Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trenčianska univerzita sa zamerala na výskum materiálov a technológií pre priemysel 21. storočia

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne)

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne úspešne implementovala výskumný projekt „Nové materiály a technológie pre priemysel 21. storočia – NOMATECH“.

Podstatou a cieľom tohto projektu boli vedecké aktivity na troch univerzitných pracoviskách, zamerané na výskum a vývoj nových typov pokročilých materiálov a technológií ich spracovania pre priemysel.

Na samotnú realizáciu univerzita získala nenávratný finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 476  tisíc EUR a to v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Vývoj sa realizoval v Centre pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá – FunGlass, na Fakulte priemyselných technológií a na Fakulte špeciálnej techniky. Viedli ho šiesti kľúčoví vedecko-výskumní pracovníci.

Trenčianska univerzita sa zamerala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne)

Rektor univerzity Jozef Habánik vyjadril spokojnosť s fungovaním vedeckých tímov na jednotlivých pracoviskách. „Posledné roky sme sa intenzívne zamerali nielen na budovanie výskumnej infraštruktúry, ale aj posilnenie vedeckých kapacít a špičkových tímov. Výsledky ukazujú, že to má zmysel. Naša univerzita výrazne boduje v dvoch rebríčkoch hodnotenia európskych univerzít EngiRank práve v oblasti materiálového inžinierstva. Pomáhame rozvíjať priemysel a dostávame naše dobré meno a dobré meno našich vedcov do povedomia ďaleko za hranice Slovenska,“ dodal rektor.

Fakulta špeciálnej techniky testovala materiály pri extrémnych podmienkach riadeného ohrevu a ochladzovania v kombinácii s deformačným pretvorením materiálov v ťahu a tlaku. V súčasnosti je v zahraničí sústredená pozornosť na výskum deformačného a tepelného spevnenia, napríklad materiálov na báze železa a kovových materiálov na báze hliníka, medi, horčíka, titánu alebo niklu. Táto oblasť výskumu má medzinárodne stúpajúcu tendenciu.

Medzinárodne známe centrum na výskum skla a anorganických materiálov FunGlass zameralo svoj výskum na vývoj nových typov týchto materiálov a povlakov, najmä na báze skla a keramiky, využiteľných v priemysle. Na vývoj pokročilých, vysoko pórovitých materiálov využilo odpadové materiály s cieľom predĺžiť ich životnosť a znížiť dopad na životné prostredie. Vedcom sa podarilo zdokonaliť technológiu plameňovej syntézy a vyvinuli zariadenie na výrobu plných a dutých sklených a sklokeramických mikroguľôčok, ktorého patent je už aj zaregistrovaný. Okrem iného sa im podarilo definovať najvhodnejšie zloženie nanokompozitných vrstiev, ktoré ochraňujú materiály pred mikroorganizmami.

Trenčianska univerzita sa zamerala
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne)

Výskum povrchových materiálov priniesol výsledky v podobe ich zvýšenej trvanlivosti a kvality povrchovej úpravy.

Fakulta priemyselných technológií, ktorá bola zameraná na vývoj, prípravu a modifikáciu progresívnych polymérnych materiálov na báze elastomérov, termoplastov a kompozitov vyvinula nové typy progresívnych plnív a aditív práve do týchto materiálov, s použitím plazmového výboja a mikrovlnného žiarenia. Roky intenzívneho testovania priniesli nové metodiky zamerané na charakterizáciu a diagnostiku existujúcich materiálov.

Tie, ktoré boli vyvinuté v rámci projektu NOMATECH majú nové špecifické funkčné, najmä optické, magnetické, sorpčné a katalytické vlastnosti pre priemysel 21. storočia.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu