Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

TOP historické fakty o whisky: Vedeli ste, že...

PR článok Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Nestville)

Whisky si vďaka svojej univerzálnosti našla cestu na mnohé stoly, do množstva rôznych situácií a dôležitých životných momentov. A práve svojou jednoduchosťou a výnimočne čistou chuťou si podmanila srdcia mnohých milovníkov príjemných chvíľ. Poďte sa spolu s nami ponoriť do faktov z histórie whisky, o ktorých ste (zrejme) netušili.

1. Destilačný proces bol vynájdený pred približne 4-tisíc rokmi starovekými civilizáciami v Babylone a v celej Mezopotámii.

2. Prvá moderná zmienka o whisky pochádza z roku 1494 zo Škótska a je vo forme listu, ktorý presne popisuje, aké suroviny sú potrebné na produkciu viac ako 1500 fľašiek whisky. Je to zároveň dôkaz, že whisky bola už vtedy relatívne rozšírená.

TOP historické fakty o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Nestville)

3. Whisky získala svoje meno od gaelského nápoja nazvaného „uiscebeatha“, čo vo voľnom preklade znamená „živá voda“.

4. Najstarší zachovaný liehovar na Slovensku stál v Starej Ľubovni od roku 1746, je teda o viac ako 100 rokov starší ako najstarší liehovar v USA. Práve preto asi 5 kilometrov od Starej Ľubovne, v obci Hniezdne, vznikla 1. slovenská whisky, Nestville, spolu s parkom Nestville Park. Táto whisky sa predáva od roku 2012 a teší sa veľkej obľube.

TOP historické fakty o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Nestville)

5. Zákon o whisky vošiel do platnosti v roku 1915 a prikazuje, okrem iného, aby whisky zrela minimálne tri roky. Naopak, zákon o bourbone hovorí o tom, že bourbon, aby mohol byť nazývaný čistým, musí zrieť aspoň 2 roky.

6. Kontinuálny spôsob destilácie bol vynájdený v roku 1830 Aeneasom Coffeym.

7. Whisky, spolu s rumom, bola hlavným nápojom na lodiach, ktoré sa plavili počas zlatého veku pirátov. Toto vie iba málokto, pretože rum zožal prakticky všetku slávu.

TOP historické fakty o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Nestville)

8. Dodnes prebiehajú vojny týkajúce sa toho, ktorá krajina v skutočnosti začala s hromadnou výrobou whisky. Len budúcnosť ukáže, či sa tento spor niekedy vyrieši. Aspoň, že na Slovensku je prvenstvo isté a patrí práve značke Nestville, ktorá sa, mimochodom, pýši viacerými zlatými medailami z celého sveta. Celý proces výroby prebieha na Slovensku a výhradne zo slovenského obilia, pričom výrobca používa aj tritikale, teda akýsi hybrid medzi pšenicou a ražou.

TOP historické fakty o
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Nestville)

História je plná zmienok o whisky – nečudo, ide o nápoj, ktorý neustále získava väčšiu a väčšiu popularitu. Aj vy si ju z času na čas radi vychutnáte?

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu