Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový hit pre štíhlu líniu? Ashitaba svojimi účinkami prekvapuje

PR článok Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Ashitaba)

Počuli ste už o bylinke s názvom Ashitaba? V tradičnej japonskej kultúre má svoje miesto už od pradávna a patrí k vyhľadávaným rastlinám dlhovekosti a zdravia. Je bohatá na množstvo cenných živín a antioxidantov, ktoré rozhodne stoja za vašu pozornosť.

Ashitaba (alebo aj Angelica keiskei) je zelenou listovou rastlinou, ktorá nesie príznačný názov - “listy zajtrajška”. Jej listy majú priam zázračnú schopnosť rastu a regenerácie - čo sa v jeden deň odreže, je na druhý deň späť. Vo východoázijskej kuchyni sa používa čerstvá - do predjedál, ovocných džúsov, do polievok a v sušenej podobe najčastejšie ako čaj.

V tradičnej medicíne má svoje využitie pri hojení rán, infekciách a podpore zdravého trávenia. Okrem toho, veľmi dobré výsledky vykazuje pri chudnutí, čistení krvi, odstraňovaní škodlivín z tela a oddialení procesu starnutia. To, čomu miestni obyvatelia veria už stáročia, vedci potvrdzujú posledné roky. Sila ukrytá v týchto zelených lístkoch pravdepodobne prekvapí aj vás.

Ashitaba spomaľuje starnutie a zlepšuje pamäť

Jednou z popredných vlastnosti bylinky Ashitaba je jej schopnosť bojovať proti voľným radikálom. Rakúski vedci objavili v počiatočných výskumoch v tejto rastline zlúčeninu, ktorá chráni bunky pred poškodením a podporuje ich prirodzený proces očisty. Ide 4,4'-dimetoxychalkón (DMC), veľmi cennú látku, ktorá môže byť jedným z kľúčov k mladistvému vzhľadu Japoncov. Zlúčenina zabezpečuje proces čistenia buniek, ale tiež aj rýchle odstránenie už poškodených buniek.

Takéto antiaging vlastnosti Ashitaby môžu spomaliť degeneráciu buniek a obmedziť rozvoj chronických ochorení. Veľmi dobré výsledky vykazuje aj ako podpora pre mozgové funkcie - spomaľuje nervové poškodenie, ktoré je spojené s Alzheimerovou chorobou.

Je vysoko účinná pri chudnutí

Zdravo sa stravujete, ale kilogramy sa vás držia ako kliešť? Vašej snahe o krajšie telo pomôže pravidelné pitie čaju zo sušených listov Ashitaby. Obsahuje totiž chalkóny, ktorých biologické aktivity prispievajú k zvýšeniu tvorby adiponektínu. Tento hormón znižuje hladinu glukózy v krvi, potláča hlad a urýchľuje metabolizmus.

Predovšetkým tuk v oblasti brucha patrí k tým najrizikovejším. Skúmanie na vzorke 25 ľudí s nadváhou však prinieslo pozitívne ohlasy - počas 8 týždňov užívania čaju Ashitaba zaznamenali úbytok kilogramov, menej vnútorného brušného tuku a zlepšili sa ich BMI hodnoty.

Podporuje trávenie a silnejšiu imunitu

Ashitaba je výborná pre zdravie tráviaceho ústrojenstva. Ak je trávenie spomalené, množstvo toxínov sa vracia späť z čriev do organizmu a čoraz častejšie vás potrápi únava a choroby. V Japonsku sa Ashitaba pravidelne používa na liečbu refluxu a pálenia záhy. Pre vysoký obsah vlákniny podporuje prirodzenú činnosť čriev a odstraňuje problémy so zápchou a nadúvaním.

Prospieva dokonca aj celkovému imunitnému systému, ktorý na svoju bezchybnú činnosť potrebuje zdravé črevá. Ashitaba pôsobí podobne ako kurkuma - je protizápalová, antiparazitická a antimykotická. Aj vďaka nej môže byť prostredie čriev vyladené v prospech dobrých črevných baktérií, bez choroboplodných zárodkov.

Blahodárny vplyv na cievy

Účinky Ashitaby ešte zďaleka nie sú preskúmané vo veľkom, no za zmienku stojí jej schopnosť udržať cievy v dobrej kondícii. Ako už bolo uvedené – Ashitaba svojím zložením prirodzene podporuje tvorbu adiponektínu.

Tento menej známy hormón má ochranný účinok pre výstelku krvných a lymfatických ciev. Ako uvádza angiochirurgička MUDr. Silvia Kissová: „Vďaka stimulácii tvorby adiponektínu sa znižuje produkcia prozápalových cytokínov a aktivuje sa protizápalový cytokin-interleukin 10. Vďaka zvýšeniu inzulínovej senzitivity adiponektínom má ashitaba tiež aj antidiabetický účinok. Nedostatočná hladina adiponektínu významne súvisí s progresiou steatózy pečene a zvýšením množstva viscerálneho tuku. Pokles hladiny adiponektínu prispieva k aktivácii zápalu, endoteliálnej dysfunkcii a k vzniku aterosklerózy. Stimulácia tvorby tohto hormónu predchádza progresii aterosklerotických zmien.“

Ashitaba obsahuje aj vitamíny B6, B9 a B12, ktoré pôsobia proti srdcovo-cievnym ochoreniam a prospievajú zdravej krvotvorbe. Okrem už spomínaných prínosov, Ashitaba predstavuje cenný zdroj železa, vápnika a draslíka, ktoré eliminujú rozvoj anémie.

Ako sa k Ashitaba čaju dostať?

Ashitaba čaj, pestovaný bez chémie a pesticídov a v 100%-tnej organickej kvalite, nájdete iba v e-shope balimedicina.sk. Jeho majitelia sú nadšení potápači, ktorí pravidelne, niekoľkokrát do roka absolvujú cestu do Indonézie a východnej Ázie, kde okrem krás podmorského sveta objavujú aj výnimočné účinky tradičných prírodných výrobkov, s ktorými majú miestni obyvatelia bohaté skúsenosti. Neváhajú ich vyskúšať na vlastnej koži a zásobovať s nimi svojich priateľov a rodinu. V ich ponuke nájdete aj mimoriadne obľúbený olej Bokashi Rub Oil, ktorý nesie prívlastok “balijské zlato” a kombinuje liečivú silu viac ako 135 organických bylín z tropického ostrova Bali.

Zistiť viac o čaji Ashitaba

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu