Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Už v pondelok štartuje štvordielna CD edícia s najkrajšími príbehmi: Prečo je dobré počúvať rozprávky?

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Nový Čas)

Kým v minulosti nám rozprávky čítali naše babičky či rodičia, v dnešnej dobe si môžeme pomôcť technikou a príbehy plné fantázie môžu deti aj počúvať.

Nový Čas preto už v tomto predvianočnom období prinesie pre svojich najmenších čitateľov CD edíciu - ČAS NA ROZPRÁVKU s tými najznámejšími príbehmi.

V čom je podľa odborníkov čaro týchto diel a ako vplývajú na naše ratolesti? Rozprávky sprevádzajú naše detstvá už po generácie. Kto by si nepamätal, ako mu rodičia či babička rozprávali či čítali príbehy z rozprávkovej ríše. Podľa etnologičky v minulosti rozprávky deťom hovorili obyčajne starí rodičia, keďže rodičia detí museli pracovať na poli.

„Práve staré mamy a starí otcovia strážili deti a rozprávaním rozprávok v nich formovali pozitívne stránky a mravnú stránku budúcich dospelých ľudí. Čo bolo veľmi dôležité a v súčasnosti to dosť chýba,“ vysvetlila etnologička Katarína Nádaská. Ako dodala, dnešné rozprávky nie vždy plnia túto výchovnú úlohu. Práve tie tradičné príbehy, ktoré poznáte z vášho detstva si budete môcť kúpiť už v pondelok spolu s vaším obľúbeným denníkom. Nahraté budú na CD a vašim deťom ich prednesú známe hlasy zo seriálu Oteckovia.

Pozitíva rozprávok

- počúvanie trénuje pozornosť a koncentráciu

- pomáhajú rozvíjať fantáziu

- rozširujú slovnú zásobu

- učia rozlišovať dobro a zlo, pozitívne a negatívne vlastnosti

- pomáhajú chápať medziľudské vzťahy

- formujú mravnú stránku dieťaťa

Učia deti čestnosti

Katarína Nádaská, etnologička

Väčšina ľudových rozprávok má spoločné motívy. Majú veľmi silný výchovný charakter, formovali vzťah detí ku kráse, k estetike a morálke. Väčšina rozprávok sa končí happyendom keď dobro zvíťazí nad zlom. Sú tam aj výchovné motívy, čo znamená pre človeka byť statočným, čestným, vedieť povedať pravdu aj za cenu trápenia. Vždy v nich bolo hlboké morálne ponaučenie, ktoré sa prejavilo v šťastnom konci rozprávky. Formovali mravnú stránku budúcich dospelých ľudí, čo bolo veľmi dôležité.

Životné situácie v metaforách

Veronika Marcinčáková Husárová, detská psychiatrička

Rozprávky tvoria súčasť kultúrneho dedičstva, prostredníctvom ktorého sa deti (a aj dospeli) dozvedajú o fungovaní ľudskej bytosti v rámci vlastných psychických procesov a aj v rámci spoločnosti. Riešenia rôznych životných situácií sú zakódované v metaforách. Učia nás napríklad, že keď človek chce niečo dosiahnuť, čo je v rozprávkach mnohokrát vyobrazené ako krásna princezná, musí prekonať strach a mnoho prekážok, že aj obrovsky problém, často v podobe niekoľkohlavého draka, možno zvládnuť a napríklad, že v životných ťažkostiach nám pomáhajú vzťahy s inými, čo býva v rozprávkach často znázornené prostredníctvom zvierat (mravce, vtáčiky a iné).

Na čo sa môžete tešiť

CD 1 - pondelok 2. decembra

● Dlhý, Široký a Bystrozraký

● Ťahal dedko repu

Číta: Vlado Kobielsky

Už v pondelok štartuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)

CD 2 - pondelok 9. decembra

● Valibuk

● O hlúpej žene

Číta: Filip Tůma

Už v pondelok štartuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)

CD 3 - pondelok 16. decembra

● O medovníkovej chalúpke

● Tri prasiatka

Číta: Branislav Deák

Už v pondelok štartuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)

CD 4 - pondelok 23. decembra

● O cínovom vojačikovi

● Doktor Jajbolíto

Číta: Marek Fašiang

Už v pondelok štartuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Nový Čas)

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu