Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Iniciatíva Pomôž nemocnici ochráni tisíce lekárov: Pozrite si nový typ ochrany

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Pomôž nemocnici)

Vytvorili komunitu s viac ako 50 tlačiarmi a firmami zameranými na 3D tlač a vyrábajú ochranné štíty pre nemocnice. Navrhli jednoduchý model, ktorý zvládne vytlačiť takmer každá domáca 3D tlačiareň. Momentálne evidujú dopyt na 24 000 kusov. Pozrite si ako vyzerá nová ochrana nie len pre lekárov.

Za projektom Pomôž nemocnici stojí 7 mladých ľudí, ktorí sa rozhodli pomôcť zdravotníkom a lekárom, ktorí sú v týchto dňoch doslova v prvej línii proti boju s vírusom Sars-Cov-2. Inšpirovali sa mexickým dizajnérom a začali pracovať na prototype ochranného štítu. Momentálne vyzbierali približne 40 000 EUR, z ktorých nakupujú materiály na ochranné štíty. Jeden taký štít vedia vyrobiť za jednu hodinu a distribuujú ich do nemocníc po celom Slovensku.

Ako to funguje?

Tím iniciatívy Pomôž nemocnici: Spojili sme komunitu 3D tlačiarov, ktorí si stiahli náš upravený 3D model rámu na ochranný štít a spolu ako celá skupina viac než 50 tlačiarov a firiem zameraných na 3D tlač, tieto rámy vyrábame. Od ostatných zvážame vyrobené kusy, u nás v Trnave ich kompletizujeme a potom zabezpečujeme distribúciu do zdravotníckych zariadení.

Iniciatíva Pomôž nemocnici ochráni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pomôž nemocnici)

Ide o jednoduchý model, ktorý dokáže vytlačiť takmer každá domáca 3D tlačiareň. Na tlačiarni sa tlačí úchyt, ktorý je prepojený gumou v zadnej časti. Rám je polstrovaný pre pohodlné nosenie na dlhšiu dobu. Samotný kryt je uchytený pomocou dvoch šróbov a matiek. Šrób je zapustený do modelu a matka má vytlačený držiak, aby sa dal plast rýchlo a jednoducho vymeniť za nový.

Ku každému štítu posielajú aj niekoľko náhradných plastov.

Nápad našli na facebookovej stránke mexického dizajnéra Gizeh Triana. Model sme prekreslili tak, aby sa dal čo najrýchlejšie vytlačiť. Prvé prototypy sme odprezentovali a darovali niekoľkým zdravotníkom, aby ho vyskúšali v praxi,“ doplnili.

Štít neustále vylepšujú, zbierajú názory aj ostatných tlačiarov a zapracovávajú pripomienky do modelu, ktorý je možné verejne stiahnuť. 

Nakoľko sa výrobok osvedčil, rozhodli sa vyrábať aj pre ostatných zdravotníkov, ktorí ich budú dostávať bezplatne.

Iniciatíva Pomôž nemocnici ochráni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Pomôž nemocnici)

 

Hlavná časť nášho tímu pochádza z Trnavy, takže prví zdravotníci, ktorí štíty otestovali, boli práve odtiaľto. Ochranné štíty sa im veľmi páčili. V kombinácii s rúškami im dávajú oveľa väčšiu istotu a ochranu pred nakazením od potenciálnych nosičov vírusu. Momentálne nás zdravotníci prosia o viac ako 24 000 kusov a záujem sa neustále zvyšuje. Štíty si veľmi pochvaľujú aj napr. prekladatelia do posunkovej reči v televízii, nakoľko nemôžu počas svojej práce nosiť ochranné rúška. Reakcie zdravotníkov a iných pracovníkov sú teda viac ako pozitívne,“ zhodnotili.

Viac informácií o projekte, členov iniciatívy, ako aj transparentný účet vytvorený na zber financií pre potrebný materiál na tlač nájdete na stránke www.pomoznemocnici.sk 

Lajknite si ich Facebook alebo Instagram.

Pomôcť môžete aj vy, či už príspevkom na transparentný účet, ale najmä dôsledným dodržiavaním opatrení: ,,Je dôležité, dodržiavať všetky bezpečnostné odporúčania. Tak pomôžete nielen sebe, ale aj ostatným obyvateľom. Zároveň by sme chceli odkázať veľké ďakujeme všetkým zapojeným 3D tlačiarom a obrovská vďaka patrí aj všetkým, ktorí sa rozhodli prispieť na náš transparentný účet. Tak isto ďakujeme firmám, organizáciám, ale i samosprávam a verejným činiteľom za pomoc pri logistike, plánovaní a iných potrebných záležitostiach,“ zakončila iniciatíva Pomôž nemocnici.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu