Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kam smerujú nové vykurovacie trendy pre krby a kachle?

Obrázok 1. Ilustrácia ohniska so sekundárnym spaľovaním, ktoré je dnes u popredných výrobcov samozrejmosť. PR článok Zobraziť galériu (6)
Obrázok 1. Ilustrácia ohniska so sekundárnym spaľovaním, ktoré je dnes u popredných výrobcov samozrejmosť. (Zdroj: Miroslav Tuchyňa, Zdroj: Krby - TUMA)

Kúrenie v krbe zostáva naďalej najkrajším relaxom nášho moderného zimného chalupárčenia. Zaujíma Vás, aký kurz a trendy naberajú pri výbere vykurovacích produktov a dizajnu naše najnovšie stavby?

Najdôležitejší faktor - emisie.

Začnime faktom, ktorý je spôsobený zvyšovaním nároku na emisné normy. Celosvetový tlak na čisté životné prostredie, úsporu energií, zvyšovanie ich  cien prudko naštartoval kvalitu stavebných technológii nielen pri opláštení stavieb, ale i pri efektívnosti a účinnosti horenia samotných  vykurovacích produktov.

Obrázok 1. Ilustrácia ohniska
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Tuchyňa, Zdroj: Krby - TUMA)

1. Krbové vložky

Z palív pre krbové vložky vyhráva samozrejme drevo. Krásny pohľad do ohniska krbovej vložky umožňuje čisté horenie krbových vložiek s vysokou účinnosťou, predovšetkým v čelnom a rohovom prevedení od českých výrobcov.  Drahé nemecké krbové vložky vytlačili z nášho trhu kvalitatívne plno-alternatívne produkty od výrobcov  BEF a ROMOTOP. Pružná reakcia na najnovšie požiadavky trhu za neporovnateľne nižšiu cenu, spojená s testovaním nových technológií zohrala svoje.  Variabilné systémy oceľových krbových vložiek s hladkými liatymi šamotovými a carconovými ohniskami , vytlačili aj staršie liatinové produkty, u ktorých náročné výrobné technológie neumožnili flexibilnú zmenu. Požiadavka centrálneho prívodu vzduchu z exteriéru, zjednodušenie  ovládania a zvyšovanie kvality horenia v ohniskách sa stali prioritou a nutnou požiadavkou pri znižovaní emisií. Takmer všetky krbové vložky sa pohybujú v požiadavke tepelnej účinnosti nad 80%, čím bol automaticky stlačený potrebný výkon na hodnotu v rozmedzí od 5 do 10kW. Dizajn stavieb úspešne pokračuje v čistých líniách „moderných krabíc“ bez rušivých prvkov a detailov. Klasické farebné vetracie mriežky takmer celkom nahradili farebné čelné a rohové tunely a lufty. Ako stavebný materiál prevažujú tepelno-izolačné stavby nad akumulačnými najmä z cenového hľadiska investície. Centrálny krb umiestnený obvykle v najväčšej otvorenej spoločenskej miestnosti sa stal dominantným prvkom najmä pre víkendový relax, alternatívnym zdrojom tepla bez požiadaviek na potrebu ďalších vykurovacích rozvodov.

Obrázok 2. Typický príklad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Tuchyňa, Zdroj: Krby - TUMA)

Zvýšil sa záujem o jednoduché a praktické krbové skladačky najmä od firmy ABX (CZ), ktoré umožňujú svojpomocnú stavbu krbu z hotových stavebných blokov vo finálnom vyhotovení. Krbová stavba je zrealizovaná vo veľmi krátkom čase v širokej škále moderných obostavieb v nadčasovom dizajne, v kombinácii s prírodným i umelým kameňom. Neporovnateľná je najmä celková investícia za krb, ktorá je nižšia častokrát o viac ako 50% v porovnaní s klasickou stavbou krbu.

Obrázok 3. Krbová stavebnica
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Tuchyňa, Zdroj: Krby - TUMA)

2. Krbové kachle

Kachle na drevo tvoria výraznú  prevahu vykurovacích produktov v porovnaní s krbovými vložkami v pomere až 60:40%. Je to najmä z dôvodu možnosti rýchlej inštalácie vykurovacieho produktu, ale i možnosti prípadnej budúcej úpravy a zmeny, bez stavebných obmedzení. Nemalú úlohu tu zohráva i nadobúdacia cena. Opäť vyhrávajú firmy, ktoré pružne vyriešili vysokú účinnosť a moderný dizajn v kombinácii s dobrým pomerom ku cene. Trh ovládajú výrobky od českých výrobcov ABX, HS Flamingo a Haas& Sohn. Krbové kachle o vysokej účinnosti sa pohybujú najčastejšie vo výkonovej rade od 6 do 8kW. V ponuke je množstvo produktov v rôznom tvare presklení, s možnosťou výberu prírodného i umelého kameňa. Pre finančne a dizajnovo náročnejších klientov je dopyt najmä po produktoch La Nordica, Romotop, Hein a Hark, ktoré využívajú nielen vysoko kvalitné ohniská vykurovacích produktov, ale i akumulačné kachľové prvky pre obklady. Nemalú úlohu zohrávajú klienti, ktorí vsadili na starú overenú nórsku klasiku zn.JOTUL, ktorej výrobca pracuje najmä s liatinou skúšanou v Nórsku 12 mesiacov v roku.

Obrázok 4. Moderné krbové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Tuchyňa, Zdroj: Krby - TUMA)

3. Sporáky

Sporáky na drevo sa radia medzi tretiu skupinu krbov s pohľadom na oheň. Sporáky sú aktuálne jedinou skupinou, kde kľúčovú úlohu pri výbere nezohráva cena. Sporák plní nielen úlohu kúrenia, varenia, pečenia a pohľadu na oheň, ale je dominanciou každej kuchyne. Gazdinka, ktorá má kvalitný a dobrý sporák, je hrdá na svoje zručnosti a veľmi rada sa nimi i popýši. Množstvo produktov na trhu dovezených najmä z východnej Európy spôsobilo ponaučenia, že nie všetko čo je v dobrej cene a dokonca sa blyští je v dostatočnej kvalite a má dostatočnú životnosť.  Najväčší dopyt je po keramických sporákoch výrobcu La Nordica, ktoré sú zároveň dlhodobo vlajkovou loďou medzi sporákmi. Sporáky La Nordica ponúkajú i množstvo verzií pre teplovodné  vykurovacie systémy a TÚV.

Obrázok 5. Sporáky La
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Tuchyňa, Zdroj: Krby - TUMA)

Obrázok 6. La Nordica
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Miroslav Tuchyňa, Zdroj: Krby - TUMA)

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu