Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nečakané odhalenie: Čo nájdeme v každej domácnosti?

PR článok Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: billa)

Nájdeme ho v každej domácnosti, jeme ho najčastejšie ráno alebo večer, patrí medzi naše najtradičnejšie potraviny a predsa má veľa podôb. Viete o čom hovoríme? Reč je o chlebe (našom každodennom). Práve Slováci sú považovaní za chlebový národ, avšak majú ďaleko od strohých chutí. Svojimi preferenciami naozaj prekvapili.

Čísla neklamú

Chlieb pravidelne je až 98,6 % z nás, čo nie je žiadne prekvapenie. Až dve tretiny ho majú na tanieri práve ráno ako súčasť raňajok. Avšak časy sa menia a nové trendy sú viditeľné aj tu. Mnohí ľudia žijú modernejším životným štýlom a snažia sa jesť zdravšie. V rebríčku obľúbenosti vedie pšenično-ražný chlieb s 32 %, hneď po ňom nasleduje celozrnné pečivo doplnené celozrnných chlebom. Posledných pár rokov registrujeme trend používania tradičných surovín ako varené zemiaky či ovos. Stúpa aj záujem o kváskový chlieb a pečivo a ich ručné spracovanie,“ vymenúva hovorkyňa siete supermarketov BILLA Kvetoslava Kirchnerová. Nový trend úpravy svojho jedálnička môžeme vidieť aj pri nákupe špeciálnych chlebov a špeciálnych múk.

Iné je dobré

Dnes vyhľadávame chleby s pridanou hodnotou alebo také, ktoré pôsobia viac tradične. Medzi ne patria napríklad plnozrnné, cereálne, kváskové, proteínové alebo bezéčkové chleby. Pridaná hodnota týchto pekárenských výrobkov je v ich zložení. Majú vyšší obsah vlákniny, vitamínov, minerálnych látok, proteínov alebo minimum konzervantov,“ vymenúva K. Kirchnerová. Jedným z dôvodov neustále rastúcej obľúbenosti týchto druhov chleba a pečiva môže byť jednoducho spestrenie jedálnička. Avšak je čím ďalej tým viac ľudí, ktorí žiadne iné typy už ani nekupujú. Najčastejšie sú to napríklad športovci, ľudia vyznávajúci zdravý a moderný životný štýl, ale aj tí, ktorí si kvôli zdraviu nemôžu moc vyberať.

Tolerantná potravina

V dnešnej dobe sa zvyšuje počet ľudí, ktorí si na svoj tanier nemôžu len tak niečo pripraviť. Dôvody bývajú často jasné – nevedia to správne stráviť a potravina narobí v konečnom dôsledku viac škody ako osohu. Jednou z najrozšírenejších intolerancií je práve na lepok, teda základnú stavebnú zložku nášho bežného chleba. Aj preto sa začali hľadať iné ako lepkové suroviny na pečenie.

Tzv. bezgluténové chleby sú vyrobené z alternatívnych múk alebo ich zmesí. Našťastie (pre alergikov) je ich už veľké množstvo, napríklad pohánková, amarantová, ryžová, ovsená, šošovicová či hrachová.

Keďže múka sa pridáva do mnohých jedál, tak aj tá sa prispôsobuje dobe. „Aj keď medzi najpredávanejšou múkou stále ostáva hladká múka, dlhšie máme v sortimente špaldovú, celozrnnú a ponuku sme rozšírili aj o tekvicovú, pohánkovú, makovú, ryžovú či pšenovú. Sortiment v BILLA je naozaj široký a zákazníci si majú možnosť vybrať tú, ktorú potrebujú,“ hovorí K. Kirchnerová.

Chlieb so silou pomáhať

Chlieb okrem toho, že nás zasýti, vie aj pomáhať a to vďaka projektu CHLEBODARCA. Ten pomáha práve rodinám v núdzi, ktoré nemali veľa šťastia v živote. Rodinám sa pomáha dvojakým spôsobom – finančne, ale aj poskytnutím potravín.

Každý z nás sa môže stať Chlebodarcom. Stačí si v sieti supermarketov BILLA zakúpiť akýkoľvek chlieb a jeden cent z neho poputuje na konci mesiaca vybranej rodine. Finálna suma, ktorú jednotlivé rodiny mesačne dostanú, sa pohybuje v tisíckach eur a naozaj mení ich život. 

Pre zákazníkov sa nič nezmení, tento projekt nemá vplyv na cenu chleba - BILLA venuje tieto financie zo svojho zisku. Partnermi projektu sú Nadácia Pontis a Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ako aj pekáreň Penam Slovakia, ktorá pravidelne podporuje rodiny svojimi produktmi.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu