Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Potrebujete znalecký posudok? Na toto si dajte pozor!

PR článok
(Zdroj: Getty Images)

Pri kúpe nehnuteľnosti prostredníctvom hypotekárneho úveru sa nezaobídete bez znaleckého posudku. Dokument je potrebný na vybavenie žiadosti o úver v banke a rovnako vám poslúži ako informácia o hodnote danej nehnuteľnosti, pozemku či stavby. Ide pritom o určenie hodnoty nehnuteľnosti nezávislým odborníkom v súlade so zákonom, odhliadnuc od subjektívnych pocitov oboch zúčastnených strán.

Znalecký posudok môže vyhotoviť jedine znalec zapísaný v Zozname znalcov vedenom Ministerstvom spravodlivosti. Výhodou je, že register je verejne dostupný, a tak nájsť kvalitného znalca vo vašom meste či blízkom okolí nie je problém.

Vedeli ste? Znalec vedený v spomenutom zozname MS musí spĺňať špeciálne, zákonom schválené požiadavky: patričné vzdelanie, prax, permanentné vzdelávanie v odbore spojené s pravidelným preskúšavaním a overovaním odbornej spôsobilosti.

Šetrite čas i peniaze

Ešte predtým, ako sa rozhodnete využiť služby externého (vami vybraného) odhadcu, odporúčame vopred overiť, či banka akceptuje posudky konkrétneho znalca.Ušetrí vám to jednak čas, a jednak finančné prostriedky. Cena posudku nie je lacná záležitosť a pohybuje  sa v stovkách eur, ktoré môžete využiť aj inak.

Ak si chcete byť istí, že banka nebude robiť ohľadne znaleckého posudku zbytočné „prieťahy“, máte dve možnosti:

  • využijete služby interného znalca - táto možnosť je obvykle najlacnejšia a najrýchlejšia, na druhej strane nezabúdajte, že takto vyhotovený posudok akceptuje len konkrétna banka;
  • využijete služby zmluvného znalca banky, ktorého vám banka odporučí, kedy máte istotu, že ním vyhotovený znalecký posudok inštitúcia bude akceptovať

Byť pripravený sa vypláca

Občas sa stáva, že popri množstve povinností a vybavovačiek akosi „pozabudneme“ na povinnosť doložiť k žiadosti o úver znalecký posudok. Treba myslieť na to, že ohodnotenie bytu, domu či iného predmetu záujmu trvá obvykle týždeň-dva. Celý proces urýchlite, ak budete pripravení a doložíte všetky potrebné dokumenty včas.

TIP: Výpisy z katastra nehnuteľností a kópie katastrálnej mapy musia byť „čerstvé“, aktuálne

Pozor na čas

Vzhľadom na fakt, že existujú rôzne faktory vplývajúce na posudzovaný stav domu či bytu, platnosť znaleckého posudku je časovo obmedzená. Nemožno teda použiť jeden a ten istý posudok opakovane, aj po pár rokoch. Rovnako má každá inštitúcia vlastné podmienky a interné pravidlá- vzťahujúce sa aj na obdobie, kedy akceptuje závery znaleckého posudku a kedy je už potrebné nové ohodnotenie.

TIP: Posudok taktiež nemožno použiť na rôzne účely, nakoľko závery posudku sa viažu ku konkrétnemu procesu a má isté špecifiká (kúpa/predaj nehnuteľnosti, súdne konanie, finančné úrady, atď.).

Nie ste so službami znalca spokojní?

Ak  máte pocit, že vás znalec - odhadca „poškodil“, je možné obrátiť sa na Ministerstvo spravodlivosti. Každá sťažnosť je dôkladne prešetrená a v prípade uznania chyby znalca je mu uložená pokuta, pokarhanie, či dokonca vylúčenie z Registra (a odobratie pečiatky). 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu