Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Aby aj cesta k cieľu bola príjemná

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Cocculine)

Aj keď kinetóza nie je choroba, dokáže riadne znepríjemniť cestu k dlho očakávanému dovolenkovému cieľu. Spravme aj cestu k nemu pokojnou a príjemnou.

Po dlhom čase, keď „sme zostali doma“ sa opäť tešíme, aj keď možno v obmedzenejšom režime, na dovolenkové cestovanie, či už doma alebo v okolitých krajinách. Dlho odkladanú radosť a zážitok z cesty však dokáže často pokaziť cestovateľská nevoľnosť. 

Nevoľnosť, zvracanie, točenie hlavy, studený pot, slabosť – aj takto dramaticky sa môže začať cesta. Môže, ale nemusí.

  • Tzv. kinetózou, ktorú poznáme aj pod označeniami cestovateľská nevoľnosť či morská choroba, trpí vo svete takmer 20 percent ľudí.
  • Citlivejšie sú deti od dvoch do dvanástich rokov a vo väčšej miere ženy (takmer 40 percent) ako muži (cca 9 percent).
  • Kinetóza sa častejšie objavuje po nedostatku spánku a u ľudí, ktorí častejšie trpia migrénami.
  • Cestovateľské nevoľnosti zvyšujú aj prežívanie typických tehotenských nevoľností budúcich mamičiek.

Aby aj cesta k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Cocculine)

Prečo vzniká kinetóza?

Aj keď vedci doteraz nemajú jednoznačné vysvetlenie prečo vzniká kinetóza, jeden z názorov hovorí, že za všetko môže „dopletený mozog“. Pri cestovaní v dopravnom prostriedku dostáva totiž zmätočné informácie, že sa nehýbeme, a predsa sa hýbeme. Rozrušuje ho nesúlad medzi vnímaným a skutočným pohybom, a tak aj reaguje.    

„Kinetózy sú ochorenia spôsobené pohybom dopravného prostriedku, náhlymi zmenami polohy tela a hlavy v lanovke, alebo v rýchlo sa pohybujúcom výťahu. V týchto situáciách dochádza k dráždeniu aparátu vnútorného ucha, čo sú vlastne tri kanáliky kolmo na seba orientované, vyplnené tekutinou – lymfou. Na týchto vegetatívnych reakciách sa podieľa aj blúdivý nerv (Nervus vagus), ktorého vetvy smerujú cez pažerák až do žalúdka,“ vysvetľuje mechanizmus vzniku kinetózy gastroenterológ Doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD.

Kinetóza sa často začína počas cestovania v dopravnom prostriedku zívaním, bledosťou pokožky, pocitom na zvracanie, bolesťou hlavy a chladným potom. „V jej rozvinutej fáze sa môžu objaviť aj zvracanie a nutkavá hnačka. V uzavretom priestore lietadla pri transoceánskom lete sa môže pridružiť „Jet lag“, choroba z časového posunu,“ popisuje rôzne príznaky kinetóz odborník.  

Aj keď je podľa neho pocit nevoľnosti a nutkanie na vracanie nepríjemná záležitosť, upozorňuje, že  vracanie je vlastne pre telo do určitej miery prospešné. „Ide totiž o obranný mechanizmus, ktorým sa organizmus zbavuje pre neho zlých látok. Preto sa človek po vyvrátení obsahu žalúdka väčšinou cíti lepšie. Samozrejme záleží najmä na príčine týchto  problémov. Svoje problémy môžete zmierniť, odstrániť alebo im predísť, vďaka voľne dostupným liekom na vracanie,“ upozorňuje docent Jurgoš.

Prečo COCCULINE®?

V lekárňach je k dispozícii viacero dostupných liekov proti nevoľnosti. Väčšina z nich má však utlmujúci účinok.

„Po užití antihistaminík sa môže zvýrazniť suchosť v ústnej dutine a u vodiča môže dôjsť k zníženiu pozornosti. Nespornou výhodou lieku COCCULINE® je jeho bezpečnosť pre vodičov, deti a tehotné ženy a neprítomnosť vedľajších účinkov. Liek má rýchly nástup účinku, ale môžu sa užiť aj preventívne dve tablety pred cestou,“ odporúča gastroenterológ  Doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD.

Aby aj cesta k
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Cocculine)

Pokiaľ teda uprednostňujete lieky na prírodnej báze, COCCULINE® je vďaka účinkom správnou voľbou. Tento homeopatický liek navyše nevyvoláva ospalosť, ani únavu, čo určite najviac ocenia šoféri a cestovatelia. Fakt, že je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy je zasa plusom pre budúce mamičky a mamičky, ktoré s nevoľnosťami v tehotenstve a rannom materstve bojujú častejšie, ako by si želali. A účinnosť a bezpečnosť lieku aj pre deti na zvládnutie ich cestovateľských ťažkostí je často rozhodujúcim argumentom aj pre mamičky, ktoré pri svojich ratolestiach dávajú prednosť zdraviu z prírody.     

...........................

Kde sa môže kinetóza objaviť?

  • pri cestovaní autom, vlakom, lietadlom, loďou
  • na lanovke
  • vo výťahu
  • v simulátore pohybu
  • v simulátore virtuálnej reality
  • na kolotoči

Ako predchádzať kinetóze?

  • pred cestou užite liek proti kinetóze
  • pred cestou nekonzumujte ťažko stráviteľné jedlá
  • pred ani počas cesty nekonzumujte alkohol
  • pred cestou sa dobre vyspite 
  • počas cesty autom sa nepozerajte z bočného okna, uprite radšej pohľad dopredu na horizont
  • počas cesty nečítajte, nepíšte smsky, nepozerajte filmy, ani nehrajte hry
  • pri náznakoch nevoľnosti otvorte okno a zhlboka dýchajte
  • ak sa dá, počas jazdy si robte pravidelné prestávky
  • pomáha žuvanie žuvačky alebo cmúľanie cukríka

 

Rozkážme telu - triky pri cestovaní

Ak trpíte nevoľnosťou pri cestovaní, vyberte si najstabilnejšie miesto:

  • v aute vedľa šoféra, 
  • v lietadle nad krídlom,
  • na lodi v hornej časti paluby alebo aspoň v kajute s priehľadným okienkom na úrovni mora,
  • v autobuse sa vyhnite miestam nad kolesami a v zadnej časti, kde vznikajú najsilnejšie vibrácie,
  • pri ceste vlakom seďte v smere jazdy a v prípade dvoch poschodí vyberajte to spodné, kde je pohyb vlaku cítiť menej.  

Požiadajte vodiča, aby bol k pasažierom s kinetózou ohľaduplný a nemenil náhle smer a rýchlosť jazdy dopravného prostriedku.                     

Usilujte sa, čo najmenej  striedať polohy tela, uvoľnite sa a telo si na ťažko predvídateľný pohyb postupne zvykne.

Ak to dokážete, cestu radšej prespite.

Pri nočnom cestovaní je telo menej vnímavé.

............................

Homeopatický liek COCCULINE® je určený na prevenciu a liečbu nevoľností spojených s cestovaním

v dopravných prostriedkoch (auto, autobus, lietadlo, loď). Nevyvoláva ospalosť ani nespôsobuje únavu. Je vhodný aj pre deti, tehotné a dojčiace ženy.

...........................

Doc. MUDr. Ľubomír Jurgoš, PhD., gastroenterológ

Lekársku fakultu vyštudoval v Bratislave na UK. Špecializáciu získal v roku 1991 v odbore gastroenterológia. V roku 1997 ukončil doktorandské štúdium v odbore Interná medicína a získal tiež vedecko-akademickú hodnosť PhD., v roku 2006 získal vedecko-pedagogický titul Docent.

Ako lekár pôsobí od roku 1984. Začínal na Internom oddelení NsP Ružomberok. Dnes má privátnu gastroenterologickú ambulanciu na poliklinike Mýtna v Bratislave.

Niekoľko rokov pôsobil ako hlavný odborník MZSR pre odbor gastroeneterológia a od roku 2002 ako prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

Vydal 8 knižných publikácií a publikoval 89 prác u nás i v zahraničí, a získal tiež cenu odbornej spoločnosti SLS za najlepšie publikácie roka. Vo svojej praxi úspešne využíva aj homeopatickú liečbu.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu