Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Adela v ohrození: Len vďaka svojej zodpovednosti unikla rakovine!

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Viktor Vincze Instagram)

Pre toto ju máme radi - naša najobľúbenejšia moderátorka nemá problém hovoriť ani o veciach, za ktoré sa iní hanbia. Teraz apeluje na Slovenky: neurobte túto chybu!

Pravidelné prehliadky u gynekológa nie sú niečo, do čoho sa ženy dobrovoľne hrnú, a potom sa niet čo čudovať, že štatistika je u nás neúprosná. Až 600 žien ročne si na Slovensku vypočuje - máte rakovinu krčka maternice. Z toho tretina na toto ochorenie umiera, pretože sú diagnostikované neskoro.

Adela v ohrození: Len
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NIE RAKOVINE, o. z.)

Adela si nedávno prešla nepríjemnou skúsenosťou, o ktorej porozprávala časopisu EVA: „Na prehliadky chodím pravidelne a akonáhle prišlo podozrenie z poslednej cytológie, že niečo nie je v poriadku, absolvovala som biopsiu. Zažila som už aj príjemnejšie veci, ale zodpovednosť za zdravie bola silnejšia než strach.“

Biopsia je odobratie postihnutého tkaniva, na základe ktorého blondínke odporučili laserovú kónizáciu. Netreba sa báť, je to rýchly zákrok, pri ktorom sa odstráni nezdravá časť krčka maternice. „Mala som možnosť práve v nemocnici stretnúť dámu, ktorá preventívky podcenila a po pätnástich rokoch absencie u lekára sa ocitla v ohrození života. Je mi jasné, že hocičo je príjemnejšie než návšteva gynekológa, ale som vďačná za to, že môžem vďaka prevencii mnohému predísť.“ - apeluje Adela Vinczeová na všetky Slovenky, ktoré návštevu lekára odkladajú alebo podceňujú.

Adela v ohrození: Len
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: NIE RAKOVINE, o. z.)

Na vine je vírus

Rakovina krčka maternice je dlho bezpríznaková, rovnako ako infekcia vírusom HPV, ktorá ju spôsobuje. Preto je dôležité nielen zaradiť pravidelný cytologický skríning do svojho života, ale aj očkovať proti HPV našich tinedžerov. V Austrálii sa takto približujú k tomu, že túto zákernú diagnózu takmer úplne eliminujú! Zaočkovaných majú vyše 80 percent detí, čo je číslo, o ktorom sa nám ani nesníva. Pritom vakcína je v trinástom roku života plne preplácaná zdravotnou poisťovňou. U nás sa tvárou HPV vakcinácie stala herečka Lujza Garajová-Schrameková, ktorá dala zaočkovať svojho syna aj dcéru. Ide predsa o život! A toto je jediné očkovanie na svete, ktoré chráni pred rakovinou.

Aj Evita Perón, či Agáta Hanychová

Rakovina krčka maternice útočí na ženy v každom veku, nedávno kvôli nej absolvovala operáciu modelka Agáta Hanychová, a legendárna Evita Perón jej dokonca podľahla, mala iba 33 rokov. Žiadna žena nemôže povedať že sa jej to netýka. Ster z krčka maternice, teda cytológia, je to najmenej, čo môžete urobiť pre seba a tým pádom aj pre svojich najbližších. Informujte sa u svojho gynekológa o HPV testoch, ktoré sú veľmi citlivé na prednádorové zmeny a dokážu zachytiť ochorenie v ranej fáze.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu