Za svoju marakujovú pralinku získala tento rok striebornú medailu v Londýne na prestížnej Academy of Chocolate. Zuzana Vargová robí famózne ručne maľované čokoládové pralinky, ktoré nemajú obdobu.
Začala ich robiť pre radosť a svoju rodinu pred desiatimi rokmi. Prvé pralinky boli všelijaké, kým pochopila, aké formy, aká čokoláda, aká teplota … Je to skrátka veda. Ale dnes je už top čokolatiérka, ktorá na rozdiel od väčšiny slovenských hand made praliniek, vyrobených z belgickej čokolády, najradšej pracuje s francúzskou.
Čo je na tejto práci najťažšie? „Neustále treba sledovať teplotu a vlhkosť, lebo to je alfa a omega úspechu. Kedy zapnúť klímu, kedy vypnúť - od toho sa odvíja výsledný produkt. Od rána do večera som vo výrobni a musím všetko kontrolovať, lebo pri pralinkách stačí pokaziť drobnosť, a celá várka je zničená,“- vysvetľuje Zuzka.
V malej výrobni na juhu Slovenska vyrábajú stabilných 23 druhov, a potom sú tu rôzne limitky a nálady. Tie majú aj zákazníci sladkých dobrôt, raz sú v kurze čisto ovocné chute, inokedy skôr orieškové.
„Veľmi dobre ide karamel, kokos, Baileys, aj jogurt malina, a spomínaná marakuja. Ľuďom veľmi chutilo aj lesné ovocie, limetka,“ vyratúva autorka krásnych bonbónov. Jej najobľúbenejšia je plnka s červeným vínom, tzv. ganache, ktorú zvládnete vyrobiť aj doma.
„Je to vlastne čokoládový krém zo smotany a čokolády. Absolútne jednoduchá vec, len ja som namiesto smotany dala červené víno,“- usmieva sa. Keďže je kreatívna duša, zakrátko pridala k pralinkám aj úchvatné tabuľkové čokolády – hotové umelecké diela a nátierky, napríklad jej osobnú lieskovo orieškovú „Zsutella“, ktorej názov nie je náhodný.
Ešteže nám v čase pandémie fungujú e-shopy a donášky, takto môže pred Vianocami aj u vás zazvoniť kuriér s božskou sladkou nádielkou.
Pozrite sa do galérie na výtvory šikovnej Komárňanky, pri ktorých neodoláte chuti na čokoládu! Aktuálne sa môžete zapojiť aj do súťaže o sladké výhry, ktorá prebieha na facebookovej stránke Zax choco.
- reklamná správa -