a priniesť ju na pulty predajní.
Francúzska polievka si medzi spotrebiteľmi získala okamžitú obľubu. Pamätníci dokonca hovoria, že istý čas bola podpultovým tovarom, taký bol o ňu záujem. „Bola celkom iná ako polievky na našom trhu. Príjemná mäsovo-zeleninová chuť s pikantnou arómou pórku, čo si spolu s cestovinou v tvare mušličiek vyslúžilo aj názov “Francúzska”. V roku 1975, keď sa oslavovala 100-ročnica závodu, už bola polievka hviezdou sortimentu, ovenčená mnohými cenami,“ spomína D. Matyášová.
Aj v súčasnosti, hoci sa životný štýl medzitým radikálne zmenil a konkurencia sa neporovnateľne rozrástla, záujem o francúzsku polievku od Carpathie je stále veľký. Potvrdzujú to aj údaje koncernu Nestlé, ktorý prievidzský závod v súčasnosti vlastní. Spomedzi 5 najpopulárnejších receptúr na Slovensku je stále tá francúzska najpredávanejšia. O jej popularite svedčí napríklad aj štatistika, že jeden tanier francúzskej polievky sa zje každých 5 sekúnd!
- reklamná správa -