Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vyberte si matrac ideálny pre vás

PR článok
(Zdroj: novynabytok.sk)

Existuje mnoho kritérii, ktoré výrazne ovplyvnia váš konečný výber matraca. Pokiaľ si chcete zaobstarať ten správny, mali by ste sa držať týchto niekoľkých rád.

Pre každého z nás je spánok nevyhnutný. Potrebujete ho, a pokiaľ trpíte jeho deficitom, výrazne vplýva nielen na vašu náladu, ale aj na celkové fungovanie. Nie je pravdou, že akýkoľvek typ matraca je univerzálny pre kohokoľvek. Viete však, ako vybrať matrac priamo na mieru?

Základom sú tieto tri typy

Matrace poznáme pružinové, latexové a penové. Toto je základná kategória matracov, od ktorej sa odvíjajú jej ďalšie delenia. Značnou výhodou pružinového matraca je jeho nízka predajná cena a vysoká vzdušnosť. Tá zabraňuje zoskupovaniu roztočov. U penového matraca ide okrem ceny aj o jeho zjednodušenú manipuláciu vďaka zníženej hmotnosti, no oceníte aj jeho vysokú prispôsobivosť k vášmu telu. Latexové matrace sú zase výhrou pre alergikov, nakoľko disponujú výbornými hygienickými vlastnosťami. Dokonca majú aj tie ortopedické.

Rozhodujúci je aj vek a váha človeka

Veková kategória výrazne ovplyvňuje výber adekvátneho matraca. Pre deti sa hodí typ matraca podporujúci zdravý rast a vývoj, kým pre dlhodobo ležiaceho človeka je určený mäkší matrac. Deťom dajte matrac so strednou tvrdosťou, mladým tie tuhšie a pre starších ľudí vyberajte matrac, ktorý sa vyznačuje mäkkosťou a elasticitou. Pri vyššej hmotnosti sa odporúča tvrdý matrac, kým pri tej nižšej by ste mali zvoliť mäkší matrac.

Aké sú ideálne rozmery matraca?

Najideálnejšia šírka vášho matraca by mala predstavovať 90 centimetrov. Ak vás nič pri jej zohľadnení neobmedzuje, určite siahnite po tejto šírke. A čo sa týka jeho dĺžky, odporúčaným pravidlom je, že matrac by mal byť od vás dlhší približne o 20 centimetrov. Ak celý život riešite vašu nadpriemernú výšku, aj v tomto prípade ju budete musieť zohľadniť. Riešenie je však jednoduché, stačí si vyrobiť matrac priamo na mieru.

Pri výške matraca nie je ten váš ideálny, pokiaľ nemá aspoň 12 centimetrov. S manželským lôžkom nastáva otázka, či zvoliť jeden alebo dva matrace. Odporúčajú sa dva, nakoľko sa s nimi jednoduchšie manipuluje a opratie poťahu nie je pre vás viac nijako problematické. Ak sa obávate vzniknutej medzery medzi dvoma matracmi, chránič matraca túto nepríjemnosť rýchlo vyrieši.

Ako sa dlhodobo starať o matrac?

Zabráňte zdĺhavej údržbe matraca už pri jeho prvotnom používaní. Okrem dodržiavania pokynov výrobcu, si zvoľte aj poťah a používajte chránič matraca. Starostlivosť o poťah je jednoduchá. Zväčša je možné prať ho v práčke. Jediné, čoho sa musíte držať, sú podmienky prania uvedené na jeho štítku. Chránič matraca predstavuje podložku. Tá sa nachádza medzi poťahom a prestieradlom. Jej výhodou je, že predĺži životnosť a výrazne zlepší celkovú hygienu.

Kľúčové je venovať sa starostlivosti o matrac naozaj pravidelne. Odporúčané je matrac taktiež otáčať, aby dochádzalo k jeho rovnomernému opotrebeniu. Pred celkovým čistením matraca je nevyhnutné zložiť z neho všetko, čo sa na ňom nachádza. Povysávajte ho a nezabudnite ho príjemne osviežiť. Pri škvrnách jeho čistenie nikdy neodkladajte a začnite s tým hneď, ako danú škvrnu spozorujete. Zabránite tak neskoršiemu zdĺhavému čisteniu.

Kvalitne zvolená posteľ so správnym výberom matraca vám zlepší celkový spánok. Najvhodnejšie je zvoliť si taký matrac, ktorý vám okrem dostatočnej vzdušnosti zabezpečí aj perfektné rozloženie hmotnosti. Bude sa vám tak spať ideálne a chrbtica sa vám neskôr taktiež poďakuje.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu