Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do Nitry a Prešova prichádza nová služba - bezplatný odvoz starých elektrospotrebičov

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: zberelektroodpadu.sk)

Bývate v Prešove či Nitre a máte doma staré spotrebiče, ktoré vám len zaberajú miesto? Od septembra vám vašu nepotrebnú práčku, chladničku či mikrovlnku bezplatne odvezú priamo z adresy vášho bydliska už aj v týchto mestách. Stačí si službu pohodlne objednať cez www.zberelektroodpadu.sk. Bezplatný odvoz starých elektrospotrebičov už dlhšie funguje v Bratislave, Košiciach, Trenčíne a Žiline.

26. septembra 2020 sa nová služba v oblasti ekologického nakladania s elektroodpadom, spustí v ďalších dvoch krajských mestách: v Nitre a Prešove.  Bezplatný zber veľkých a ťažkých spotrebičov najmä zo skupiny tzv. bielej techniky sa tu bude vykonávať pravidelne po celý rok.

Práve veľké spotrebiče majú ľudia zvyčajne problém naložiť do auta a zaviezť na zberný dvor, pretože sú ťažké a do bežného osobného auta sa často ani nezmestia. Ľudia sa tak budú môcť pohodlne, ekologicky  a zadarmo zbaviť napríklad chladničiek, mrazničiek, umývačiek riadu, práčok, sušičiek, sporákov, rúr ale aj  varných dosiek, mobilných klimatizácií, radiátorov, ohrievačov, mikrovlniek či vysávačov. Ak nahlásia do zberu aspoň 1 väčší spotrebič, spolu s ním mu odvezú aj iné menšie spotrebiče.

Ako si novú službu zberu elektroodpadu objednať?

Odvoz starých spotrebičov si môžu obyvatelia Nitry aj Prešova objednať veľmi jednoducho, online, cez internetovú stránku  www.zberelektroodpadu.sk.

V sekcii stránky „Objednať“ si treba vybrať svoje mesto a zvoliť si vyhovujúci termín zberu. V online objednávke je potrebné poskytnúť údaje o type a množstve  spotrebičov, ktoré potrebujete odviezť a kontaktné údaje.

 

Najbližší termín zberu  veľkých spotrebičov je  už v septembri 2020:

Do Nitry a Prešova
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: zberelektroodpadu.sk)

V deň zberu vyložte vaše staré spotrebiče do vchodu bytovky alebo za bránu domu. Zamestnanci ENVIDOMU obyvateľom zatelefonujú alebo zazvonia na  zvonček a následne spotrebiče odvezú na ekologickú recykláciu. ENVIDOM - Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu poskytuje túto službu bezplatného zberu elektroodpadu ako zmluvný partner oboch miest. 

Spotrebiče treba pred ich odovzdaním do zberu očistiť, vyliať vodu z filtra práčky alebo odmraziť mrazničku.  Pri ich odovzdávaní treba dbať aj na ďalšie ochranné opatrenia, akými sú používanie rúšok a rukavíc.

Je tiež dôležité, aby obyvatelia spotrebiče nevykladali na ulicu. Mohli by sa k nim tak dostať nelegálni zberači, ktorí ich nezrecyklujú. Namiesto toho ich rozoberú na hodnotné súčiastky a zvyšok rozobraného spotrebiča porozhadzujú po okolí, čím vytvoria čierne skládky,“ vysvetľuje Jana Nahálková, PR manažérka ENVIDOMU.

„V Nitre aj Prešove plánujeme zatiaľ poskytovať službu bezplatného zberu elektroodpadu raz za mesiac. V prípade zvýšeného záujmu o zber je možné, že ju budeme poskytovať častejšie,“ pokračuje J. Nahálková.

Zber televízorov a monitorov sa týmto spôsobom zberu nezabezpečuje. Pre ich ekologickú likvidáciu odporúčame zaniesť ich na zberný dvor. Ten môžete  počas celého roka využiť pre všetok elektroodpad tiež v prípade, že nechcete čakať na termín mobilného zberu elektroodpadu a viete si elektroodpad na zberný dvor dopraviť svojpomocne. Výhodným spôsobom, ako sa ekologicky zbaviť nepotrebného spotrebiča, je hneď pri kúpe nového využiť službu spätného zberu cez predajne elektrospotrebičov. Viac informácií o tom, ako a prečo recyklovať elektroodpad, nájdete aj na www.envidom.sk  

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu